Tam, kde je práce, chybí možnost dočasného bydlení

Tři tisíce pracovních míst v Nošovicích či čtyři tisíce v Žatci nabízí zájemcům o práci velcí investoři Hyundai, IPS Alpha či Hitachi. Když se však přihlásí prácechtiví Češi, kteří to do těchto měst mají daleko, zjistí, že by neměli kde bydlet.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2007 14:24

No prave proto tam delaj hlavne Polaci a Slovaci.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2007 13:07, Jarmila

Už sám název článku je zcestný. Proč DOČASNÉHO bydlení? Rodina nejsou vojáci, aby se stěhovali pokaždé, když si generalita pískne. Naopak, pokud už rodina někde bydlí, bydlí tam většinou TRVALE. nebo to má být myšleno tak, že pokud muž někde sežene práci, tak se za ní přestěhuje a bydlí tam na ubytovně, jeho manželka zas sežene práci v jiné Tramtárii, tak se tam přestěhuje a děti jsou na přechodně trvalou dobu odloženy do dětského domova, neb se o ně nemá kdo starat?

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

30. 5. 2017 14:26 | Bishop Johan

Ahoj,
Hledáte půjčku na splacení účtů nebo na zahájení nového podnikání? Prosím, kontaktujte nás ještě dnes pro další dotazy: Bishopjohan900@gmail.com
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2007 15:43

Je-li ukázkový, pak sem s ním! Ukaž nám ho. Sám řeším otázku bydlení a hledám inspiraci. Díky
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 14:24

No prave proto tam delaj hlavne Polaci a Slovaci.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 18:52 | TaV

Sice jsem tvůj příspěvek vůbec nepochopil, ale to nevadí, žádné moje vysněné ráje to nejsou. Každý má dělat za tolik, na kolik se cítí, jaké má schopnosti a jak se dokáže prodat. Pokud se ale z jakýchkoliv důvodů nedokáže prodat a dělá za minimální mzdu (nebo takovou, která nepokryje jeho regeneraci) tak je to jen a jen jeho problém.
Ano, my v Česku směřujem jinam ... zdanění práce a zákoník práce jsou takové, že si zaměstnavatelé dobře rozmýšlí, zda a koho vezmou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 18:36 | Luďa

Naprostý souhlas, o investici můžem mluvit, když si koupím byt/dům za účelem prodeje a zisku, ale ne vlastního bydlení. Protože když ho pak chci prodat, tak zase musím někde bydlet ... a lze předpokládat, že cena té druhé nemovitosti taky za tu dobu +/- stoupla stejně.
S byty a hlavně s razantním nárůstem cen je dneska problém. Ale z vlastní zkušenosti vím, že je to řešitelné. Když jsem nastoupil do práce, tak skoro třetinu!! mého čistého platu jsem dával na SS (ano, tolik tehdy dělalo 1500), protože jsem věděl, že sice můžu klidně dalších 10 let bydlet u rodičů, ale jednou prostě přijde den, kdy to skončí. A to ceny bytů konkrétně v mém tehdejším bydlišti byly v roce 97 na stejné úrovni jako před 2 lety, ale platy byly skoro poloviční, takže 1500 měsíčně mi připadlo jako plivanec do vody a bydlení v nedohlednu. Ale když se pak dařilo, tak jsem zvyšoval cílovku, spořil něco navíc.
A po 7 letech, kdy se vyskytla možnost koupit dost dobrý byt mi stačilo toto jediné spoření a úvěr z něho na koupi toho největšího (sic velkou částí populace opovrhovaného) panelákového bytu, které se v našem městě kdy stavěly (90m2), navíc v nádherném prostředí a z roku 1990!! Nikdo jej nechtěl, protože do centra města je to neskutečné 2 kilometry. A díky státní podpoře, úrokům, daňovým odpočtům a zrychlenému splácení za ten byt i přes 60% úvěr z CČ zaplatím asi o 5% míň vlastních, vložených peněz, než kolik nominálně stál. A víc než polovinu regulérní měsíční splátky úvěru mám pokrytu z rozdílu současných nákladů a ceny, kterou jsem platil předtím za podnájem v bytě, který byl o dvě třídy níž. A do budoucna v horizontu nějakých 5 let si bez hypotéky pořídím barák, protože si s manželkou platíme další 4 (staré) SS smlouvy s cílovkou někde okolo 1,3M.
Prostě nevěš hlavu, je to problém, ale když budeš připraven, tak máš větší šanci než ten, co má nulu. A takových, kteří na tom před lety byli mnohem líp než já a dnes se stěhují z podnájmu do podnájmu, protože nebyli schopni si šetřit ani těch 1500 znám spoustu.A teď jsou z nich často velice dobří klienti pro hypoteční banky :-)
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 15:56 | Nox

