Sláva a pád fondu Amaranth: Hunter nakupuje zemní plyn a začíná se formovat Katrina

Problémem obchodu se zemním plynem je stálá nerovnováha mezi poptávkou a nabídkou. Cena zemního plynu je velmi volatilní a velmi sezónní. Jeho 40% roční volatilita znamená, že při očekávaném 10% zhodnocení se může skutečná cena v ročním horizontu s 99% pravděpodobností pohybovat někde mezi +102 % a -82 % původní ceny. Což je rozpětí, kterým by mohl projet náklaďák. Jak si s tím poradil Brian Hunter?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

15. 2. 2007 10:51 | Jirka

Díky za odkazy. Musím přiznat, že jsem si ty rozdíly mezi měsíci představoval výraznější, ale i tak je vidět přechod z teplého léta do zimy přes slabší spotřebu. V r. 2005 je vidět celkem slušný schod mezi srpnem a zářím - tam to Hunterovi mohlo ještě krásně vyjít. Ale další pár měsíců má spotřeba velmi úzký spread (1.437.990 - 1.444.723). V jiných letech tu začíná citelně nabíhat zimní topná sezóna. Nižší cena v důsledku slabé spotřeby v říjnu byla pravděpodobně ještě posílena obnovou zasažených těžebních kapacit, tj. posílením nabídky oproti výpadku v září. Měl jsem tehdy v portfoliu jednu firmu, která měla jednu z provozoven několik mil od zálivu. Provoz obnovila na přelomu října a listopadu. Stála hlavně kvůli nefungující infrastruktuře a dodávkám energií. To by přibližně odpovídalo.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 2. 2007 9:26 | Jahoda František

Měsiční spotřebu zemního plynu v USA je možné nalézt například tady: http://tonto.eia.doe.gov/dnav/ng/hist/n9140us2m.htm Spotřebu dle odběratelů pak naleznete například zde: http://tonto.eia.doe.gov/dnav/ng/ng_cons_sum_dcu_nus_m.htm Máte pravdu, zhruba 1/3 zemního plynu se v USA spálí v elektrárnách, jejichž spotřeba vrcholí v letních měsících, takže spotřeba v červenci a srpnu bývá vyšší než v říjnu. Pak se začíná topit v domácnostech, čímž vrchol spotřeby zemního plynu připadne na prosinec až březen.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2007 12:29 | Jirka

Klimatizace se pohání elektřinou, ale ta se mimo jiné vyrábí i v plynových elektrárnách. Klimatizace znamenají pro energetiku USA dost významnou zátěž. Takže když je špička, pálí, co se dá. Tou odtokovou křivkou máte na mysli graf spotřeby zemního plynu v USA? Po tom jsem nepátral. Ale už jsem v minulosti narazil na informaci na finančních serverech, kde byl zmíněn vliv klimatizací na spotřebu plynu v létě. Pokud jste se díval na odtokovou křivku na webu např. RWE, ty poměry mohou být dost odlišné, protože u nás je plynových elektráren jak šafránu. Jde spíše o teplárny. Můžete-li, dejte sem odkaz na webové stránky s grafem pro USA. Mohlo by to být zajímavé i pro ostatní.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2007 15:28 | Jahoda Frantisek

Klimatizace se pohani elektrinou, ne zemnim plynem (ten se fakt pouziva skoro jen na vytapeni). Podivate-li se na odtokovou krivku zemniho plynu, je cervencova a srpnova spotreba jen zlomkem spotreby rijnove.
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2007 13:38 | Jirka

Tuším chyták v tom příkladu s březnem a dubnem. Klíčové byly zřejmě jiné měsíce. V zimním období se plyn používá k vytápění, v horkém létě zase pro pohon klimatizací. Nejnižší spotřeba by tedy měla být na jaře a na podzim. Takže za normálních okolností by měly být srpnové ceny plynu výš než v září nebo říjnu. Katrina zasáhla hlavní tepnu plynové sítě koncem srpna, takže zvýšila cenu plynu ve slabých měsících výrazným omezením nabídky. Při likvidaci rozsáhlých záplav se určitě hodně vysoušelo, což vyžaduje zdroje tepla. To zvýšilo poptávku po plynu ve slabých měsících. Oba vlivy zvýšily cenu plynu. Spready futures na plyn se tedy na přelomu léta a podzimu zúžily, či dokonce otočily naruby. A na zimu ubylo kvůli devastaci jihu domácností i některých provozoven, čímž klesla zimní poptávka. Pěkné kotrmelce pro Amaranth! No, kdyby je nepřekvapila Katrina, dostala by je letošní teplá zima.
Ještě bych si tipnul, že díky takovýmto seriálům stoupne sledovanost serveru penize.cz. Zvláště, pokud nás pan Bouček bude ještě víc napínat odkládáním závěru. Nebyly by na prodej nějaké deriváty sledovanosti serveru? :-)
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services