Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní pojištění či penzijní připojištění. Podle Ministerstva financí ale nižší základ daně tuto nevýhodu dokáže nahradit. Kupecké počty ovšem napoví, že hypotéky zdraží a už u příjmu nad 35 000 Kč klesnou daňové odpočty na penzijní připojištění a životní pojištění na polovinu. Jak to tedy bude? A promítnou se změny také na trhu s finančními produkty?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2007 21:32

Tohle neni reforma, ale normalni zvyseni dani , ktere , jak jinak , zaplati stredni trida . Mam pocit , ze MOCI NECO PREROZDELOVAT ( a nechat si baksis ) z rozpoctu je natolik svudne , ze se nakonec upravuje jen jedna cast rovnice, ta prijmova .
Kdy uz konecne dojde k procitnuti ceskych hlavicek, ze kdyz stat vybere 100 korun, tak se k potrebnym dostane 20 a zbytek se vypari v prerozdelovacim systemu . Co takhle necht tu stovku lidem v kapse ( znacne snizit socialni jistoty ) a nechat to na kazdem , at si rozhoduje o svych financich sam. At uz je konecne sakra znat rozdil , jestli clovek ma praci nebo chce viset na davkach / nemocenske . 70 procent lidi vcetne komancu a socdemaku by za par let drzelo hubu, protoze by z platu utahli v klidu dve hypoteky a lesing passata.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2007 11:48

co je zajimave, ze se nikdo nepozastavuje nad tim, ze celym vysledkem techto, dle meho nazoru nesmyslnych a nesourodych opatreni/zvyseni dani, je JEN A POUZE POZASTAVENI RUSTU DLUHU!!! v zadnem pripade nejde o otoceni kormidla, tzn. snizovani astronomickeho dluhu, pripadne nedej boze smerovani k vyrovnanemu rozpoctu..
co tedy ceka danoveho poplatnika v CR? co budeme danit priste? vzhledem k tomu, ze budu napr. danit superhrubou mzdu, tedy budu platit dan z dane (nic jineho odvody zamestnavatele nejsou), neni kam dale jit... jedine daneni jiz vlastneneho majetku
ruku na srdce, jde videt, ze ani ODS si vubec netroufne na snizeni, pripadne uplne zruseni kontraproduktivnich socialnich davek
tim padem sliby, ze "jednou bude lepe" (zruseni nekterych dani v r.2009/2010) jsou pouze k zasmani, stejne slibovala CSSD svym volicum a take nasledne realizovala jako pomstu pred volbami..

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

24. 4. 2007 8:58 | Sporic obrazovky

Chapu rozhorceni, ale jsi mimo.
Penize odvedene na penzi ti nikdo nevrati ani kdyby chtel, protoze nikde nejsou, protoze je prubezny system, ktery je zde roky a levice s tim odmita roky neco delat. ud rad, ze si ted mas sporit, to sporis pouze na sebe. Ale ty stavajici duchodce nekdo zivit zatim musi, muzes to delat ty a ja, nebo stat tj. opet ty a ja.
Poplatky ve zdravotnictvi nedavej do souvislosti s danovou reformou. Nelze pocitat, kolik usetrim na dani a kolik vyvalim do zdravotnictvi, to jsou jiny veci. Dohromady to nema dat ani nulu, ani +, ani -. Danova je proste danova poplatky jsou neco zcela mimo a jsuo naprosto nutne, at si kazdy rve o farmacii co chce. Mam zkusenosti se zdravotnictvim ze hodne evropskych zemi a garantuju, ze tam, kde se socialisti poplatkum branili nejdele, tam se dneska plati uplne nejvic. Doporucji se napriklad podivat na poplatky v socialnich rajich (Svedkso, Belgie, Francie) - a to i movity nemocny clovek posere, kdyz treba Svedi leky do 100Eur vubec z pojisteni neproplaci. A u leku do 190 proplaci pouze cast nad 100Eur.
Stat ti nema co davat financni prostredky na zdravotni peci, stat ji ma zajistit pravnim prostredim a existenci paterni site zarizeni a zaroven balancovanym financovanim, ktereho dosahne pouze tehdy, kdyz prumerny Cech nebude papinkat 35 baleni leku rocne. A stejne tak ti ji zajisti pouze tehdy, kdyz ten prusvih zastavi dneska za poplatky 30-90Kc, nez aby to spadlo k poplatkum typickym pro "socialni RaJe".

