Tma. Může Česko zhasnout?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 17. 4. 2018 | 6 komentářů
Spíš než celorepublikový výpadek elektrické sítě, způsobený třeba masivními přetoky elektřiny z větrných elektráren, hrozí výpadky lokální. Stačí silný vítr, povodně nebo rozsáhlé námrazy. Kdy Česko může zahalit tma? A co by se stalo, kdyby opravdu přišel blackout?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 4. 2018 1:38, Platypus Norwegicus

Hlasoval jsem, ze bez internetu nepreziju ani den, coz je pravda. Ale dvoudenni zimni backout bych prezil asi timto zpusobem:
* po 1 hodine blackoutu: UPS pipa, internet bezi, svetla sviti, v kamnech hori drevo, proste jako vzdycky, kdyz to u nas na dedine vypnou.
* po 5 hodinach: uz by to mohli zapnout. Kontrola napeti baterek v UPS a na solarnim systemu
* po 8 hodinach: dochazi baterky u UPS, zhasinaji monitory, dal bezi server, AP a notebooky napajene z hlavni baterie solarniho systemu, tenhle blackout je rekordne dlouhy
* po 10-16 hodinach (podle osvitu a casu, kdy prisel blackout): dochazi hlavni akumulatory solarniho systemu - zima je na to blba. Bude to chtit natocit centralu. Takze vyndat baterku z auta, centralu z garaze a nakopnout ji. Nabijeni hlavnich akumulatoru ze site (centraly) jeste nikdy nebylo potreba, takze do centraly soupnout svarecku s rozptylovym trafem, za ni usmernovac a natocit rucne, kolik proudu potece do baterek.
* Po 20-30 hodinach: Nekdy pri tretim startu centraly. Tohle bude trvat dlouho, uz me nebavi nastavovat proud rucne podle nabiti baterek. Najit na internetu nejjednodussi schema regulatoru a sletovat ho. To by me mohlo zabavit na par hodin.
* Po 25-45 hodinach: Roky odkladana a konecne postavena automatika nabiji. Server meri pokles napeti na baterkach, a hlasi, ze je potreba nastartovat centralu. Jeste by to chtelo vymyslet, jak zautomatizovat start, ktery vyzaduje hybat s packou dekompresoru.
* Po 47 hodinach: doma je teplo, nejake kabely navic mezi serverem a garazi, svetlo sviti, internet, AP a server stale bezi, sporaku vystaci plyn v bombe na nekolik mesicu. Jen elektricka trouba nefunguje.
* Po 48 hodinach: vypadek konci. Uz bylo na case. Zasoby nafty do centraly s tak dlouhou variantou trosku nepocitaly.

A jak by to vypadalo u vas?

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

18. 4. 2018 16:53 | Platypus Norwegicus

Je to popelnicove-kancelarska UPS z minuleho stoleti s velkym zeleznym trafem ze srotu. Bezi asi na 20% maximalniho vykonu, protoze pocitace uz nezerou tolik, co zraly pred dvaceti lety. A jsou k ni pripojene 25x vetsi baterky, nez tam byly originalne. Za obed pro dva v lepsi restauraci v centru mesta date (neradi) vic.
Internetovy provider skutecne benzinove centraly nema, ve vakuu by mu byly k nicemu. Dokonce nema ani centraly na hydrazin a oxid dusny, protoze se mu nestava, ze by 0.12 svetelne sekundy daleko bylo pod mrakem. Nevyhoda je ping pres 350ms.
A nakonec se vzdy muzeme vratit k moudrosti predku - otevrit papirovou knihu a zkusit regulator navrhnout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 4. 2018 8:47 | Pedro

Váš internetový provider určitě benzínové centrály nemá, takže po pár hodinách končí. Tudíž ani vy internet mít nebudete.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2018 21:10 | PavelM

Zajímavá analýza, ale ta výdrž UPS, to snad musí být nějaké rackové vysokokapacitní.
Jen bych měl trochu obavy o ten Internet, podle technologie by to taky mohlo být 2-5h - poskytovateli Internetu došly baterie v UPS, konektivita vypadla (a to je ještě optimistická varianta, v některých případech nic zálohované není a výpadek se projeví okamžitě). Takže schéma regulátoru bych si raději stáhl předem a měl ho off-line.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 4. 2018 20:50 | ůůůl

"spadl strom na elektrické vedení, přerazil tak přívod elektrické energie na lince zásobující Itálii příkonem 1320 MW"
Nemají ochranné zóny kolem vedení VVN?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2018 10:19 | Gabriel Pleska

Klobouk dolů!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2018 1:38 | Platypus Norwegicus

Hlasoval jsem, ze bez internetu nepreziju ani den, coz je pravda. Ale dvoudenni zimni backout bych prezil asi timto zpusobem: * po 1 hodine blackoutu: UPS pipa, internet bezi, svetla sviti, v kamnech hori drevo, proste jako vzdycky, kdyz to u nas na dedine vypnou. * po 5 hodinach: uz by to mohli zapnout. Kontrola napeti baterek v UPS a na solarnim systemu * po 8 hodinach: dochazi baterky u UPS, zhasinaji monitory, dal bezi server, AP a notebooky napajene z hlavni baterie solarniho systemu, tenhle blackout je rekordne dlouhy * po 10-16 hodinach (podle osvitu a casu, kdy prisel blackout): dochazi hlavni akumulatory solarniho systemu - zima je na to blba. Bude to chtit natocit centralu. Takze vyndat baterku z auta, centralu z garaze a nakopnout ji. Nabijeni hlavnich akumulatoru ze site (centraly) jeste nikdy nebylo potreba, takze do centraly soupnout svarecku s rozptylovym trafem, za ni usmernovac a natocit rucne, kolik proudu potece do baterek. * Po 20-30 hodinach: Nekdy pri tretim startu centraly. Tohle bude trvat dlouho, uz me nebavi nastavovat proud rucne podle nabiti baterek. Najit na internetu nejjednodussi schema regulatoru a sletovat ho. To by me mohlo zabavit na par hodin. * Po 25-45 hodinach: Roky odkladana a konecne postavena automatika nabiji. Server meri pokles napeti na baterkach, a hlasi, ze je potreba nastartovat centralu. Jeste by to chtelo vymyslet, jak zautomatizovat start, ktery vyzaduje hybat s packou dekompresoru. * Po 47 hodinach: doma je teplo, nejake kabely navic mezi serverem a garazi, svetlo sviti, internet, AP a server stale bezi, sporaku vystaci plyn v bombe na nekolik mesicu. Jen elektricka trouba nefunguje. * Po 48 hodinach: vypadek konci. Uz bylo na case. Zasoby nafty do centraly s tak dlouhou variantou trosku nepocitaly.
A jak by to vypadalo u vas?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services