Povinné ručení: Pojišťovna vás na amortizaci připraví klidně o desítky tisíc

Radek Pecák | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 11. 2013 | 9 komentářů
Policie začala vyšetřovat Českou pojišťovnu kvůli jejímu postupu při likvidaci pojistných událostí z takzvaného povinného ručení.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2013 0:57, jezevec

no - možná by pojistovna mohla zkusit porovnat ceny nebouraných vozidel, a ceny vozidel po havárii - možná by někomu docvaklo, že bourané vozidlo má těžce sníženou budoucí prodejní hodnotu i tehdy, když je opravené z nových a značkových dílů.
pohádka o "zhodnocení" auta opravou by tedy byla i úsměvná, jen pokud by nešlo o ztráty (nevinně) poškozených při havárii cizí vinou. je fajn, pokud to někdo konkrétní odskáče trestním stíháním.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2013 17:45, jezevec

nikoliv.
to znamená, že když vám někdo kdokoliv a čímkoliv (a jakkoliv starým) nabourá deset let staré auto, tak vám pojištovna proplatí opravu pouze s požitím deset let starých dílů z vrakáče - pokud budou použity nové nebo novější díly, jedná se podle názoru pojišťoven o "zhodnocení" vozidla, a musíte si rozdíl doplatit. nebo, vám nezaplatí opravu, ale škodu - takže vy máte blatník na kaši, a pojištovna odhadne škodu deset let starého dílu na 12 korun a ty vám zaplatí, přestože oprava by stála 5000.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

4. 3. 2016 10:51 | Petr

Jenom totální magor se dneska může pojistit u České pojišťovny. V pojišťovnictví jsem pracoval 9 let a vím sám, co provádí klientům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2015 23:12 | Radek

Já tomu určitě fandím, protože se mi vůbec tenhle stav nelíbí a od České pojišťovny jsem zavčasu odešel než se něco podobného nebo ještě horšího u nich stane. Klasicky jsem si vyhledal přes online srovnávač http://www.topsrovnani.cz/povinne-ruceni nejlepší nabídku a jsem relativně spokojen a hlavně ani nějak nepřeplácím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2014 22:32 | janstarsi

Problémy s Českou pojišťovnou při plnění povinného ručení nezaviněnou nehodou, které je neuzavřeno již 13 měsíců.

Pokud ČP získalo ocenění nejlepší pojištovna, pak musím poopravit prezentovaný názor o osobní zkušenost , která je silně odlišná.
Stane se, že máte nezaviněnou nehodu, kdy vezete 2leté děcko, že jednáte se slušnou řidičkou, paní doktorkou, která na místě uzná vinu a sepíše formulář nehody.
Máte starší dobře udržované mondeo, nehodou poškozené přední i zadní dveře . A na světě pro Vás se objeví problém s ČP ,konkrétně s likvidátory z Brna.
Z důvodu, že jsem nepochopil postup vyhodnocení škodní události, a nespokojil jsem se strohým slovním konstatováním ocenění škodní události, dovolil jsem si požádat o upřesnění. stanovení postupu. Více jak půl roku jsem ničeho nedosáhl, pouze výmluvy, nic konkrétního- z mého názoru doprovázeno nekorektním chováním. Poté jsem požádal o schůzku s metodikem ČP, kde mi bylo přislíbeno vypracování „znaleckého posudku“ dle údajné metodiky ČP. (Na dotaz o ustanovení OZ par. 427 o „mýtusu amortizace“ , také rozhodnutí II. ÚS 2221/07 jsem se nic nedozvěděl), pouze o jejich modifikaci I/2005.) Pokud motorové vozidlo získá TK, je schopné provozu, pak nezaviněnou nehodou je poškozeno, ztrácí hodnotu – nezaviněně. Povinnost k úhradě nákladů na uvedení věci do původního stavu nelze přenášet na poškozeného a neodůvodněně jej znevýhodňovat. Dosud po dalších 4měsících po domluvě vypracování znaleckého posudku metodikem ČP z účasti likvidátora ČP, jsem nic neobdržel. 13měsíců po nezaviněné nehodě stále je z viny likvidátora ČP neuzavřena škodní událost.
Zajímavé je, že smluvní technik ČP ohodnotil škodu do 100 000, přitom soukromý servisní pracovník zhodnotil opravu max .do 16000, s tím, že uvede vše do původního stavu.
Není již čas takovéto mocenské nátlaky pojištoven na pojištěnce nejednotným výkladem a hlavně nedůvěrou ve výklad zákonů, umožňující pojištěnce poškozovat až šikanovat svým jednáním. Obávám se, že tím nic, ani nikdo nepohne. Poz. Jaký máte názor na cenzuru web prostředí. Prosím , k diskusi, pokud nemáte co říci k věci- obraťte se na facebook.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2013 8:10 | cml11

