Kolik v průměru vydělávají Češi?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Otázka dne | 27. 8. 2008 | 4 komentáře
Hrubá nominální mzda v průměru rostla slušným tempem. Ovšem po započítání inflace si někteří zaměstnanci pohoršili. Tipněte si, jaká byla průměrná hrubá mzda ve druhém čtvrtletí, a dozvíte se víc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

29. 8. 2008 15:05 | j.m.

Pracuji v kanceláři a nemám ani těch 15000 čistého. Tak prosím, pane Drdajane, se nenavážejte do učitelů, ani do kancelářských "krys", protože ti, kteří mají víc jak průměr jsou většinou politici a podobné havěti..
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2008 19:48 | Petr S.

Podívaj, Drdajan, všechny obce, kraje a ministerstva mají vypsána právě teď výběrová řízení na stovky až tisíce volných míst na teplých židlích, které Voni milujou.
Takže, Drdajan, přihlásejí se do těch výběrových řízení a najdou si místo, které odpovídá jejich vzdělání a inteligenci. Plat úředníků dělá v průměru přesně o 10 tis. Kč víc, než oni napsali, takže se budou mít dobře.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2008 16:18 | Patrik

Tak za prvné: učitelé musí mít vysokou školu, dělníka co maká za 10 hrubého může jít dělat i ten, co nedokončil základku a i ten, pokud je aspoň zručný (když už není dostatečně chytrý aby udělal aspoň střední školu) tak si vydělá víc, než ten učitel (pokud jde tedy o aspoň trochu odbornou práci a ne jen házení písku na stavbě).
V Praze jsou na každém rohu inzeráty, že přijmou řidiče autobusů / tramvají za 26 600 / 27 000 Kč hrubého, stačí mít jenom řidičák "B".
Pokud někdo není ochoten se vzdělávat ani není dostatečně zručný, tak se nemůže divit, že má podprůměrnou mzdu.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2008 15:39 | Jan Drdajan

Nazývejme věci pravými jmény , a mluvme o manuálně pracujících , protože Ti co sedí někde v kancelářích a uřadech na teplých židlích , a nenadřou se , max pusu , od klábosení , tak pro Ty jsou kažé peníze co berou pěkné , a oni neberou nikde mín než těch 15-16 tis hrubých a ještě si stěžují , viz učitelé atd , neříkám že neprávem . Ale v první řadě by si mohli stěžovat obyčejní dělníci , Ti mnohdy nemají skutečnou min. hrubou mzdu , třeba jak učitelé . Proč dělnice musí do práce i za 6 tis čistého , protože někde za rohem , čeká nějaká Mongolka , která za ty peníze půjde do práce , protože to u nich nevydělá za 1 rok . Má někde učitelka 8 tis čistého ? dal jsem zaměrně 2 tis rozdílu , protože se zase někdo najde co bude říkat , že oni museli studovat . Také je důležité , co člověk dostane do ruky , tedy čistýho , protože za to zaplatí nájem , půjčky atd . Řekl bych , že kdyby se průměrná čistá mzda počítala opravdu jen z platů obyčejných zaměstnaných lidí , tak díky Praze , je to hrubým odhadem možná do 16 tis čistého . Bez Prahy , to bude odhadem okolo max 12 tis čistého . Takže lidé co nežijí ve velkých městech jsou na tom daleko hůře , proč ? Kdyby se mnou náhodou někdo chtěl polemizovat , že to tak není , a jak jsem na to přišel , tak obyčejnými kupeckými počty . Mimo Prahu , v malých městech , a na venkově , lidi musí chodit do práce , muži mezi 9 - 10 tis a ženy mezi 6 -7 tis , podotýkám čisté mzdy , takhle to prostě je , a zase se někdo najde , co bude chtít argumentovat , že v malém městě , nebo na vesnici , lidé nemají takové náklady na život , to ale ty pracující nezajímá , oni chtějí za poctivě odvedenou práci , svůj plat . To by potom někdo mohl říct , proč si někdo kupuje byt za 40 tis/ m , když jsou i byty za 25 tis/m , do práce chodí všichni stejně , a za kolik žíje jeden a druhý , to je každého věc . Za stejně poctivě odvedenou práci , třeba prodavačky , má být zhruba stejný plat , at ve velkém městě , nebo v malém městě , a to bohužel není , a to je skutečnost .
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Prouza

ekonom

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Tomáš Prouza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services