Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: Konec poradců bez maturity

Stanislav Holeš | rubrika: Co se děje | 11. 8. 2014 | 32 komentářů
AKTUALIZOVÁNO 9. 9. Když nabízí finanční poradce pojištění, má podle zákona jednat s odbornou péčí. Když ho nabízí pojišťovna, její zaměstnanec tu povinnost (a mnoho dalších) nemá. Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích chce nerovnost odstranit: samozřejmě – přitvrdí pravidla pojišťovnám. V zájmu klientů si klade i jiné cíle, napříště by se třeba pojišťovacím zprostředkovatelem nemohl stát člověk, který si neuměl pořídit aspoň maturitu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 8. 2014 9:09, Sencor

Pokud bude novela zákona 38 přijata bez významného prodloužení doby ručení za životní pojištění, tak se bohužel nic nezmění. Zastropování provizí u ŽP se konat nebude, to by byl zásah do svobodného obchodního vztahu. Nejlákavějším na sjednávání produktů ŽP jsou totiž dvě podstatné věci: výše provize a doba, po kterou se za ni ručí. Standardně je dnes provize za ŽP kolem 100 až 120% ročního pojistného, lze se dostat i na 150 až 165%. Takže u smlouvy ŽP za 500,-Kč měsíčně se provize pro pojišťovacího zprostředkovatele pohybuje v rozmezí 6.000 - 9.900,-Kč. Je tedy snadné si dopočítat, jaká je provize u smlouvy za 1.000 Kč nebo 1.500,-Kč. Za tyto peníze se ručí po dobu 24 měsíců, tedy dvou let a to ještě poměrnou částí. Zde je zakopaný celý problém - vysoké provize, které motivují co dva roky klienta navštívit a smlouvu mu jednoduše přebouchnout něčím "novým, moderním", nebo se stačí schovat za lživý telefonát, že voláte z Asociace pojišťoven a že máte podle nové vyhlášky EU povinnost provést audit stávajících pojistných smluv (vše je samozřejmě lež a jedná se o podvodné jednání - v naší branži bohužel nic neobvyklého).
A teď si představte, že byste za smlouvy ŽP ručili 5, 6 nebo 7 let. Klidně dostávejte provize 300% a to ihned, jen budete vždy ručit poměrnou částí těch 5, 6 nebo 7 let...a tady nastává problém. Průměrná smlouva ŽP se u nás dožívá horko těžko čtyř a půl roku, ono ručit jen ty dva roky prostě svádí k přebouchávání, to si nebudeme nalhávat. Umíte si představit ručit za smlouvy ŽP po tak dlouhou dobu ? Já osobně v žádném případě, ŽP bych přestal úplně nabízet a přeorientoval bych se na investice, majetkové pojištění a honorářově placené poradenství, popř. bych se poohlédnul po zcela jiném oboru.
Nejkrásnější na tom všem je, že si to zavinily pojišťovny samy a teď pláčou a nevědí, jak z toho ven. Provizní spirálu svého času rozjela Generali u produktu Z60 Clever Invest a od té doby se to jen šroubuje. Praxe ve firmách sjednávající finanční produkty je taková, že sjednáváme a doporučujeme logicky to, z čeho máme nejvyšší provizi. Dá nám nejvyšší provizi Česká pojišťovna ? Ok, letos jedeme na vlně České pojišťovny. Ozvala se Generali, že dá ještě vyšší provize než Česká pojišťovna ? Ok, teď frčí Generali. Tak to prostě je a je to každodenní realita naší branže. Vzdělání kvituji, povinnou maturitu taktéž, ale bez natažení délky ručení za smlouvy ŽP se vážně nic nezmění. Pomohlo by i zasloužené vyplácení provizí dle placení ze strany klienta, to by se pak ale poradce neuživil a ruku na srdce, neumím si představit, jak by v tomto modelu fungovali MLM společnosti. Bude smutné, pokud i napodruhé skončí novela zákona 38 jako totální paskvil, kdy se provedou jen "kosmetické" změny, ale primární příčiny současného neutěšeného stavu zůstanou opět nepostihnuty.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 8. 2014 7:40, jana zvídavå

Kdo je Stanislav Holeš ,? Je to poradce Partners ?

