Čína zatím stále doplácí na obchodní napětí více než USA

PR článek | rubrika: FINEXPO | 2. 12. 2019
Čínskou ekonomiku zasáhla bolestivá rána po tom, co zveřejnila až 9,9% pokles ziskovosti firem průmyslového sektoru, který je hlavním tahounem čínské ekonomiky. Tento pokles byl nejen největší od roku 2011 ale i třetí zveřejněný pokles po sobě.
Čína zatím stále doplácí na obchodní napětí více než USA

Komerční spolupráce

Za propadem exportu stojí důsledky přetrvávající obchodní války. Kvůli obchodní válce klesá prodej a příjmy firem, což se projevuje klesající domácí poptávkou. Všechny skutečnosti vytvářejí spirálu snižující ceny výrobců, následně deflační efekt na domácím trhu a snižování profitability firem v zahraničí. Podle průzkumů manažerského sentimentu bude tento trend v případě pokračující obchodní války pokračovat. Tento sentiment potvrzuje obchodní důvěra, která je podle posledních zveřejněných údajů na 14měsíčním minimu a nejsledovanější předstihové indikátory, indexy manažerské produkce v oblasti výroby a služeb, se dlouhodobě pohybují v zóně předznamenávající kontrakci ekonomiky.

Na grafu můžeme pozorovat korelaci mezi vývojem průmyslové výroby (bílá čára) a indexu cen výrobců (modrá čára).

Kvůli obchodní válce a nejistotě reálného postupu jednání mezi Amerikou a Čínou se čínský růst opíral o domácí poptávku. Čínská ekonomika však není uzavřená, což se dříve či později muselo projevit i na domácím trhu v podobě růstu deflace zvyšující se pátý měsíc po sobě.

Čína přistoupila k přilákání investorů prostřednictvím finančních trhů, a to ohlášením emisí dolarových dluhopisů v celkové hodnotě 6 miliard dolarů. Emisí dolarových dluhopisů se snaží přilákat zahraniční investory, američtí investoři se k této investici ale postavili konzervativněji, než se očekávalo. Na druhé straně mají o převážnou část dluhopisů zájem domácí čínští investoři. I navzdory tomu, že objem čínských dluhopisů na trhu denominovaných v dolarech dosahuje 740 miliard dolarů, se zvýšený zájem o tyto dluhopisy objevuje i v Evropě, hlavně kvůli negativním úrokovým sazbám na dluhopisech způsobeným kvantitativním uvolňováním.

Obchodní válka se nejvíce promítla na společnostech z automobilového sektoru, které v červenci poprvé za 14 let zveřejnily snížení odhadu prodeje.

ProfitLevel

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com.

Z asijských zemí není Čína jedinou, která za cla draze platí. Obchodní válka má velký dopad také na Jižní Koreu, které v listopadu poklesl export o 14 %. Tento klesající trend probíhá od prosince minulého roku. Zajímavostí je, že export klesá i navzdory vánoční výprodejové sezóně, která každoročně jihokorejský export zvedne. Důvodem je místní sídlo technologických gigantů jako Samsung nebo LG.

Navzdory tomu, že se Amerika zdráhá podepsat zrušení cel v objemu 160 miliard dolarů, které by mělo vejít v platnost od 15. prosince, k této dohodě podle analytiků dojde v blízké době. Jednou z hlavních překážek jsou podle Trumpa současné nepokoje v Hongkongu, které budou muset být před dohodou urovnané.

Na grafu čínského indexu CSI 300 můžeme pozorovat, že současná hodnota indexu je o více než 30 % pod svým „ALL TIME HIGH“, kterého dosáhla na konci roku 2007. Zajímavostí je, že evropské a americké indexy v současnosti překonaly svá maxima. Můžeme očekávat stejný vývoj čínských akcií, pokud jednání budou probíhat podle očekávání?

Zdroj: Bloomberg Professional Terminal

Lukáš Baloga, Profitlevel


Upozornění na rizika: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 66,67 % účtů retailových investorů došlo, při obchodování s rozdílovými smlouvami u tohoto poskytovatele, ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků. Obchodování s pákovými produkty, jako jsou CFD a FX, zahrnuje podstatné riziko ztráty a nemusí být vhodné pro všechny investory. Obchodování s takovými produkty je riskantní a může způsobit ztrátu celého investovaného kapitálu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services