Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Petra Dlouhá | rubrika: Rozhovor | 4. 10. 2014 | 46 komentářů
Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost exekutorů, která by podle mnohých zkrotila největší exekutorské dravce? A nepřipadá mu trochu provokativní, když soudní exekutor sponzoruje fotbalový klub? Ptáme se na všechno.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 10. 2014 17:53

Nejste náhodou exekutor nebo jeho zaměstnanec? Pořád ty stejné argumenty dokola.

Hádejte, kdo ty zákony prosazuje. Zákony, které podporují tuto likvidaci, se dříve nebo později změní a nepomůžou tlusté obálky ani silný lobbing. Exekutorská činnost měla být bič na nepoctivé dlužníky velkého ražení a ne, že se z toho udělal byznys např. pro firmy, které pohledávky odkupují a cíleně je navyšují. Nedávno i dražby byly dobrý byznys, na kterém se bohatlo. Nákladovost oproti jiným státům je extrémně vysoká. Podívejte se, kolik bylo navržených exekucí v ČR a kolik v zahraničí. Jedná se pouze o byznys. Lidé, kteří nemohou prokázat, že je majetek jejich, tak o něj přichází i přesto, že s dluhem nemají nic společného. Listina základních práv a svobod, je tuto chvíli k ničemu a jen někdy to soud vzal v úvahu. Exekutoři zákon porušili a dostali za to i postihy, ale vzhledem k tomu, že dlužníci mají strach a nemají finanční prostředky, aby se efektivně bránili, tak těch případů není až tolik.

Poškozená osoba musí dokázat, že je majitelem, ale exekutor nemusí dokazovat vůbec nic. Může dokonce vstoupit do bytu, kde se dlužník zdržoval, majitel bytu se v tu chvíli nemůže bránit, ať už je doma nebo ne.

Článek 10 - Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno. Článek 12 - Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí. Článek 7 - Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena.
Ale exekutorovi stačí se zeptat souseda, jestli se tam dlužník zdržoval a jde se na věc. V jiných státech by je sejmuli hned ve dveřích. Exekutoři společně se státem nám dokazují, že žádná listina základních práv a svobod nemá žádnou váhu.

Ať se klidně vymáhá, ale ať se pohledávky tak extrémně nenavyšují. Ať se nepoškozují další osoby, které s dluhem nemají nic společného. Ať není možné na jednoho dlužníka uvalit nespočet exekucí, které dlužníka a jeho rodinu zničí. Osobní bankrot by měl být dostupnější pro všechny a ne jenom pro některé. Neměla by se porušovat práva lidí, kteří s dluhem nemají nic společného. Exekutoři by se měli pokutovat v milionech a ne v desítkách tisíc. Karenční žaloby by se neměly řešit roky, ale týdny. Exekuce by se pro nemajetnost měly automaticky zastavovat…
Já se nedivím, že lidé napadají zaměstnance exekutora, když Vám chtějí zabavit věc i, ke kterým můžete mít i citový vztah a přitom nedlužíte ani korunu, tak se málo kdo udrží. To nemluvím o případech, kdy zabavovali dětem hračky, nebo před změnou dokonce i domácího mazlíčka. To už je opravdu extrém.
Exekutoři nám chtějí nastavovat lidskou tvář, ale praxe je praxe dámy a pánové.

Mimochodem, když vám někdo zabaví věc, která nemá s dlužníkem nic společného, tak se jedná o trestný čin. Ale dokažte to. Exekutor dobře ví koho je majetek, ale nalijme si čistého vína: ,,Jemu to jedno“.