No osobne vezmu jedine starsi, do novostavby nepujdu ani omylem. U starsiho baraku uz se presne vi, kde je jaky problem. Kdyz v novostavbe zacne protekat voda, praskat zdi, atd - ne tohle vazne ne. Ja osobne bohuzel ziji v oblasti, kde byty proste nejsou (20 000 mesto). Nabidka prodeju i najmu je velmi mala, navic najem je problem - cena je vetsina meho platu a pokud mi pronajimatel neprodlouzi smlouvu, treba rok nic nesezenu - to budu rok pod mostem? Jinak ja osobne bydleni ve kterem bydlim nepovazuji za investici, protoze ji nemohu prodat a realizovat zisk. To ovsem nic nemeni na tom, ze je to dobra koupe, navic velmi malo zavisla na dobe, rezimu atd. Pokud mam rozumny dum, je mala sance ze mi ho nekdo znarodni, ukradne, atd.
Vase dcera ma velke stesti, ze jeji rodice neco trvanliveho vybudovali, at s eji dari. Ja toto stesti bohuzel nemam.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 15:43 | Jarmila

To je přesně o úhlu pohledu. Můj táta taky nebyl natřesený z toho, že má stavět ani to nebyl stavař, ale český James Herriot (venkovský veterinář). Jenže pokud chtěl bydlet, tak prostě musel, taky se mu příčilo čekat 20 let na byt. Nebojte, kdo chce, ten se snaží. Byt nemusí být nový, stačí starší, pokud budete hledat, můžete klidně do roka bydlet, nejdřív v nájmu, pak i třeba ve vlastním. Lidi umírají a zase se rodí, byty se uvolňují a stěhují se do nich jiní. Pokud nebudete trvat na vlastním a nově postaveném, tak určitě něco najdete a časem se uvidí. A co se týká investování: investice do vlastního bydlení je taky investice, a ne špatná. Pokud se o byt staráte, dostanou ho Vaše děti. Ty ho musí udržovat, už nemusí vydávat takové prostředky na pořízení, ale na údržby a rekonstrukce, a z volných zdrojů můžou kumulovat další majetek. Díky tomu, že moji rodiče postavili dům, buduje dneska moje dcera za rozumnou cenu (cca 300.000) nádherné bydlení, mezonetový 5+1 o ploše nějakých 150 m2 (patro + půda v RD).
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 15:01 | TaV

Pobavils, opravdu. Ale možná jsi zapoměl, že daně, sociální a zdravotní platí VŠICHNI zaměstnanci. A když ne jinak, tak jen z těch položek úplně jednoduše průměrnou mzdu vypočítáš. A nezlob se na mne, 14 litrů je těžký podprůměr, když minimální mzda je 7800(?) a momentální průměr je někde okolo 20.700 Kč. O můj plat se starat nemusíš, za těch 14 jsem pracoval už v roce 98, když jsem 6 měsíců předtím nastupoval po škole za tehdy těžce podprůměrnou sedmičku. Pokud jsi ale myslel můj týdenní plat, tak to zhruba sedí.
Blbou 11-ku dostala dcera mé kolegyně, která před dvěma dny nastoupila po ukončené střední do práce. A to je ženská s nulovou praxí, navíc v regionu, který platově i nezaměstaností ve spodní třetině! Takže u chlapa 14 je opravdu těžká bída.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 14:49 | Nox