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

11. 8. 2014 13:51 | Sencor

Pane Suchý, těší mne, že přemýšlíte za mně. Kdybyste opravdu používal to, čím doleva a doprava otáčí Váš krk, tak by Vám muselo být jasné, že gramotnost běžné populace je běh na dlouhou trať v řádu desítek let, kdežto přijetí novely zákona 38 je otázkou pár měsíců. Čekat podle Vás, až se populace stane gramotnou by ve Vašem případě znamenalo neměnný stav minimálně dalších následujících 10 let. Nicméně Vaše arogantní rétorika mne nepřekvapuje, jsem na ni zvyklý z portálu Poradci - Sobě.cz, kde excelujete podobnými příspěvky jako zde na Penězích.cz
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2014 13:18 | vit suchy

Omilate tu to,co jste nekde slysel a nepremyslite u toho. Jadrem problemu "prebouchavani smluv" je bohuzel miziva financni gramotnost naroda, na ktere se spolecne podepsal stat ruku v ruce s financne poradenskou komunitou. Kdyby clovek dostatecne prokazatelne vedel, co si porizuje- a je jedno, jestli jde o majetkove ci jine pojisteni, prostor pro nepoctivce vseho druhu by se nasobne omezil a tedy ono "prebouchavani" by bylo okrajovym problemem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2014 11:19 | az

Řešení je jiné - stačí omezit sankce při ukončení smlouvy či převedení pojistky k jiné pojišťovně. Třeba u penzijního připojištění to tak roky bez větších problémů fungovalo. U IŽP byl a je desítky let doslova vazalem pojišťovny, se kterou uzavřel smlouvu, bez značný sankcí není úniku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2014 10:30 | Vevokutrám

Jak jste zvídavá, tak jste slepá, Janinko.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2014 10:15 | Karel

Je to jen dobře. Ale určitě ti současní co nemají maturitu, a nemohou doložit odbornou praxi, by měli skončit.
To jsme ale pouze u pojištění. Větší problém vidím ve sjednávání půjček!
Dále obcházení zákona ve smyslu garantů, apod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2014 9:35 | petr

A ten je lépe a šikovněji hrubě okrade a zamotá to tak,že klient ještě tíž pozná jak a o kolik ŽÉ !!!! §§§§
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2014 9:19 | jihra

Ten náš "stát" mi už fakt pije krev. Ti "blbci nahoře" něco vymyslí a pojišťováku plať si licenci. Za rok vymyslí něco jiného - a opět plať plať plať. A teď už každý rok - a to úplně za hov... (však víte za co). Kdyby ti "blbci nahoře" pozavírali tuneláře a rozkrádače státních peněz ve velkém, tak je státní rozpočet v přebytku a nemusí se vymýšlet různé buzerační licenční poplatky. Chápu poplatek třeba za provedení zkoušek apod. - ale proč mám platit každý rok tisíce jen za to, že budu dále dělat to co dělám už x let? Je to prostě prasárna!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2014 9:09 | Sencor

