Dušan Tříska: Vyčítat Klausovi, že nezabránil tunelování, je nesmysl

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 27. 12. 2014 | 29 komentářů
„Pro mě jako pro ekonoma to byl fascinující zážitek. Vyměnil bych pravou ruku za to, mít příležitost prožít privatizaci ještě jednou,“ říká v exkluzivním rozhovoru otec kuponové privatizace Dušan Tříska.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2014 10:10, nepodstatne

Český Tunel nám Evropa nevezme

Pojem "tunelování" vznikl takto: Ve V.B. Lady Margaret Thatcherová privatizovala velké státní podniky. V ČSFR ministr financí Václav Klaus privatizoval velké státní podniky. Potud shoda. Rozdíly: Ve V.B. provedli nezávislý audit a prodali za tržní cenu. Tedy tomu, kdo dal nejvíc. A platilo se hned. U nás se státní podnik prodal za účetní hodnotu předem určenému zájemci. A s odkladem platby.
Postup byl tento: Privatizační komise zjistila účetní hodnotu subjektu vybrala zájemce. Tomu předala podklady.
1. Zájemce si nechal subjekt ocenit znalcem. Částka, určená znalcem, několikanásobně převyšovala částku prodejní.
2. S tímto odhadem tržní ceny šel zájemce do banky a úvěr bez problémů dostal. Za úvěr přitom ručil majetkem, který stále ještě nebyl jeho! Z úvěru, poskytnutého takto bankou, zaplatil tu účetní hodnotu a ještě mu zbyla pěkná sumička do začátků.
3. Podnikatel "zlatokop" si po převzetí subjektu založil další firmu, na kterou převedl aktiva původního subjektu. Potom přestal bance splácet úvěr. Banka byla nucena převzít zástavu, tedy spíše to torzo, které z původního subjektu zbylo. Pan podnikatel byl z obliga, prostě mu "nevyšel podnikatelský záměr!"
4. A na státu bylo, aby mu prokázal úmysl. Pan podnikatel to navíc jistil převedením majetku na osoby blízké. Takto tedy vznikl pojem "tunelování." A takto se nám tady "narodili" noví kapitalisté.
5. Abych nezapomněl: Všechny tyto transakce národního majetku nepodléhají právnímu přezkumu. Na to byl dokonce vytvořen zvláštní zákon!

Při takzvaném očišťování bank od takto vzniklých nedobytných úvěrů bylo zapotřebí tato pasiva někde skrýt. Dva staří přátelé z "Prognosťáku"to vyřešili tím, že založili Konsolidační banku. Vznikl tak světový unikát - banka, která spravovala jen samá pasiva. Když už to bylo příliš nápadné, byla tato banka přejmenována na Českou konsolidační agenturu. Současně s tím bylo vedení ČKA povoleno prodávat tam uložené dluhy za částky, které nezřídka tvořily pouhých deset procent původní výše dluhu. Tak se také běžně stávalo, že původní dlužník si koupil svůj dluh (přes třetí osobu, samozřejmě) za částku, která nepokryla ani úroky z tohoto dluhu. Tento dříve dlužník byl po této transakci samozřejmě už opět vážený podnikatel. Po zaniklé ČKA zbyl dluh ve výši 236 miliard korun.Tato částka se objevila jako záporná položka ve státním rozpočtu a ze státního rozpočtu je také tento dluh umořován. Takže, milé děti, jaké si z toho vezmeme ponaučení? Ano, správně! Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž."
A já jen dodávám: Tento stát v žádném případě nerozkrádaly nějaké "socky." Z těch někdejších privatizátorů, jejichž dluhy platíme (a budeme platit i nadále) všichni bez rozdílu, jsou dnes milionáři, multimilionáři a někteří dokonce miliardáři. A jsou to také ti, kteří nám tady skutečně vládnou. Politici jsou ve skutečnosti jen loutky, vykonavatelé jejich vůle.
Tak se také stalo, že si jeden miliardář za „své“ miliony "koupil" i naši současnou vládu........

