Jak to bylo a je s fotovoltaikou v Česku

Když se řekne podpora obnovitelných zdrojů energie, většině z nás se nejspíš vybaví pojmy jako fotovoltaika, solární boom nebo (a to možná především) zdražování. Fotovoltaika sice není jediným viníkem vyšších cen elektřiny, avšak do povědomí nám vstoupila nejvíc. Kde se podpora obnovitelných zdrojů vzala a jak to s ní vypadá dnes a v budoucnosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 10. 2013 14:58, ppetr1

z toho se da tedy usuzovat,ze uz nam politici zdanili i SLUNCE !!!!!!!
tak jeste vzduch - vitr uz je zdanen !!!!!!!
politici jsou nejvetsi povl a smejd snad v kazdem state EU !

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2013 7:50, Martin

Děláte si srandu? A co záloha na Temelín (1 000 MW)? Když zrovna nesvítí, tak z 90% procent fouká (to jsou exaktní data). Navíc takové bioplynky jedou celoročně a mohou být velmi vhodným záložním zdrojem. Posílit přenosovou soustavu je třeba - to máte pravdu. Jenže toto posílení by bylo nutné tak jako tak. A jak se chová ČEPS? Ten bude posilovat za desítky miliard jen vyvedení výkonu z Temelína, děs a hrůza. Zničení půdy sluníčkáři? Za prvé, fotovoltaika ve velkém na půdu nepatří (na střechách je místa dost). Ale když už tady omíláte ten argument o zemědělské půdě - víte kolik ha zemědělské půdy je ladem a kolik jí každý rok přibude? Běžte se podívat na stránky agrární komory. To, co zabírá FV u nás jsou promile. Navíc, FV tu půdu vůbec nepoškozuje. Výsledek je úplně stejný - jakmile jednou zem. půdu přestanete obdělávat (z jakéhokoli důvodu), dost těžko z ní po pár letech budete dělat úrodný lán. To je o zemědělství, nikoli o FV. Mlžné vlečky za větrníky? Vy žijete někdy ve středověku, ne? Doporučím vám jedno - vyjeďte např. do Německa, do nějaké vesnice, kde mají větrný park. Já tam byl a Němci po deseti letech neřeknou o větrných elektrárnách špatné slovo. A to jsem mluvil i s myslivci a místními zemědělci.Pokud hovoříte o poušti a využití FV - jedná se spíše o termickou FV, úplně jiná technologie. Klasická FV by tam moc nefungovala - teplo snižuje výkon. Proto je i lichý váš argument o nejvyšší výrobě FV v létě.
Váš argument o třískách a břevnech je totálně mimo, nezlobte se. A pokud víte, co jsou to pozitivní externality - tak u OZE jsou to desítky tisíc vytvořených pracovních míst.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 24 komentářů)

30. 10. 2013 14:58 | ppetr1

z toho se da tedy usuzovat,ze uz nam politici zdanili i SLUNCE !!!!!!! tak jeste vzduch - vitr uz je zdanen !!!!!!! politici jsou nejvetsi povl a smejd snad v kazdem state EU !
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 10:21 | Energetik

V článku chybí dost podstatných informací.
1. Ta takzvaná "státní dotace" (11,7 miliardy korun) není nic jiného než vybraná solární daň. Penězovod který vytvořila ODS má momentálně tuto trasu: Nejdříve stát pod záminkou podpory OZE vybere od lidí peníze. Z toho si 21% nechá stát jako daň. Zbytek se rozdá všem podporovaným zdrojům (i uhelným, KVET atd..), část která jde na FVE se dále zdaní 26(28)% a to je těch 11,7 miliardy které stát zase vrací zpět. Takže místo toho aby stát snížil občanům poplatek za OZE, tak občanům tyto příspěvky dvakrát zdaní a vybrané příspěvky přelévá přes několik účtů.
2. Každý výrobce elektřiny z OZE platí za vlastní vyrobenou a spotřebovanou elektřinu výpalné 0,87453 Kč/kWh a to i v případě když není připojen k distribuční síti, tedy i energetické ostrovy (mimo těch "nelegálních"). Od roku 2014 tedy končí jakákoliv podpora pro FVE, ale zůstává šílená byrokracie, nutnost licence, daně a poplatek za vlastní spotřebu. Za těchto podmínek si bude od 1.1.2014 na střechu instalovat FVE jen naprostý šílenec.
Ve Španělsku už to došlo tak daleko, že ten kdo si na střechu dá panely a nepřipojí je povinně k distribuční síti a nebude poctivě vykazovat vyrobenou elektřinu a platit daň, tak mu hrozí pokuta 30 milionů euro. http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/spanelsko-jde-proti-solarnimu-byznysu-zdani-domacnosti-i-firmy-1032032
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2013 7:41 | Liga

Tihle? Opravdu? Já myslím, že plácáte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2013 6:28 | La_da

píšete: Koneckonců, podle odborníků mají obnovitelné zdroje prostor a smysl zejména na decentrální úrovni, tedy například právě fotovoltaické moduly na střechách rodinných domů. Já dodávám: Tito "odborníci" radily i při schvalování dotací, takže můžeme očekávat další "kvalitní" rady, které opět zaručeně provětrají naše peněženky. Je to opravdu ráj na zemi pro všechny podvodníky, zloděje a "odborníky".
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Jiřina Hajduková

podnikatelka, Komas

Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiřina Hajduková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services