Pokud bude novela zákona 38 přijata bez významného prodloužení doby ručení za životní pojištění, tak se bohužel nic nezmění. Zastropování provizí u ŽP se konat nebude, to by byl zásah do svobodného obchodního vztahu. Nejlákavějším na sjednávání produktů ŽP jsou totiž dvě podstatné věci: výše provize a doba, po kterou se za ni ručí. Standardně je dnes provize za ŽP kolem 100 až 120% ročního pojistného, lze se dostat i na 150 až 165%. Takže u smlouvy ŽP za 500,-Kč měsíčně se provize pro pojišťovacího zprostředkovatele pohybuje v rozmezí 6.000 - 9.900,-Kč. Je tedy snadné si dopočítat, jaká je provize u smlouvy za 1.000 Kč nebo 1.500,-Kč. Za tyto peníze se ručí po dobu 24 měsíců, tedy dvou let a to ještě poměrnou částí. Zde je zakopaný celý problém - vysoké provize, které motivují co dva roky klienta navštívit a smlouvu mu jednoduše přebouchnout něčím "novým, moderním", nebo se stačí schovat za lživý telefonát, že voláte z Asociace pojišťoven a že máte podle nové vyhlášky EU povinnost provést audit stávajících pojistných smluv (vše je samozřejmě lež a jedná se o podvodné jednání - v naší branži bohužel nic neobvyklého). A teď si představte, že byste za smlouvy ŽP ručili 5, 6 nebo 7 let. Klidně dostávejte provize 300% a to ihned, jen budete vždy ručit poměrnou částí těch 5, 6 nebo 7 let...a tady nastává problém. Průměrná smlouva ŽP se u nás dožívá horko těžko čtyř a půl roku, ono ručit jen ty dva roky prostě svádí k přebouchávání, to si nebudeme nalhávat. Umíte si představit ručit za smlouvy ŽP po tak dlouhou dobu ? Já osobně v žádném případě, ŽP bych přestal úplně nabízet a přeorientoval bych se na investice, majetkové pojištění a honorářově placené poradenství, popř. bych se poohlédnul po zcela jiném oboru. Nejkrásnější na tom všem je, že si to zavinily pojišťovny samy a teď pláčou a nevědí, jak z toho ven. Provizní spirálu svého času rozjela Generali u produktu Z60 Clever Invest a od té doby se to jen šroubuje. Praxe ve firmách sjednávající finanční produkty je taková, že sjednáváme a doporučujeme logicky to, z čeho máme nejvyšší provizi. Dá nám nejvyšší provizi Česká pojišťovna ? Ok, letos jedeme na vlně České pojišťovny. Ozvala se Generali, že dá ještě vyšší provize než Česká pojišťovna ? Ok, teď frčí Generali. Tak to prostě je a je to každodenní realita naší branže. Vzdělání kvituji, povinnou maturitu taktéž, ale bez natažení délky ručení za smlouvy ŽP se vážně nic nezmění. Pomohlo by i zasloužené vyplácení provizí dle placení ze strany klienta, to by se pak ale poradce neuživil a ruku na srdce, neumím si představit, jak by v tomto modelu fungovali MLM společnosti. Bude smutné, pokud i napodruhé skončí novela zákona 38 jako totální paskvil, kdy se provedou jen "kosmetické" změny, ale primární příčiny současného neutěšeného stavu zůstanou opět nepostihnuty.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2014 8:20 | az

Pojišťovna musí kmen zprostředkovatele odkoupit? A co kdyby to fungovalo jinak. Jste-li nezávislý, pak je kmen Váš a není co řešit. Jste-li závislý, pak byste měl být řádný zaměstnanec pojišťovny, výsledek Vaší práce by jí patřil a nebylo by co řešit. A jestli holt fungujete na smlouvu, je přece na Vás, jakou smlouvu uzavřete.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2014 8:12 | az

Tady maturita nepomůže. Dokud bude provize za uzavření investičního životního pojištění několik desítek tisíc, nic se nezmění. Akorát klienti budou mít lepší dojem, že jim poradil někdo vzdělanější.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2014 7:40 | jana zvídavå

Kdo je Stanislav Holeš ,? Je to poradce Partners ?
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2014 6:33 | Ladislav Daniš

Tak už zase stát utahuje šrouby a omezuje podnikání. Kdepak je ta Klausova pobídka:"Dělej co umíš, dělej to co nejlépe a TRH sám určí, zda obstojíš". Pojišťovna sama už při výběru a školení adeptů na pojišťovací poradce musí umět odhadnout, zda ten, či onen adept na to má. Školí přece Obchodní dovednosti, a pak, vypustí-li nového poradce do terénu, má zkušební lhůtu na projevení jeho schopností. Erudice, výkonnost a oblíbenost u klientů pak spolehlivě určí, kdo je dobrý a kdo ne. Maturita není patentem na rozum! Jsou maturanti i absolventi s tituly Ing, Bc, Mgr, nebo i JUDr, kteří nedokáží řádně vyplnit pojistnou smlouvu a jejich slovní projev vyvolá dojem, že absolvovali z leknutí! Zákonem by ale mělo být dáno, že: Pojišťovna (pojišťovací agent, makléř), musí kmen zprostředkovatele při skončení spolupráce řádně odkoupit, za cenu rovnající se pětinásobku roční provize, bráno z jeho pěti nejproduktivnějších let. Nedocházelo by k okrádání (ANO) poradců při "rozchodu", kdy pojišťovna vymýšlí důvody, jak poradce neodškodnit. Výjimka by byla jen při defraudaci inkasa pojistného.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Zavadil

politik a odborář

Martin Pomothy

podnikatel, ČSFD.cz

Jaroslav Zavadil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Pomothy
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services