-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 8:47 | MoB

Ministerstvo prostě bohupustě lže - resp. kreativně zachází s pravdou. Odpočty z úvěrů na bydlení zůstanou ve stejné absolutní výši, ale budou se odečítat ze superhrubého základu, takže logicky budou mít ve výsledku nižší váhu. Tečka. (Já jsem si to už zkusil spočítat.)
Jsem schopen pochopit, že když peníze nejsou a nechce se šetřit (tím směrem ta reforma moc nejde, co?), musí se víc peněz vybrat. Vadí mi, když ze mě dělají blbce a do očí mi tvrdí zjevné nepravdy! Řekněte na rovinu "ano, dopad odpočtů z úvěrů na bydlení se sníží", a můžeme se o tom bavit dál.
Celkově na mě ta reforma působí jako nesourodý slepenec výpisků z různých ekonomických skritp na VŠ. Dohromady to totiž nějak nedává smysl. Čím se autoři řídili je zjevné: aby dosáhli "hezkého" čísla 15%, daní se superhrubá mzda včetně pojistných - samo o sobě nonsens. Zdaňuje se tedy i stávající daň (protože jak sociální tak zdravotní pojištění je de facto daň, jenom se to tak nejmenuje). Ale zní to lépe než skutečných cca 20% při stejném základu.
Jsou to holt amatéři.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 8:36 | Jana

Ja se na reformu tesim. Usetri mi pres 40 000 rocne. Myslim, ze i tak platim statu dost a dost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 8:03 | klm

ta celá debata o daních mi připadá směšná. Mám dost nadprůměrný příjem, al ena daních zaplatím jen cca 13.9% a to jako zaměstnanec!Nyní zaplatím o něco méně, žádné dávky nepobírám, mám ovšem hypotéku, takže spíše prodělám. Celkově hodnotím vládní reformu jako nesystémový paskvil, jehož cílem není ani tak snížit deficit, jako spíše výrazně ulevit na daních pouze jedné skupině občanů s extrémně vysokými příjmy..že by si tuto "reformu" napsali politici pro sebe?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 7:37 | Fana

Stát nám NECHCE dát více svobody v lékařské péči. To jenom přišel čas, aby ti, kteří jsou u vesla, splatili svůj dluh svým patronům, kteří to zainvestovali.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 7:00

A ještě v tom výčtu chybí zdanění při prodeji cenných papírů. Dnes je případný zisk osvobozen při držení déle než 6 měsíců. Přitom investice do podílových fondů je jedna z dobrých možností jak si vytvořit rezervy na stáří. Takže zase potrestání těch zodpovědnějších.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 6:11 | Energetik

Já díky reformě získám necelých 400 Kč za měsíc, a ty se rozplynou jak pára nad hrncem při poplatcích u doktora, dražší elektřině, vyšší DPH na potraviny, teplo, služby, i ty odečty na hypotéky atd. Stát nám chce dát více svobody v lékařské péči, ve spoření na důchod, ale už nám na to nedá finanční prostředky, ty nám naopak sebere. Platit u lékaře a v lékárně? OK, budu platit svému lékaři klidně i paušál každý měsíc, ale snižte mi odvody na zdravotní pojištění - pokud se to neudělá, jediný kdo se napakuje, budou zdravotní pojišťovny a farmaceutické firmy. Spořit si sám na důchod? OK, ale vraťte mi peníze, které jsem za všechny ty roky zaplatil na sociálním pojištění a bude ze mne milionář - nemohu ze své mzdy živit současné důchodce a zároveň si spořit na svůj důchod.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 1:22 | Honza

Připadá mi opravdu směšné, když se někdo cítí ošizen, že na úrocích z hypotéky si nebude moci tolik odečíst. Je to, jakoby vám každoročně spadlo do kanálu 10 Kč a oni vám polovinu vrátili. Teď je ovšem ten průser, že vám do kanálu spadnou jen 4 Kč, tož tlučmě hubou na protest, když není nic důležitějšího na pořadu dne.
Na druhou stranu to nemá nic společného se skutečností, že se jedná prakticky u všech skupin obyvatel o prosté zvýšení daní. Velká většina lidi platí daň maximálně 19%, teď bude platit 23,31%. Je divné, že jsem tuto sazbu nikde nikde neviděl zveřejněnou. Viděl jsem maximálně přepočet na superhrubou mzdu, což činí 20,4%, protože se platí ze základu 1,36x většího. Dříve se však daň neplatila ze superhrubé ani z hrubé, ale z hrubé snížené o pojistné, tedy z 0,875 násobku základu. Porovnání pro hrubou mzdu 20.000:
Původní základ daně 17500, daň 2,618 - 600 odčitatelných, tj. 2018 Budoucí základ daně 27000, daň 4050 - 2070 odečitatelných, tj. ušetřených 38 Kč. A na to vemte jed, ti, co nedosahují průměrného příjmu, na tom budou hůř.
Vydělám na tom já, jako živnostník, protože pro mě je superhrubá a hrubá mzda totéž. Když vydělám 20000, tak platím dnes 2191 - 600 = 1591. Budu platit 3000 - 2070 = 930 Kč.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Sokol

filosof a exministr

Tomáš Paclík

podnikatel, Viktoria Plzeň a Dočista

Jan Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Tomáš Paclík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services