CO SI O TOM MYSLÍTE: Měli by mít kuřáci dražší zdravotní pojištění?

Čtvrtina české populace pravidelně kouří. Dobrovolně si tak ničí zdraví a odsává peníze z veřejného zdravotního pojištění na úkor těch, kteří se o své zdraví starají. Měli by tedy platit na zdravotním pojištění více než nekuřáci? Napište svůj názor a přečtěte si příspěvky ostatních čtenářů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2007 9:15, Nekuřák, altruista

Ano samozřejmě, pokud má nějakým způsobem fungovat lidmi zavedený sociální stát, ve smyslu, my ostatní se o tebe postarame, na zaklade "altruismu". i presto, kazdy by mel byt za sve zdravi zodpovedny sam. stejna otazka si muzeme polozit v situaci: musi si nadmerne tlusty clovek koupit dve letenky misto jedne?
z moralniho hlediska je nefer, pokud nekdo vyuziva sluzby socialniho statu "zamerne" - vedome kouri a nasledne je setren v nemocnici, zatimco druhy se o sve zdravi stara a v nemocnici je setren pouze v pripade nemoci, kterou nemuze ovlivnit.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 12. 2007 14:33, Bežtedo(!)

Proč, protože jsou to arogantní čuňata. A proč jenom duplikovat? Platbu na ZP bych jim násobil aspoň 10x. Pak se skutečně ukáže jak moc je obtížné s kouřením cigaret skončit.

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

29. 11. 2007 12:59 | Eric

Ano. Kuřáci, feťáci, alkoholici, konzumenti kávy, kakaa i čaje. Tlusťoši. Ti všichni by měli platit více. Pak ovšem ať také platí více fabriky, které nám zamořují vzduch, půdu i vodu. Ať platí důchodci, kteří pálí v kamnech uhlí a poškozují zdraví jiným. Nehájím kuřáky, ale zde se jedná o falešnou a populistickou propagandu zaměřenou na nejviditelnější a tudíž nejsnažší cíl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 12:40 | Jirka

Nejhorší je, že kuřáci neničí zdraví jen sami sobě, ale velkou měrou i těm ostatním nekuřákům v jejich okolí. Co dělat s kuřákem, který kouří ostošet v panelovém bytě a škvírami v podlaze, stropě a větrací šaschtou se jeho kouř dostává do dalších bytů? Je to skoro jako kouření na veřejném prostranství, ale kouří si přeci ve svém bytě. A zakázat mu to nejde, protože by se hned dovolával omezování osobní svobody. Ale že on omezuje ostatní je podle něj v pořádku. Přitom by mohl kouřit venku a pokud musí kouřit doma, ať si kouří, ale pokud se jedná o samostatný rodinný domek a ne o panelový dům, kde bydlí spousta lidí a např.v případě požáru se musí evakuovat velkém množství osob a je poškozen majetek nejenom samotného kuřáka, ale také spousty lidí. Návrh na výdej cigaret evidovaně dle OP je myslím si dobrý. Hlavně, aby se nezačaly více krást OP :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 12:00

Přikláním se k návrhu cigaret na OP a ciarety bylo možné kupovat přímo v lékárnách (tedy jedině v lékárnách a pěkně od 8:00 do 18:00), tam by se to i evidovalo. Pak už jen stačí rovnice kupuješ = konzumuješ a zdravotní pojištění naskakuje. A je jedno jesli opravdu onemocníš. Nezletilci od 15 ať si klidně cigarety kupují také, ale promítne se to na zdravotním pojištění jejich rodičů. A obézní? Zavedla bych pravidlo jednou a dost. Jednou budeš nerespektovat nařízení doktora a konec, od té chvíle si vše platíš sám. A že je to nelidské a nespravedlivé? Nelidské je kašlat na sebe i na ostatní a ještě se ohánět nějakými právy. Dodávám, že tato opatření by měla být jen začátek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 10:59 | Ewa

Jak to, národ nekuřáků? I slabý kuřák má při rentgenu na plicích vidět dehet, který při kouření vdechuje... Kuřák je poznamenaný na několik let dopředu...každý doktor pozná, že kouří.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 10:08 | Petr

Pod toto se podepisuju. Spis by meli byt umerne zdrazeny cigarety nez zdravotni pojisteni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 8:59 | Petr V.

Jednoduché: Ví se, kolik se ročně prokouří (přibližně), ví se kolik stojí ročně léčba (6,14 mld.). Tak by vláda měla zavést obdobu spotřební daně - "zdravotní daň" - z každé cigarety, která by se zjistila tak, že se oněch 6,14 mld. Kč rozloží na roční prodej cigaret (i když to bude stále anonymní, je to nejefektivnější - přímo u zdroje). Veškeré vybrané peníze pak půjdou zdravotním pojišťovnám, které budou financovat léčbu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 8:49

Spíše bych to udělal jak u pojištění na auto. Kdo se o sebe nestará měl by hold vyšší pojistku. A to nejen kuřáci, ale i lidé obézní, pijáci, atd.
Stačí jen zajít do hospody v pátek 22:00 kolik tam leží chlapů s cukrovkou s 2+ promilema alkoholu v krvi. Určitě to nedělají se svolením pana doktora. Jelikož je u nás zdravotnictví zadarmo (skoro zadarmo) tak si ho vůbec nevážíme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 7:54 | Larus

Já bych byl pro, ale problém je v tom, jak to zajistit a nezvýšit administrativu. Možná by bylo jednodušší spočítat, o kolik kouření zvedá náklady na zdravotní péči a danou částku (nebo třeba i její dvojnásobek) převádět automaticky z vybrané spotřební daně. Horší je placení léčby u lidí, kteří si vědomě poškozují zdraví nadváhou - tam leda dělat pravidelné prohlídky u doktora (stačilo by jednou za pět let) s měřením % tuku v těle a nad nějakou hodnotou zdražit pojistné. Ale taky je to nárůst administrativy a potenciál pro úplatky... Problém je v tom, že záměrně si poškozuje zdraví skoro každý, jeden kouří, jiný chlastá a třetí si s nemocným žlučníkem dává dortíky a knedlo-vepřo-zelo (i takové jsem potkal). Všechny případy se chytit nedají, to bychom byli ještě víc profízlovaní, než jsme teď. Ale jestli je možné poznat a efektivně zpoplatnit dva tři největší faktory, proč ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 7:28 | VlK vladku@seznam.cz

Hmm, prodej kuřiva na OP průkaz. Jednoduché řešení, nekuřák nebude kupovat náctiletým a navíc jednoduchá evidence pro zdravotní pojištovny pro zvýšený odvod. Jak moc to bude rozdílné se určí předem, zvyšující se progrese dle počtu krabiček. (Ve většině zahraničí je to dražší, takže i to nebude příliš zkreslovat výsledek)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 11. 2007 6:30 | kotva

Je to nesmysl, jak by to asi tak chtěli soudruzi zjistit, kdo kouří a kdo né? 90% kuřáků se nepřizná, aby nemuseli platit víc. Nakonec by jsme zjistili, že jsme národ nekuřáků, takže zákaz kouření v restauracích, by neměl být problém ;-)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Bém

politik

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services