Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní pojištění či penzijní připojištění. Podle Ministerstva financí ale nižší základ daně tuto nevýhodu dokáže nahradit. Kupecké počty ovšem napoví, že hypotéky zdraží a už u příjmu nad 35 000 Kč klesnou daňové odpočty na penzijní připojištění a životní pojištění na polovinu. Jak to tedy bude? A promítnou se změny také na trhu s finančními produkty?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2007 21:32

Tohle neni reforma, ale normalni zvyseni dani , ktere , jak jinak , zaplati stredni trida . Mam pocit , ze MOCI NECO PREROZDELOVAT ( a nechat si baksis ) z rozpoctu je natolik svudne , ze se nakonec upravuje jen jedna cast rovnice, ta prijmova .
Kdy uz konecne dojde k procitnuti ceskych hlavicek, ze kdyz stat vybere 100 korun, tak se k potrebnym dostane 20 a zbytek se vypari v prerozdelovacim systemu . Co takhle necht tu stovku lidem v kapse ( znacne snizit socialni jistoty ) a nechat to na kazdem , at si rozhoduje o svych financich sam. At uz je konecne sakra znat rozdil , jestli clovek ma praci nebo chce viset na davkach / nemocenske . 70 procent lidi vcetne komancu a socdemaku by za par let drzelo hubu, protoze by z platu utahli v klidu dve hypoteky a lesing passata.

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2007 11:48

co je zajimave, ze se nikdo nepozastavuje nad tim, ze celym vysledkem techto, dle meho nazoru nesmyslnych a nesourodych opatreni/zvyseni dani, je JEN A POUZE POZASTAVENI RUSTU DLUHU!!! v zadnem pripade nejde o otoceni kormidla, tzn. snizovani astronomickeho dluhu, pripadne nedej boze smerovani k vyrovnanemu rozpoctu..
co tedy ceka danoveho poplatnika v CR? co budeme danit priste? vzhledem k tomu, ze budu napr. danit superhrubou mzdu, tedy budu platit dan z dane (nic jineho odvody zamestnavatele nejsou), neni kam dale jit... jedine daneni jiz vlastneneho majetku
ruku na srdce, jde videt, ze ani ODS si vubec netroufne na snizeni, pripadne uplne zruseni kontraproduktivnich socialnich davek
tim padem sliby, ze "jednou bude lepe" (zruseni nekterych dani v r.2009/2010) jsou pouze k zasmani, stejne slibovala CSSD svym volicum a take nasledne realizovala jako pomstu pred volbami..

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

1. 9. 2007 22:18 | Petr

Nejen, ze ztratime penize vracene skrze ulevu na dani od statu, navic budeme zit s vedomim, ze timto se zase nabalili pitomy podnikatele, kteri lzive pisou do nakladu kdeco (napr. jedou s dceruskou na vilet nebo rekreaci) a my platime vladu...
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2007 10:30 | Tomáš

Jen obecně. Potvrzuje se, že KAŽDÁ změna je znamená zhoršení pro střední třídu. Důvod je jednoduchý. Od střední třídy politické mafie (jednotlivci i politické strany) neočekávají úplatky a přitom střední třídu je možno ještě dále o něco oškubat. Neúspěšné (z jakéhokoliv důvodu) a nemakačenky není o co oškubat, zatímco velký kapitál úplatky poskytuje v čím dál větší míře. Tím nechci říci, že bych viděl raději u vesla sprosťáky z minulých vlád, jejich nezodpovědnost je prostě ohromující, ale bohužel z současné vlády vidíme klasickou devalvaci rozumných myšlenek primitivní lstivostí. Bohužel máme takové obyvatelstvo, které výroky typu "Každý na tom vydělá" připustí bez výsměchu. V podstatě se stydím za průměrnou myšlenkovou výbavu našeho slavného obyvatelstva, které o nějaké potřebě investic do budoucnosti a tedy např. nepřípustnosti vršení veřejného dluhu, vůbec nepřemýšlí. Nakonec něco optimistického. Ona střední třída nalezne způsob, jak se tomu vyhne a bude dál prosperovat navzdory různým sprostým a slabomyslným politickým reprezentacím, tj. reprezentacím těch cca 0,03% obyvatelstva.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 4. 2007 7:46 | fiba