Zobrazit celé vlákno

+88
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 10. 2014 1:20

Víte, ne že bych někomu přál zlámaný prsty... ale jsou okamžiky, kdy by je zbabělci a deprivantni zlámaný mít měli. Jsou to ty okamžiky, kdy můžou vzít spravedlnost do svých rukou. Revoluce, války... konec války u nás třeba. Je to ten typ lynčovací spravedlnosti, který má víc společného se sadismem než čím jiným. Svoboda? Svobodu dávno máte, vy bažíte po svobodě rozbít někomu beztrestně kokos.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

4. 10. 2014 16:35 | Zdenek

Kalkulacka je jedna vec, zablokovany ucet veritele,jeho manzelky a vykradeny byt je realita!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2014 13:28

Citace - Pavla / 04.10.2014 13:07

To je opravdu hloupý argument. Soudy nenařizují, jak mají pohledávku vymáhat nebo jak se mají k dlužníkům a nedlužníkům chovat.

Ne, to opravdu nenařizují. To stanoví zákon. A ne e bych se chtěl někoho zastávat, ale myslím si, že kdyby p. Vrána zákon porušil, už by svou práci nedělal. Zřejmě je pod takovým drobnohledem, jako nikdo jiný.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2014 13:07 | Pavla

To je opravdu hloupý argument. Soudy nenařizují, jak mají pohledávku vymáhat nebo jak se mají k dlužníkům a nedlužníkům chovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2014 12:36 | juřa

Dluhy se platit musí, a o tom že je má p.Vrána vymoci exekucí rozhodne soud jménem republiky - takže se probuďte Vrána není ten zlej, jen dělá efektivně svou práci.....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2014 12:18 | Pavla

Pane Vrána, ať si to připouštíte nebo ne, ničíte životy. Dluhy se platit musí, ale dlužit peníze není trestný čin a Vy nejste bůh, abyste rozhodoval o tom, jak potrestáte dlužníky a bohužel i ty, kteří s dluhem nemají nic společného. Je důležité si uvědomit, že vymáhat se může důstojně, levně a hlavně efektivněji. Co se týče vašich kolegů, nejsou líní, ale dodržují etiku a zákony, navíc i přesto, že mohou, nezasahují do podnikání dlužníků jako Vy. Vám je jedno co se stane s dlužníkem a s jeho rodinou, je vám jedno, jestli budou mít na další pohledávky. Důležité pro Vás je vymoct za každou cenu. Dostáváte dlužníky a jejích rodiny do takových problémů, že se spustí další exekuce a tím se poškozují další věřitelé. To si bohužel věřitelé neuvědomují a chválí exekutory, přitom jsou to právě ti, kteří věřitelům vytváří náklady. Potkala jsem se s případy, kdy exekutoři postupovali k dlužníkům uctivě a dlužníci platili alespoň po splátkách, na které opravdu měli, exekutoři zbytečně nenavyšovali nákladovost vymáhání. Pak jsem se setkala s případy, kdy exekutoři kašlali na to, jestli dlužník měl nebo ne. Navrhli splátky, na které dlužníci neměli, schytala to celá rodina. Manželé se museli rozvést, manžel dělal na černo a peníze ukrýval jenom proto, aby měl na další pohledávky a nespustily se další exekuce. Jsou dokonce případy, kdy kvůli exekuci dlužníci ztratili práci. To je p. Vráno realita a ten, kdo tvrdí, že jsou exekuce v dnešní podobě v pořádku, tak je to vůl, který nezažil praktiky exekutorů, nebo na tom vydělává. Přitom stačí udělat pár změn.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2014 11:34 | Pavla

