Snížení minimálních teplot na pracovištích

Vláda ČR schválila v reakci na současnou energetickou situaci novelu nařízení vlády č. 361/2007 Sb., o podmínkách ochrany zdraví při práci. Tato novela snížila s účinností od 12. října 2022 hodnoty minimálních teplot na pracovištích, které se dle důvodové zprávy v přetrvávající energetické krizi jeví jako „velmi komfortní“.

U profesí zařazených nařízením do třídy I, tedy práce vsedě s minimální celotělovou aktivitou (běžné kancelářské administrativní práce), se minimální teplota snížila o 2 °C na 18 °C. U prací třídy IIa, tedy vsedě s lehkou manuální prací rukou, do které spadají například pokladní či řidiči osobních vozidel, pak na 16 °C. Pokles minimálních teplot o 2 až 3 °C se dotkne také prostorů šaten, umýváren, a záchodů. Nejcitelnější snížení teplot, a to až o 6 °C, nastane v prostorách sprch (z 25 na 19 °C).

Teplotní hodnoty nastavené vládním nařízením platným do říjnové novelizace zůstávaly nezměněné více než 10 let. Rozhodnutí o snížení teplotních hranic na pracovištích podléhalo diskuzi s hygieniky a srovnání s podmínkami v Německu či Velké Británii, které dalo změně mikroklimatického prostředí českých pracovišť zelenou.

Další vývoj vládních opatření dotýkajících se zaměstnavatelů pro Vás sledujeme a budeme Vás o něm informovat. V případě zájmu o další informace se prosím obraťte na autorky článku nebo na další členy týmu EY, se kterými spolupracujete.

Autorky:

Barbora Suchá

Eliška Mandíková


Zdroj:    EY
Partners Financial Services