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 12. 2014 16:39, Tarzan

Ten který nastartoval rozkrádání a sám nahrabal nejvíc ?

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

27. 12. 2014 13:19 | pavel

Ubohá obhajoba tunelářů Dušanem Třískou.Také si zřejmě přimastil kapsu.Zloději drží pohromadě a lžou do úmoru.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 13:12 | ajka100

Že se nestydí takhle lhát a ospravedlňovat se, ani jsem to nedočetla,a že nevěděli... Věděli dobře,jak si namastit kapsy a zbytek národa ožebračit,legislativu bylo třeba -bez děr- přijmout se západu,ale to oni ne,proč by taky,holomkové...dnes už vám nikdo neuvěří.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 12:33 | Rudolf Židek

Co je principem privatizace? Mělo by být odkoupení státního majetku soukromým subjektem. Co proběhlo u nás? Státní majetek byl rozdán, většinou příznivcům ODS. Nabývatel ručil pouze nabytým majetkem, což se rovná rozkradení státního majetku. Aby se o majetek nemohl přihlásit každý občan, bylo podmínkou vypracování tzv. Privatizačního projektu, který byl schvalován právě lidmi kolem V. Klause. Takže se privatizovaný majetek dostal vždy, kde si jej otcové privatizace přáli mít.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 12. 2014 11:33 | Veterán

Pozastavil bych se i nad větou "Policejní stát si s kriminalitou poradí, i když prostředky, které jsou naprosto šílené a neadekvátní". Vyznívá dost komicky, když vezmeme do úvahy, že ČR má mnohem větší počet policistů a rozsáhlejší kontrolní aparát než měla celá ČSSR. A zatímco tenkrát, když jsem šel v noci domů, tak prakticky pokaždé jsem ve městě potkával pěší policisty, dnes sedí zalezlí a sledují vše kamerami ve strachu, aby něco nemuseli řešit a dva dny pak papírovat.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 11:26 | MoB

Úmyslně zanedbat (vynechat) právní rámec při tak velkém přesunu majetku je trestuhodné a nelze to ničím omluvit. Myslím, že kromě VK a jeho apologetů o tom nepochybuje nikdo. Nikdo.
Kuponová privatizace sama o sobě... budiž. Nějak se to udělat muselo. Ale zase jsme u právního rámce. Na privatizaci se nabalilo tolik podvodů, že sama privatizace se tím stala jedním velkým podvodem - a opět, nikdo to už kupónovce neodpáře.
Ekonomové si často myslí, že ekonomie je "samonosná" a nepotřebuje pro své "zjevení" ani zákony, ani lidi, nic. Jsou to ale hlupáci, protože bez těch věcí okolo je ekonomie jenom trocha matematiky.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 10:19 | Antikomanc

http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/72119
k dohledani zde: http://www.abscr.cz/cs/vyhledavani-archivni-pomucky
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 10:10 | nepodstatne