Nejde o auto jako fyzickou vec, ale o jeho provoz. Jmenovite benzin, pojisteni, technicke prohlidky, vybava (lekarnicka, atd ne klimatizace). A taky spolehlivost - rozbije se mi auto a ja se tyden nedostanu do prace nez mi ho spravi?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 14:47 | Nox

O tom ze si za minuleho rezimu lide staveli domy jsou uz taky slysel, je to skutecne dost narocne a chce to odvahu. Ja v te dobe nezil, tak ji neposuzuji. Co mi brani udelat totez? Zaprve chci byt a ne dum - jak moc je asi realne dohodnout se s dalsimi cca 30 lidmi s tim, ze si spolecne postavime dum s byty? To je nedohodnutelne a papirove nepruchodne - ackoliv bych toto reseni nejradsi. Jsem mlady a nemam rodinu - a rozhodne si nechci porizovat deti, dokud jim nejsem schopen zajistit ani strechu nad hlavou. A aby bydlen 1 clovek v rodinem dome povazuji za zhyrilost a luxus, proto chci byt.
Nekunkam a resim tuto situaci po svem, jen se obavam ze vetsina lidi nema na investovani (= moje reseni) povahu a nervy.
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2007 3:40 | Jimmy

Zrovna auto dnes může mít opravdu každý. Stará škodovka se dá koupit za 5000 Kč nebo i méně. Jistě bude to rezavý šrot, ale jezdit to bude. Sám jsem ještě před 3 lety jako čerstvý absolvent VŠ jezdil se š100 starší než já a taky šlo. A samozřejmě za lepší peníze máte lepší auta, ale na dopravu z A do B lze použít lecos.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 22:46 | jezevec

Popsané problémy ukazují zejména na pyramidální neschopnost a ignoranci zahraničních manažerů, pokud to není rovnou sabotáž za cizí peníze a tunel explicitně zaměřený jen na investiční pobídky a po devíti letech daňových prázdnin čus-šlus. Každý véna z vesnice, NEŽ by postavil fabriku - by si NEJDŘÍV zjistil, jestli a za kolik mu v ní někdo bude makat. Když by zjistil že nebude - zaměstnanci musejí buď dojíždět a nebo se přestěhovat - a tyto náklady musí investor, když už je tak blbej že postaví fabriku v místě kde není dost požadovaných zaměstnanců, prostě přidat ke mzdě. Takže otázka - kdo by se měl starat o dostupné bydlení pro dělníky? Odpověď: ten, kdo je potřebuje jinde než jsou.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2007 10:54 | Jarmila

Moji rodiče se za socialismu chtěli přestěhovat. Obecní byt by nedostali, běžná čekací doba na byty byla pro normální lidi 20-25 let (jedině horníci, policajti a vojáci bydleli rychleji). Takže sehnali pozemek a několik let přišli z práce, převlékli se do montérek a makali, my děti dělaly přidavače a pomocné pracovní síly. Dneska bydlíme v hezkém rodinném domku. Co Vám Noxi brání udělat totéž? Pokud se Vám zdá cena koupeného bytu vysoká, můžete si ho postavit ve vlastní režii. Ze zkušenosti vím, že to sice bude trvat o něco déle, nebude to do půl roku, ale ušetříte cca polovinu nákladů, což je při 2 mega za domek celkem slušná suma. Za to máte vybavení bytu i auto. Holt i Vaše poněkud povyrostlé děti nebudou po odpolednách a víkendech brouzdat po netu nebo hrát hry, ale budou tahat cihly a míchat maltu. Chcete bydlet? Tak si nestěžujte a něco dělejte! Nebo tu budete kuňkat, jak je doba zlá a byty drahé? Za socíku to bylo tak, že kdo nechtěl čekat na státní byt, odpracovat třeba 3.000 hodin za rok a do dvou let bydlel v družstevním nebo si postavil vlastní. Státní byty měly jen některé profese a jen některé firmy, protože státu pro samé budování socialismu a lepší zářné budoucnosti jaksi nezbýval čas ani prostředky na to, aby budoval byty pro lidi. Než jste se dočkal bytu, byl jste v důchodu a už jste ho nepotřeboval, to tak možná "byt" o rozměrech 2x1m na místním hřbitově.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 10:50