Proboha lidi, jak normální člověk může říct, že je to v pořádku? Exekuce v ČR nejsou zdaleka tak efektivní jako v jiných státech, které mají tvrdě regulované náklady, čímž nelikvidují jednotlivce a rodiny tak jako soudní exekutoři v ČR.
Soudní exekutor Koncz na tiskové konferenci Exekutorské komory dne 13.3.2013 prohlásil, že efektivita dosahuje 40%!!! Je to lež, je to pouhých 24%. Exekuce pomalu a jistě dlužníky, ale i nedlužníky ničí tak, že nemají motivaci splácet. To je špatné jak pro samotné rodiny, tak pro věřitele.
V ČR mají exekutoři větší moc, než-li samotné soudy. Společně s právníky si účtují extrémně vysoké náklady, které necitelně zvyšují pohledávku, která se následně logicky hůře vymáhá. Náklady jsou mnohdy fiktivně navyšované.
Exekutorská komora přes média tvrdí, že počet exekucí klesá, čímž nám vlastně oznamuje, že se méně vymáhá. Což je dobrá zpráva pro všechny. Ale je to jenom částečná pravda. Od roku 2001 do roku 2011 počet exekucí jenom stoupal, rok 2012 a 2013 byl slabší oproti roku 2011, ale pořád silnější než všechny roky před rokem 2011.
A co když dlužník nemá majetek ani dostatečné příjmy k tomu, aby celkovou navýšenou pohledávku splatil? Podle zákona by se taková exekuce měla zastavit na základě nemajetnosti povinného (dlužník). Ovšem praxe je jiná, do roku 2012 je neukončeno 3 442 951 exekucí. Pouhých 127 000 exekucí se zastavilo. Exekuce běží dál i přesto, že exekutoři dlouhodobě nic nevymohli. Tím narůstají další zbytečné fiktivní náklady. Další důkaz toho, že exekuce uvalí na každého bez ohledu na to, jestli má dotyčný majetek či dostatečné příjmy. Pak to paradoxně schytají lidé, kteří s dluhem nemají nic společného.
Exekutoři tvrdí, že dluhy se platit musí a že pouze konají na základě soudního rozhodnutí. Ale položme si základní otázky, které stát a soudní exekutoři slyšet nechtějí. Dluhy se platit musí, ale co když soudní exekutoři nepostupuji dle zákona a etiky a poškozují navíc další osoby, které nemají s dluhem nic společného? Bylo snad málo prokázaných případů? Je správné z malého dluhu udělat velký dluh, který dotyčný dlužník nemůže splatit? Je správné likvidovat rodiny tak, že kvůli úkonům exekutora nemají na další pohledávky, které směřují k dalším exekucím? Uvědomme si, že každý dlužník se nedostal do situace vlastní vinou. Ne každý věřitel se dokázal s dlužníkem domluvit. Navíc někteří věřitelé mají postavený byznys právě na tom, že klienti neplatí.
Proti exekutorům se těžko bojuje. Stížnosti, které vedou ke kárné žalobě, jsou bohužel dle statistik neúčinné. Exekutoři jako podnikatelé nadále vykonávají vlastní byznys bez omezení. Sem tam pokuta, ale pro milionové exekutory je to jako pro normální smrtelníky pár korun, tím pádem nemají dostatečný důvod něco měnit.
Rodiny se dostávají na základě exekucí do neřešitelných situací. Jedna exekuce spustí další exekuci. Exekutoři mnohdy odříznou rodinu od financí tak nešťastně, že nemohou splácet další pohledávky. Tímto způsobem exekutoři běžně likvidují rodiny v ČR. Tohle se vám zdá v pořádku?
To má dopad i na ekonomiku. Nízká porodnost, více rozvodů, nižší poptávka po službách , více zadlužených rodin, více sebevražd, více krádeží, násilí atd.
A mohla bych pokračovat. V zahraničí mají větší úspěšnost a to díky tomu, že tam nelikvidují nesmyslně rodiny.
Měly by se změnit zákony, ale stát je měnit nechce, protože má z toho slušné daně. Exekutoři by neměli vymáhat zdravotní a sociální pojištění, ani u velkých věřitelských společností, které by měly nést odpovědnost za to, komu půjčí, stejně tak jak je to v jiných státech. Exekutoři by měli být státní úředníci a vymáhat pohledávky mezi podnikatelskými subjekty. Jinak z toho bude jenom byznys s drobnými pohledávkami. Vymáhat se dá daleko efektivněji a levněji, jiné státy jsou tím důkazem. Ovšem to exekutoři v ČR odmítají připustit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Pavel Kysilka

ředitel České spořitelny

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Kysilka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services