Český Tunel nám Evropa nevezme
Pojem "tunelování" vznikl takto: Ve V.B. Lady Margaret Thatcherová privatizovala velké státní podniky. V ČSFR ministr financí Václav Klaus privatizoval velké státní podniky. Potud shoda. Rozdíly: Ve V.B. provedli nezávislý audit a prodali za tržní cenu. Tedy tomu, kdo dal nejvíc. A platilo se hned. U nás se státní podnik prodal za účetní hodnotu předem určenému zájemci. A s odkladem platby. Postup byl tento: Privatizační komise zjistila účetní hodnotu subjektu vybrala zájemce. Tomu předala podklady. 1. Zájemce si nechal subjekt ocenit znalcem. Částka, určená znalcem, několikanásobně převyšovala částku prodejní. 2. S tímto odhadem tržní ceny šel zájemce do banky a úvěr bez problémů dostal. Za úvěr přitom ručil majetkem, který stále ještě nebyl jeho! Z úvěru, poskytnutého takto bankou, zaplatil tu účetní hodnotu a ještě mu zbyla pěkná sumička do začátků. 3. Podnikatel "zlatokop" si po převzetí subjektu založil další firmu, na kterou převedl aktiva původního subjektu. Potom přestal bance splácet úvěr. Banka byla nucena převzít zástavu, tedy spíše to torzo, které z původního subjektu zbylo. Pan podnikatel byl z obliga, prostě mu "nevyšel podnikatelský záměr!" 4. A na státu bylo, aby mu prokázal úmysl. Pan podnikatel to navíc jistil převedením majetku na osoby blízké. Takto tedy vznikl pojem "tunelování." A takto se nám tady "narodili" noví kapitalisté. 5. Abych nezapomněl: Všechny tyto transakce národního majetku nepodléhají právnímu přezkumu. Na to byl dokonce vytvořen zvláštní zákon!
Při takzvaném očišťování bank od takto vzniklých nedobytných úvěrů bylo zapotřebí tato pasiva někde skrýt. Dva staří přátelé z "Prognosťáku"to vyřešili tím, že založili Konsolidační banku. Vznikl tak světový unikát - banka, která spravovala jen samá pasiva. Když už to bylo příliš nápadné, byla tato banka přejmenována na Českou konsolidační agenturu. Současně s tím bylo vedení ČKA povoleno prodávat tam uložené dluhy za částky, které nezřídka tvořily pouhých deset procent původní výše dluhu. Tak se také běžně stávalo, že původní dlužník si koupil svůj dluh (přes třetí osobu, samozřejmě) za částku, která nepokryla ani úroky z tohoto dluhu. Tento dříve dlužník byl po této transakci samozřejmě už opět vážený podnikatel. Po zaniklé ČKA zbyl dluh ve výši 236 miliard korun.Tato částka se objevila jako záporná položka ve státním rozpočtu a ze státního rozpočtu je také tento dluh umořován. Takže, milé děti, jaké si z toho vezmeme ponaučení? Ano, správně! Když dva dělají totéž, není to vždycky totéž." A já jen dodávám: Tento stát v žádném případě nerozkrádaly nějaké "socky." Z těch někdejších privatizátorů, jejichž dluhy platíme (a budeme platit i nadále) všichni bez rozdílu, jsou dnes milionáři, multimilionáři a někteří dokonce miliardáři. A jsou to také ti, kteří nám tady skutečně vládnou. Politici jsou ve skutečnosti jen loutky, vykonavatelé jejich vůle. Tak se také stalo, že si jeden miliardář za „své“ miliony "koupil" i naši současnou vládu........
+49
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 7:47 | huhu

konečně jeden objektivní článek. Žádná z dnešních blbek si neuvědomuje, že muselo jít o rychlý proces a nebylo možné čekat na nějaký "správný" právní rámec, jak každý omílá do aleluja
Když to řeknu trochu syrověji - tak co jste chtěli za legislativní zázrak ? Když na soudech seděli jen kovaní bolševici, pro které špatně znamenalo dobře ? A policie ? Kdo tam tehdy seděl ? A legislativci typu socana Rychbetského ? wow...
Jak píše Tříska - nikdo nic neuměl a nevěděl a paralelně s tím kolem nás letěl otevřený svět, který nemohl říci - jo tak my na vás generaci počkáme, než se naučíte myslet, získáte ekonomické= a právní vzdělání s praxí, to fakt nešlo...
A bohužel díky deformaci systému, kterou sv..ě bolševické způsobily, se k majetkům dokázali dostat veksláci ( kteří se už základy byznysu paradoxně naučili jako první ), dál bolševický špičky, který měli privilegované kontakty přes uzavřené party soudruhů z PZO atd...
Co chcete ? Podívejte se, jak dopadly inflace a měny sousedních postbolševických států - ČR je řádově jinde, vem čert Koženého...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2014 4:55 | Privatizace

Hlavu na špalek dávali?? Ani bych neřekla. Teď by ji na ten špalek skutečně položit měl .
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Vladimír Pikora

ekonom

Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Vladimír Pikora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services