Sorry, kámo, no, měl by jsi vědět, že statistika se týká firem nad 25 zaměstnanců. Nevím, asi jsi ještě školákem, no měl by jsi vědět, že 14 000,- neí až tak "hluboce" podprůměrných. Ostatně možná to bude tvůj plart po absolvování VŠE-VUML.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 10:34 | Domorodec

Napadlo Vás někdy, že tak našimi sdělovacími prostředky pomlouvané Rusko se už topí v petroeurech a petrodolarech a začíná budouvat infrastrukturu a obnovovat zastaralý průmysl. Je zde poptávkách po zkušených ukrajinských a běloruských dělnících, zejména těch s praxí v zahraničí a v západní Evropě. Pokud si tedy někdo myslí, že sem příjdou pracovníci z blízkých zemí je hluboko na omylu. Vypadá to spíš na vícevýchodní pracovníky z chudých zemí a nebo z Afriky. Stop nekvalifikované migraci. V případě, že firma místní pracovníky nesežene, ať raději zkrachuje a nebo táhne jinde. Myslím, že problémy s indočechy jsou už u nás dostatečné a spíš by se mělo uvažovat o vývozu takto kvalifikované a pracovité komunity.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2007 18:07 | AAA

Jestli chceš žít v zemi, kde stát nevyplácí soc. dávky a dělníci tam pracují za minimální mzdy, přoč se do takové sám nepřestěhuješ. V Africe a Jižní Americe Tvých vysněných rájů najdeš víc než dost. My v Česku směřujeme někam jinam.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2007 13:07 | Jarmila

Už sám název článku je zcestný. Proč DOČASNÉHO bydlení? Rodina nejsou vojáci, aby se stěhovali pokaždé, když si generalita pískne. Naopak, pokud už rodina někde bydlí, bydlí tam většinou TRVALE. nebo to má být myšleno tak, že pokud muž někde sežene práci, tak se za ní přestěhuje a bydlí tam na ubytovně, jeho manželka zas sežene práci v jiné Tramtárii, tak se tam přestěhuje a děti jsou na přechodně trvalou dobu odloženy do dětského domova, neb se o ně nemá kdo starat?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2007 13:02 | Jarmila

Za platem 15.000,- hrubého, manželka na mateřské (ta snad bere mateřskou, ne?) a 10.000,- Kč platby za byt nemusí chodit do Kolína, takoví lidé žijí v každém okresním městě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2007 9:43 | Nox

Za 1,3 milionu uz se neco postavit da, tuhle jsme za tu castku dokonce vysel s montovanym domkem a pozemkem v nasem meste - mimochodem taky jsem z vysociny. Kolik je proboha materska? Naposled pamatuju 3500 nebo 45000 Kc, ale nijak to nesleduju.
Muzu vedet co znamenaji paramatry NED a kde presne ten domak lezi?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 22:03 | Fredy

7000 tisíc měsíčně může být třeba 1.300.000 Kč hypotéka na 25 let. A za to se dá už na vesnici postavit slušný barák. Nebo třeba 1.000.000 Kč a pak jsou splátky něco přes 5.000 Kč měsíčně. To je méně, než dostane žena na mateřské dovolené. Myslím si, že se to tu hemží samými finančními poradci, tak bych očekával, že vám s tím poradí.
PS: Osobně "umím" postavit přízemní domek o velikosti 100m2 (větší panelákový byt) parametrů - NED v ceně do jednoho milionu Kč. Jeden takový, ukázkový, mám na Vysočině.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/4

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renáta Kadlecová

ředitelka Fondu pojištění vkladů

Karel Janeček

podnikatel, RSJ

Renáta Kadlecová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services