Dobry den, zarazilo me nasledujici: za rok si clovek v 32% danove skupine "vydela" na odepsani uroku z hypoteky o maximalne 51.000,-Kc mene. Z toho mi vychazi, ze stejnou usporu na danich dosahne pri rocnim prijmu 300.000,- To tedy ale neni danova skupina 32%. Takze uspora na danich bude vzhledem k vyssimu prijmu daleko zajimavejsi nez vraceni preplatku za odecteni uroku. Zajimalo by me, kdo necha na financnim serveru psat clanku cloveka, ktery si ani neveme do ruky kalkulacku a nespocita si, jestli neplaca blaboly. Pripada mi to, jako kdyby zacala Skodovka prodavat Fabie za polovinu a pan autor si stezoval, ze uz nejsou zimni gumy v zakladni nabidce (trochu jsem to prirovnani prehnal, ale chtel jsem zduraznit myslenku). Mam pocit, ze se naslo spoustu "inteligentu", kteri kritizuji vytrzene casti, ze bude hur, misto aby se koukli na celek. Nkdo to dela ucelove a nekdo z neznalosti. At je to z toho nebo toho duvodu, asi by bylo dobre, kdyby na pana autora dohledl sefredaktor a tohle dal nepustil.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2007 19:45

Me reforma usetri dle kalkulacek kolem 45 tisic rocne. Letos dostaneme ze spolecneho zdaneni manzelu zpet 45 tisic. Toto se zrusi, tj. veskera vyhodnost je v tahu. Mozna tak bezdetni na tom doopravdy vydelaji.
Nicmene - reforma (ktera je ale v soucasne podobe celkem paskvil, nicmene mozna stale lepsi nez soucasny stav) neni proto, aby lide usetrili, ale presne naopak. Nechapu, jak nekdo muze verit tomu, ze na tom vydelaji i lide i stat.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2007 12:02

I mě vadí zejména to, že "reforma" neřeší snížení výdajů, zjednodušení zákonů, přehlednosti systému, odbourání všeho zbytečného ale naopak vše ještě komplikuje a jediné co je cílem je navýšení příjmů do rozpočtu.Nejvíc mi vadí ale prezentace, kdy místo aby vláda na rovinu řekla, že je třeba udělat konečně pořádek a že to každého z nás bude něco stát, se mě tu snaží přesvědčit, že na tom jako průměrný občan vydělám a ještě mě vědomě obelhává řečmi o 15% dani, když výpočty ukazují něco jiného a ještě se nestydí za tím účelem zdanit odvody na zdravotní a sociální.Reforma z toho důvodu u mě palec dolu. Nemám rád když mi někdo lže a dělá ze mě hlupáka.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2007 11:00

I když se mi řada věcí na "reformě" nelíbí, reakce některých lidí nechápu. Vadí jim, že dostanou menší odpočet z hypotéky, když jim celkově klesne zaplacená daň a ještě říkají, že ty ušetřené peníze útratí nebo projí. Nesvéprávní jedinci, Fidel Castra na ně!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 21:37

Je jednoduchy indikator spravnosti reformy :
jakmile se slovensti hnedocesti i jejich cesti soukmenovci (tzv. italove z Nusli ) zacnou hromadne stehovat zpet na Slovensko a zbydou po nich prazdne domy , je reforma nastavena opravdu optimalne.
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 21:32

Tohle neni reforma, ale normalni zvyseni dani , ktere , jak jinak , zaplati stredni trida . Mam pocit , ze MOCI NECO PREROZDELOVAT ( a nechat si baksis ) z rozpoctu je natolik svudne , ze se nakonec upravuje jen jedna cast rovnice, ta prijmova . Kdy uz konecne dojde k procitnuti ceskych hlavicek, ze kdyz stat vybere 100 korun, tak se k potrebnym dostane 20 a zbytek se vypari v prerozdelovacim systemu . Co takhle necht tu stovku lidem v kapse ( znacne snizit socialni jistoty ) a nechat to na kazdem , at si rozhoduje o svych financich sam. At uz je konecne sakra znat rozdil , jestli clovek ma praci nebo chce viset na davkach / nemocenske . 70 procent lidi vcetne komancu a socdemaku by za par let drzelo hubu, protoze by z platu utahli v klidu dve hypoteky a lesing passata.
+70
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 19:33

Daňová reforma, ale také i důch.reforma měla přijít už dávno! Čím později, tím hůře pro nás daň.poplatníky. Je jasné, že aby jakákoliv reforma měla význam, musí "bolet" a ne naopak. To potom není reforma, ale jen špatný pokus o ni. Já pracuji za minimální mzdu v soukromé firmě, mám středoškolské vzdělání a jsem samoživitelka. Zaměstnavatel mi nepřispívá na penzijní připojištění ani na důch.pojištění, o nějakých stravenkách či jen příplatcích na ně, se mi může jen zdát. A odchod ze zaměstnání nic neřeší, protože v takovém podělaném regionu, v kterém žiji, sehnat slušně placenou práci je sci-fi. Takže se takovým, co brečí, kolik reformou ztratí, akorát mohu jen zasmát a pomyslet si o nich něco, co se nelze publikovat.
+55
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 15:10 | Pavel