Majitel poškozeného vozu má z povinného ručení nárok na uvedení vozidla do stavu jako před škodnou událostí. Pokud se s pojišťovnou nebudete schopen dohodnout na výši finančního odškodnění, požadujte po ní kompletní zajištění opravy. Obvykle je oprava řešena smluvním servisem pojišťovny a nebývá s ní žádný zásadní problém. Opravovat desetileté auto novými originálními díly má možná odůvodnění u pár vyloženě kritických dílů. Ale obecně bych se rozumně zvoleného aftermarketu nebál. Výrobci originálů ostatně na aftermartket také dodávají a rozdíl je často opravdu jen v ceně. Kvalita originálních náhradních dílů je myslím poněkud přeceňovaná. Výrobce díly pro prvovýrobu vybírá nejen podle kvality, ale i ceny a běžně volí kompromisy, nikoli nejvyší kvalitu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 21:07 | Pavel

Jenže se to nehradí z vašeho pojištění, ale z pojištění toho, kdo boural. A to, kolik ten, kdo boural, platí na pojistném, nijak nesouvisí se stavem vašeho auta.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 17:45 | jezevec

nikoliv. to znamená, že když vám někdo kdokoliv a čímkoliv (a jakkoliv starým) nabourá deset let staré auto, tak vám pojištovna proplatí opravu pouze s požitím deset let starých dílů z vrakáče - pokud budou použity nové nebo novější díly, jedná se podle názoru pojišťoven o "zhodnocení" vozidla, a musíte si rozdíl doplatit. nebo, vám nezaplatí opravu, ale škodu - takže vy máte blatník na kaši, a pojištovna odhadne škodu deset let starého dílu na 12 korun a ty vám zaplatí, přestože oprava by stála 5000.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 14:51 | Pavel

Tomu nějak nerozumím. To jako že auto 10 let staré bude bourat zase jen auta deset let stará? Jinak totiž dávat pojištění POVINNÉHO RUČENÍ do souvislosti se stářím auta nemá smysl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 11. 2013 14:21 | Sam

A nakonec proč nám pojišťovna nenabízí pojištění s amortizací pojistky? Tj. každý rok se mi pojistka sníží podle věku vozidla. Pojistku zatím platím stejnou podle kubatury bez rozdílu nový starý. Tak pojistku chci taky celou!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2013 0:57 | jezevec

no - možná by pojistovna mohla zkusit porovnat ceny nebouraných vozidel, a ceny vozidel po havárii - možná by někomu docvaklo, že bourané vozidlo má těžce sníženou budoucí prodejní hodnotu i tehdy, když je opravené z nových a značkových dílů. pohádka o "zhodnocení" auta opravou by tedy byla i úsměvná, jen pokud by nešlo o ztráty (nevinně) poškozených při havárii cizí vinou. je fajn, pokud to někdo konkrétní odskáče trestním stíháním.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Fejk

manažer

Jaroslav Hřebík

trenér a podnikatel

Petr Fejk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Hřebík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services