Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace ledge
Čtyři jednoduché formace jsou všechno, co potřebujete ke správnému sezónnímu obchodování. Dnešním článkem jejich popis dokončíme. Podívejme se, jak poznat, kdy nastane tzv. formace Ledge? Čím je tvořena a kdy do obchodu vstoupit a kdy ne?

Tři ze čtyř nejvýznamnějších vstupních signálů, a tedy momentu, kdy je pro tradera ten správný čas na vstup do obchodu, jsme si popsali v minulých dílech. O proražení tzv. obchodního rozpětí si přečtete v článku Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range a o proražení formace 1-2-3 high nebo low a proražení vrcholu Ross Hook v článku Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low. Dnes seriál uzavřeme čtvrtým nejvýznamnějším vstupním signálem, a to proražením formace Ledge.

 

Formace Ledge (římsa) může vypadat takto:

Jak je Ledge tvořena?

Sledujte korekční nebo zahuštěnou oblast, která se skládá nejméně ze 3 čárek, ale ne z více než 10 čárek.

Ledge je charakterizována 4hrannou formací high a/nebo lows, čím je plošší, tím lépe. Dokonalé čtverce jsou nejlepší.

Joe obchoduje potenciální proražení této formace ve směru předchozího trendu. Ledge se objevují pouze v průběhu trendů a jsou vlastně "odpočívadlem" před pokračováním trendu.

Když chce zjistit, která highs nebo lows by spolu mohla tvořit formaci Ledge, má Joe povoleno vrátit se nejdále k první noze předchozího tržního swingu.

Zopakujme, co jsme již napali v článku Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace, a ukažme si ještě jednou, jak graficky vypadají nohy a swingy.

Následující sada čtyř nohou konstituuje 2 swingy:

Když Joe Ross definuje formaci Ledge, nemůže jít zpět o více než 1 z těchto 4 nohou.


Kdy do obchodu vstoupit a kdy ne?

Uvedená technika v podstatě dovoluje trhu, aby mu řekl, co se bude dít. V určitém smyslu jde o "straddle" - vyčkávání. Nemá to však nic společného s technikou "straddle", která se používá při obchodování opcí (obchodování opcí se věnuje náš seriál Jak na opce).

Tato technika je použitelná, protože trh se často rozhodne jít dlouho do strany, takže Joeovi umožní zachytit body, po jejichž proražení bude trend pravděpodobně pokračovat.

Tyto body označí, jakmile může pravítkem nakreslit linii přes dvě highs nebo dvě lows, která se cenově shodují. Do obchodu vstoupí pouze tehdy, když ceny prorazí Ledge tak, že projdou skrze označené high nebo low (nebo oba tyto body). Nevstoupí do něj v případě, že ceny přes jeho vstupní body vytvořily gap.

Když už je na grafu více než 10 čárek, přestane se snahou obchodovat Ledges. Počká si, až trh začne znovu trendovat nebo až se dotvoří celý Trading Range.

Jak je možné, že tato vstupní technika funguje tak dobře? Protože využívá přirozeného supportu a resistance. Jejich proražení totiž obvykle vytváří dobré momentum (hybnost). Proto by pak měl vzniknout dostatek explozivní síly, aby bylo možné realizovat profitabilní krátkodobý obchod.

Pro jasnější vysvětlení toho, co přesně Joe s touto technikou dělá, použijeme graf švýcarského franku (viz další obrázek).

Na předcházejícím obrázku by nakonec zobchodoval pouze poslední proražení formace Ledge. Bod proražení se nachází tam, kde jsme nakreslili linii spojující dvě shodná highs nebo dvě shodná lows. Nemusí však jít o absolutní high nebo low celé zahuštěné oblasti na denním cenovém grafu.

Formace Ledge by měla být používána pouze na silně trendujících trzích. Pokud se budete pokoušet ji obchodovat v rámci Trading Range, zničí vás to. Co je to silně trendující trh? Ten, který se pohybuje pod úhlem 45 stupňů nebo větším.