To je článek o ničem. Není důležité, jak se projeví reforma v jednom každém detailu izolovaně, ale kolik zůstane člověku v kapse celkem. Takže já bych spíš prosil modelové příklady. Třeba Rodina, dvě děti, muž příjem tolik a tolik, manželka příjem tolik a tolik, splátky hypotéky, tolik a tolik, PP ŽP tolik a tolik, nyní jim zůstane v kase tolik a tolik, po reformě tolik a tolik. Jestli ušetří pětikorunu na dani a mají dvoukorunu menší podporu hypotéky, je mi celkem jedno. Já si myslím, že člověk si nebere hypotéku kvůli státní podpoře, ale protože chce bydlet, a pro její výši je důležitý celkový stav financí rodiny, a ne jenom jeden detail.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 15:08 | Energetik

Jasne, ze vim ze se jedna o prubezny system, ale jak ho chces zmenit? Jako ze se rekne, ze lide narozeni po roce 1970 (silne rocniky) nedostanou duchod a musi si na nej nasporit sami (a zvedou se jim poplatky v penzijnim pripojisteni), ale zaroven dokud budou pracovat, tak musi prispivat do prubezneho systemu, dokud neumre posledni penzista narozeny v roce 1969?
Poplatky ve zdravotnictvi souvisi s danovou reformou a to velmi. Protoze diky danove reforme mi STAT neco prida, ale diky opatreni ve zdravotni oblasti mi STAT neco sebere. Kdyz mas zkusenosti se zdravotnictvim z evropskych zemi, tak napis kolik se tam plati zdravotnim pojistovnam % z platu. Argument, ze ve Svedsku se neproplaci leky do 100 EUR (cca 2.800 Kc) je mimo misu, neb tam jsou jine prijmy. I kdyz by tenhle limit Julinek urcite rad zavedl.
Nechci aby mi stat DAVAL prostredky na zdravotni peci, chci aby mi je NEBRAL. Kdyz prenasi spoluucast na placeni cerne diry ve zdravotnictvi na mne, ale vybira ode mne stale stejne vysoke pojisteni, je to proste zlodejna.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 12:09 | Sikin

Pokud to tak bude, tak se to bude jistě týkat i hypotečních zástavních listů které emitují banky, což zákonitě povede ke zvýšení úrokové sazby z hypotéky. Máme se na co těšit :(, zase na tom vydělají nemakačenka a ten kdo se chce o sebe postarat tak splače nad výdělkem.
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 12:08

ja se na ni take tesim, konecne duvod udelat si delsi dovolenou na ucet statu :-) platit za pravicove vlady vyssi dane nez za levicove? ne diky :-) to si radeji budu uzivat nasetrenych penez s tucnym statnim prispevkem... :-)
+68
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 12:03

lepsim resenim cele situace je dle meho nazoru navrat Velkeho Jyrky do cela, orange reforma (neboli nedelat nic), behem dalsich 8-12let vlady (* 140-200mld schodek rocne) teto levicove strany pak bankrot republiky a novy restart bez dalsich potizi s cimkoliv levicovym, socialistickym, solidarnim atd, bude to hodne bolet, ale jedine toto procisti mistnimu obyvatelstvu hlavicky... jde videt, ze jakekoliv polovicate resenim z dilny strany, ktera se zove pravicovou, je k nicemu... pouze jde o trapnou mezihru, zdrzovani...
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 11:48

co je zajimave, ze se nikdo nepozastavuje nad tim, ze celym vysledkem techto, dle meho nazoru nesmyslnych a nesourodych opatreni/zvyseni dani, je JEN A POUZE POZASTAVENI RUSTU DLUHU!!! v zadnem pripade nejde o otoceni kormidla, tzn. snizovani astronomickeho dluhu, pripadne nedej boze smerovani k vyrovnanemu rozpoctu.. co tedy ceka danoveho poplatnika v CR? co budeme danit priste? vzhledem k tomu, ze budu napr. danit superhrubou mzdu, tedy budu platit dan z dane (nic jineho odvody zamestnavatele nejsou), neni kam dale jit... jedine daneni jiz vlastneneho majetku ruku na srdce, jde videt, ze ani ODS si vubec netroufne na snizeni, pripadne uplne zruseni kontraproduktivnich socialnich davek tim padem sliby, ze "jednou bude lepe" (zruseni nekterych dani v r.2009/2010) jsou pouze k zasmani, stejne slibovala CSSD svym volicum a take nasledne realizovala jako pomstu pred volbami..
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 11:41 | ivovi

