AI v kamerovém systému zachytí požár, než vzplane

PR článek | rubrika: FINEXPO | 18. 9. 2023
Pryč je doba, kdy kamerové systémy jen zaznamenávaly dění ve svém zorném poli. S nástupem umělé inteligence dokážou hlídat kvalitu výroby či dokonce předcházet tragickým událostem. „A ušetřit firmám spoustu peněz,“ říká Michal Šotek ze společnosti Konica Minolta.
AI v kamerovém systému zachytí požár, než vzplane

Zdroj: Konica Minolta

Komerční spolupráce

Co přesně si máme představit pod pojmem chytrý kamerový systém? Co všechno umí?

Klasické kamerové systémy snímají pouze obraz, ale jeho vyhodnocení je už pak na lidském faktoru. Chytré kamery jsou vybaveny pokročilými videoanalytickými funkcemi. Laicky by se dalo říct, že to, co vidí, dále zkoumají. Pokud detekují něco, co je podle jejich naprogramování špatně, tak zareagují.

Jak umí zareagovat?

Jednak mohou upozornit lidskou obsluhu, ale také dokáží automaticky provést jistou předem definovanou činnost.

Umělou inteligenci v kamerách v podstatě tvoří pokročilé algoritmy, které byly vyvinuté, aby rozpoznaly konkrétní objekty, tváře nebo vzorce chování. Žádná umělá inteligence ovšem není schopná samostatného myšlení bez lidského zásahu. K „vytrénování“ umělé inteligence potřebujeme obrovské množství vzorových dat. Dalo by se říci, že se celý proces podobá učení malého dítěte. Řešení využívající AI pak díky odborným znalostem a postupu dokážeme natrénovat ve správných podmínkách k téměř bezchybnému fungování.

Kdo je Michal Šotek

Foto: Konica Minolta

Michal Šotek

Vystudoval v roce 2014 fakultu bezpečnostního inženýrství na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Do roku 2020 působil ve firmě SECURITAS ČR. Do společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech nastoupil před třemi lety a od roku 2021 zde zastává funkci ředitel divize Video Solution Services se zodpovědností pro Českou republiku a Slovensko.

Kde všude se dnes můžeme ve firmách s chytrými kamerovými systémy setkat?

Typicky nacházejí uplatnění v průmyslových objektech ve výrobě, ve skladování nebo v logistických areálech. Konica Minolta už od roku 2017 nabízí službu sledování kvality pomocí chytrých kamer, které v současnosti využívají desítky výrobních a logistických firem po celé Evropě. Dalším významným segmentem je oblast zabezpečení se vším, co s tím souvisí. Kamery umí na základě rozpoznávání předcházet tragickým událostem a díky včasnému upozornění zabránit i škodám na majetku. Své uplatnění nacházejí i v segmentech, jako je retail nebo zdravotnictví.

Kamera tedy může například včas upozornit na hrozbu požáru?

Přesně tak. Chytrá kamera s termovizí pracuje na principu takzvané termální termografie. Ta se zabývá měřením teploty na povrchu tělesa bezkontaktním způsobem a jeho analýzou. Pokud detekuje její nárůst provede naprogramovanou činnost, například upozorní ostrahu, spustí alarm nebo v případě výrobního stroje vyšle pokyn k jeho automatickému odstavení. Tam takový náhlý nárůst teploty totiž může signalizovat, že se přehřívá a hrozí jeho poškození. Požáry pak dokáže detekovat jen na základě změny teploty dokonce ještě předtím, než se objeví první plameny.

Foto: Konica Minolta

Predikce požáru pomocí chytrého kamerového systému.

Jak je to s návratností investice do těchto technologií? 

Záleží na způsobu nasazení, ale návratnost počáteční investice se obvykle pohybuje mezi jedním až třemi lety. Hlavní předností našich chytrých kamer je to, že veškeré výpočty i pokročilá analýza probíhají přímo v kameře, takže se klient obejde bez dalších výkonných serverů. Už jen to samo o sobě snižuje náklady na pořízení a provoz. Naše kamery se tak hodí i pro použití v malých a ve středních podnicích.

Foto: Konica Minolta

Chytré kamery umí detekovat defekty ve výrobě.

Dokáže chytrý kamerový systém snižovat firmám náklady?

To je jejich hlavní výhoda. Šetřit mohou například nahrazením lidské práce při některých činnostech, automatizací rutinních úkolů nebo zefektivněním firemních procesů a snížením chybovosti. Jedním z našich zákazníků je významný výrobce hliníkových odlitků pro automobilový průmysl. Pomocí chytrých kamer Mobotix se mu podařilo minimalizovat teplotní výkyvy během nepřetržitého tlakového lití do forem a tím předejít výrobě vadných odlitků. U jednoho licího stroje to v tomto konkrétním případě představuje úsporu zhruba 61 tisíc korun měsíčně.

Velkým tématem dnešní doby je ochrana osobních údajů. Jak se tyto technologie vypořádávají s GDPR?

Potencionálně citlivá data jsou bezpečně a v šifrované podobě uložená přímo v kameře, kde jsou chráněna i před případnými útoky zvenčí. Vybrané části obrazu mohou být rovněž překryty rastrem, který není možné zpětně rozklíčovat. U rozpoznávání dokonce není reálný obraz vůbec třeba a stačí pouze anonymizované 3D biometrické údaje.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

3. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Povinné zálohování PET lahví a plechovek. Vyplatí se to?

Ministerstvo životního prostředí posílá na vládu novelu, která zavádí systém zálohování a vykupování PET lahví a plechovek. Co si o chystané novince myslí odborníci?

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Vyhrál jsi, hlásí kamarád. Banka varuje před novým podvodem

Píše vám přítel na Facebooku, že jste vyhráli? Pozor na to. ČSOB varuje před novým trikem kybernetických podvodníků, kteří využívají kontakty na sociálních sítí.

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

2. 5. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Sleva jen pro někoho. Komu teď řetězce nabízejí levnější nákup

Zboží v akci nebo sleva ve věrnostním programu – to už je pro české zákazníky samozřejmost. Relativní novinkou jsou ale slevy jen pro určité skupiny zákazníků. Třeba pro studenty, seniory... celý článek

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

29. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Prodejní doba obchodů 1. a 8. května. Jak je otevřeno na svátky

Někdy otevřeno, jindy zavřeno. Vyznat se v zákazu prodeje během svátků není snadné. Tady je přehled pro začátek května.

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

28. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Kdo byl na našich bankovkách? Ukažte, co si pamatujete

Peníze se musí točit. V našem kvízu jsme je otočili lícemi dolů. A vy si teď podle zadní strany zkuste vzpomenout, co je vpředu.

Partners Financial Services