Více detailů o tom, jak obchoduje formace ledge na trzích futures, najdete v Joeově knize Trading is a business.

Poznámka: některé z těchto formací si mohou vzájemně konkurovat.

Joe Ross a Andy Jordan budou opět v Praze. Přijďte na další Live Trading seminář!

Joe Ross a Andy Jordan naváží na úspěšné workshopy, které proběhly v dubnu (Joe Ross) a červnu (Andy Jordan) tohoto roku a znovu budou přímo před vámi obchodovat na své vlastní účty.

Program seminářů zahrnuje mimo jiné následující témata:
- pravidla obchodování a jeho systémy podle Joe Rosse a Andy Jordana,
- money management,
- psychologie obchodování,
- vše o cenách – proč, jak, kdy a z jakých důvodů se pohybují tak, jak se pohybují,
- proč metody Joe Rosse fungují na všech trzích a časových rámcích,
- jak s využitím konkrétních metod dospět k více než 90% úspěšnosti.

Naučíte se:
- jak najít a rozpoznat správnou situaci pro ziskové obchodování na trhu,
- jak určit optimální množství kontraktů, které se chystáte obchodovat (position sizing),
- jak poznat pravou chvíli pro zastavení obchodování,
- kolik času byste měli obchodování věnovat.

Ukáží vám:
- proč při menším objemu obchodování vyděláte víc,
- proč je celodenní sezení a obchodování neefektivní,
- tři nejdůležitější principy při vydělávání peněz pomocí obchodování.

Během seminářů budete mít možnost klást Joeovi a Andymu jakékoliv otázky týkající se tradingu.

Kdy, kde a za kolik?

  • Daytrading seminář se koná 3. listopadu 2006, v hotelu Krystal Praha (J.Mártiho 2/407, Praha 6 - Veleslavín) od 9:00 do 20:00 hod. Cena semináře je 8 000 Kč (7 500 Kč pro členy ČNATA).
  • Futures spready seminář se pořádá 4. listopadu 2006, místo, čas a cena se nemění.

Pro účastníky obou celodenních seminářů je celková cena 15 000 Kč (pro členy ČNATA 14 000 Kč). Všechny ceny jsou uvedeny bez 19% DPH.

Co si o technikách a obchodních metodách Joe Rosse myslíte? Znáte některou z jeho knih? Zúčastnili jste se jeho dubnového semináře v Praze? Chystáte se na jeho listopadový seminář? 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

investice, Joe Ross, support, trading

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low

24. 10. 2006 | Dita Macháčková

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace 1-2-3 high nebo low

Co je formace 1-2-3? Kdy se objevují formace 1-2-3 highs a lows a jak je najít? Za jakých podmínek a v jakém okamžiku vstoupí Joe Ross do obchodu? Jak vypadá proražení vrcholu Ross... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range

18. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: proražení formace Trading Range

Jak rozpoznat, kdy nastane tzv. Trading Range, tedy kdy je pro tradera ten správný čas na vstup do obchodu? Podívejme se, jak Joe Ross pracuje s gapy a nohami, aby tento okamžik odhalil... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)

10. 10. 2006 | Dita Macháčková

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace (dokončení)

Jak jsme si řekli minule, rozpoznání základních formací umožnilo Joe Rossovi po mnoho let ziskově obchodovat na trzích futures. Tyto formace jsou unikátní tím, že mohou být specificky... celý článek

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace

4. 10. 2006 | Dita Macháčková | 2 komentáře

Jak obchoduje Joe Ross: základem jsou formace

Co potřebuje trader znát o trzích futures, aby na nich mohl úspěšně obchodovat? Odpověď zní, že překvapivě málo. Základem Joe Rossova obchodování s futures je sledování několika jednoduchých... celý článek

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

20. 6. 2006 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Joe Ross o svých zkušenostech po 50 letech na burze

Sešli jsme se s jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších soukromých burzovních obchodníků světa, Joe Rossem, a povídali si mimo jiné o jeho obchodních začátcích, technikách či vývoji... celý článek

Partners Financial Services