Predne diky za clanek, jsem rad ze nejsu sam, kdo si mysli, ze z neho vlada dela blbce. A ne jen o danove reforme ale treba o radaru. Nevadi mi ani tak to co vlada chce delat, ale to jak to interpretuje. Ta tiskova zprava MFCR je opravdu vysmech. (http://www.mfcr.cz/c ps/rde/xchg/mfcr/hs.x sl/tiskove_zpravy_319 69.html)
Pocital jsem si jak na tom asi budu, 100-150 usetrim sazbou dane z prijmu, skoro to samy splachne 5->9% a dalsi "bonusy" a hlavne prodelam 400 mesicne na hypotece. A to jsem ten "lepsi" pripad, ktery neni jeste v 32%.
Jsem rad, ze kdyz jsem pred casem vyrizoval hypoteku, tak jsem po vahani selskym rozumem a po doplneni znalosti (i diky penize.cz) rezolutne zamitl hypoteku splacenou na konci kapitalovym zivotnim pojistenim, kterou nam jeden "poradce" nabizel jako bezkonkurencne nejlepsi reseni. Ti kdo, poradci s kombikem podlehli ted asi musi mlatit hlavou o zed: Odecet KZP -prodela, odecet uroku - prodela a bude prodelavat do konce KZP. A to jeste nekteri jini "poradci" slibovali snizeni dane z vynosu KZP.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 11:30 | benicio

Nejvetsi svinstvo neni to ze pro vetsinu lidi tato reforma znamena utahovani opasku ale to ze se to prezentuje (kalousek) tak ze na tom kazdy vydela. Tato nehorazna lez me urazi a pevne doufam ze tento paskvil neprojde.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 11:04 | MarBen

Osobně mi to přijde spíše jako pouze takový souhrn balíčků ala utahování opasků II pro většinu obyvatel. Rád dám státu víc, pokud je to potřeba, ale to bych nesměl vidět ta různá státní neprůhledná "výběrka" a plýtvání ohromnými sumami, "porcování" miliard při schvalování rozpočtu atd.
Politici by měli mít dostatek soudnosti k tomu, ab začali u sebe a ukázali tak lidem, že je potřeba opravdu šetřit - a hlavně, nelhat, nemlžit ... to se ale u nás nenosí.
Danění superhrubé mzdy je naprostým výsměchem všem, kteří kromě cifry před % uvažují i o základu, ze kterého je vše počítáno. Ne že by na mne nějaká vláda působila nějak důvěryhodně, ale tohle jsme si snad opravdu nezasloužili ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 4. 2007 10:15 | Jana

Ja si nemyslim, ze proto, aby se snizil deficit, musi nekdo prodelat. Pokud tedy nepocitam nemakacenka, ktera budou v dusledku reforem vice tlacena k praci. Snizeni danovych sazeb nemusi znamenat snizeni danoveho vynosu a rozhodne ne zvyseni deficitu verejnych financi. Kdyz se snizi dane a odvody, lidem se vyplati pracovat, tak stat mozna inkasuje mene na odvodech (ale treba take ne, pokud se v dusledku uvolneneho podnikatelskeho prostredi zvetsi objem vyplacenych mezd a dorovna pokles sazeb), ale hlave se snizi socialni vydaje.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 4. 2007 10:09 | Asi to tak musí být

Když zhruba zhodnotím výsledky, tak na v konečném důsledku "prodělám", ale jestli to není tím, že "reforma musí bolet". Má-li se snížit dluh, musí to někdo zaplatit, a není tu nikdo jiný než daňový poplatník - to je prostě fakt. Není možné aby se snížil dluh a všichni na tom vydělali. Druhá věc je zjednodušení daňového systému a odstranění různých vyjímek (teď se asi šáhne na ty stravenky a nějaké jiné benefity, později na nezdanitelnost "cených papírů" po půl roce a buďte si jisti, že kdyby se nebáli, tak zruší veškeré odpočty (hypotéky, životní pojištění ...) šmahem. Mně se to týká a nejsem s tím spokojený, ale to je prostě reforma která se nějak (možná i jinak) udělat musí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlastimil Tlustý

politik

Petr Koblic

ředitel Burzy cenných papírů Praha

Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Petr Koblic
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services