Jaké jsou druhy spoření pro vaše potomky

Pro většinu rodičů je narození dítěte přes značnou finanční zátěž okamžikem radosti, která však může být zkalena starostmi o finanční zajištění potomka v budoucnosti. Řešením mohou být různé formy spoření nabízené finančními institucemi. Mezi jednodušší patří různé formy vkladů, ze sofistikovanějších jsou zde podílové fondy či kapitálové a investiční pojištění.

TIP:
  • Počítejte s tím, že přírůstek do rodiny pohltí patnáct až dvacet pět procent čistých příjmů vaší domácnosti, bez ohledu na jejich výši.

Vkladní knížky patří k již tradičním produktům. V souladu se zájmy dítěte některé banky omezují přístup rodičů, ale i potomka, k penězům až do dosažení patnácti, respektive osmnácti let věku. Podobné bariéry mohou vznikat také u spořících účtů založených ve prospěch nezletilých. Různá zvýhodnění mají motivovat rodiče ke spoření pro děti.

TIP:
  • Vkladní knížku pro dítě mohou v současnosti založit pouze jeho rodiče. Potřebují k tomu rodný list potomka. Dříve populární anonymní vkladní knížky, na kterých pro dítě spořili prarodiče a jiní příbuzní, již nelze podle zákona o praní špinavých peněz zakládat.

Dobrým nástrojem vhodným ke spoření pro děti může být také stavební spoření, které lze v pětiletých cyklech obnovovat a díky státní podpoře dosáhnout velmi atraktivního zhodnocení při nízkém riziku.

Spořit pro děti jde též prostřednictvím otevřených podílových fondů. Fondy investují do mnoha druhů aktiv (akcií, dluhopisů či pokladničních poukázek) a v dlouhodobém horizontu (pět a více let) dosahují lepšího zhodnocení než běžné vklady.

Pro finanční zajištění dětí či vnoučat je významným pomocníkem životní pojištění dětí. Zde již nejde o pouhé spoření. Dítě může být zabezpečeno pro případ úmrtí nebo invalidity jednoho či obou rodičů, současně je úrazově pojištěno a může získat další výhody.

TIP:
  • Spoření pro děti je záležitostí na mnoho let. Doporučujeme k němu využít stavebního spoření nebo smíšených a akciových otevřených podílových fondů či investičního životního pojištění, které v dlouhodobém horizontu nabízejí vyšší zhodnocení než vkladní knížky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Partners Financial Services