CO SI O TOM MYSLÍTE: Měli by mít kuřáci dražší zdravotní pojištění?

Čtvrtina české populace pravidelně kouří. Dobrovolně si tak ničí zdraví a odsává peníze z veřejného zdravotního pojištění na úkor těch, kteří se o své zdraví starají. Měli by tedy platit na zdravotním pojištění více než nekuřáci? Napište svůj názor a přečtěte si příspěvky ostatních čtenářů.

Kouření se podílí na vzniku řady nemocí včetně zhoubných nádorů. Jak vyplývá ze statistik, zkracuje život až o dvanáct let. Ohrožuje navíc nejen kuřáky samotné, ale i ty, kdo kouř jen pasivně dýchají. Léčba, která souvisí s chorobami z kouření, přijde podle Státního zdravotního ústavu tuzemské zdravotní pojišťovny ročně na zhruba 6,14 miliardy korun. Každoročně je kvůli nemocem z kouření hospitalizováno v Česku více jak 145 tisíc lidí.

Kuřáci ale mohou být v klidu. Vyšší odvody na zdravotní pojištění, které by tyto vyšší náklady kompenzovaly, jim nehrozí. Podle zástupců pojišťoven by to byl velmi složitý systém malusů, u kterého by vlastně nešlo určit, kdy si tu kterou chorobu pacient zavinil svým životním stylem a kdy za to už nemohl. Pojišťovny tvrdí, že budou raději podporovat prevenci. Pokud ale svým pojištěncům jako dosud neřeknou, v čem jim pomohou se o své zdraví lépe starat, bude mít stále řada lidí pocit, že na nezodpovědné kuřáky stále doplácí.

Měly by pojišťovny zavést systém malusů pro ty, kdo si vědomě poškozují zdraví? Jaké jsou vaše zkušenosti s preventivními programy zdravotních pojišťoven?


PODĚLTE SE O NÁZOR S OSTATNÍMI ČTENÁŘI

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2007 9:15, Nekuřák, altruista

Ano samozřejmě, pokud má nějakým způsobem fungovat lidmi zavedený sociální stát, ve smyslu, my ostatní se o tebe postarame, na zaklade "altruismu". i presto, kazdy by mel byt za sve zdravi zodpovedny sam. stejna otazka si muzeme polozit v situaci: musi si nadmerne tlusty clovek koupit dve letenky misto jedne?
z moralniho hlediska je nefer, pokud nekdo vyuziva sluzby socialniho statu "zamerne" - vedome kouri a nasledne je setren v nemocnici, zatimco druhy se o sve zdravi stara a v nemocnici je setren pouze v pripade nemoci, kterou nemuze ovlivnit.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 12. 2007 14:33, Bežtedo(!)

Proč, protože jsou to arogantní čuňata. A proč jenom duplikovat? Platbu na ZP bych jim násobil aspoň 10x. Pak se skutečně ukáže jak moc je obtížné s kouřením cigaret skončit.

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (50 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

CO SI O TOM MYSLÍTE: Bude nový systém poplatků u lékaře fungovat?

22. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Už za měsíc a půl se začnou platit u lékaře poplatky. Zatím ale skoro nikdo neví, jak bude celý systém fungovat. Myslíte si, že vybírání poplatků bude fungovat, nebo že v ordinacích... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Má drahá veřejná doprava smysl?

15. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Od ledna 2008 bude pro všechny obyvatele i návštěvníky hlavního města svezení hromadnou dopravou o dost dražší než dnes. Nesníží se tím počet lidí, kteří metrem či tramvajemi cestují?... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si katastr nemovitostí zvýšení poplatků za své služby?

8. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Za vklad do katastru nemovitostí by se už za dva roky mělo platit podstatně více než dnes. Je kvalita služeb poskytovaných katastrem na takové úrovni, aby se za ně platilo více? Napište... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Vadí vám nejasný původ milionů některých politiků?

1. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ

Ukládat do banky miliony a přitom pobírat sociální dávky je zřejmě v české politice normální. Běžné je zjevně i to, že politici placení z veřejných peněz nemíní vysvětlit, odkud mají... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Chcete v Česku olympiádu?

25. 10. 2007 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Praha se pustila do dobrodružství, na jehož konci může být těžce zadlužené město i celá republika. Jmenuje se letní olympiáda. Souhlasíte s tím, aby se i přesto v Česku proháněli světoví... celý článek

Partners Financial Services