Mají se "regulovaní" nájemníci bát deregulace? Ptejte se Milana Taraby ze Sdružení nájemníků!

Milan Taraba reprezentuje Sdružení nájemníků ČR, je jeho statutárním místopředsedou a kolegou asi známějšího zastánce práv nájemníků , kterým je Stanislav Křeček. Jak deregulaci vnímají zástupci nájemníků? Jakým způsobem chtějí jejich práva chránit? Proč se i nájemníci cítí poškození a nechtějí bydlet v bytech soukromých vlastníků? Bydlíte v nájemním bytě? Využijte příležitosti zeptat se na cokoli, co vás zajímá a trápí, Milan Taraba čeká na vaše dotazy!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2007 8:07, Lion

Pane Milane a co stovky či tisíce podobných starých lidí, kteří prostě neměli to štěstí (rozumějte nebyli tak zadobře s bývalým režimem) a tudíž dekret na levné nájemné bydlení nevlastní ? Jejich osud Vám na srdci neleží ? Pokud o tom budete jen chvíli přemýšlet, že o lidi, kteří nemají na nájem, se bude muset postarat stát v úrovni, na kterou má. V souvislosti s tím může dojít i k přesunu těchto lidí na místa méně atraktivní či do bytů menších. Je to věcí státu a jeho sociální politiky, kolik prostředků je schopen a ochoten na tyto lidí vynaložit. Tím myslím na rozdíl od Vás všechny sociálně slabé ne jen ty dekretované, kterých je navíc jen určitá část.

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2007 8:33, wrana

Pane Tarabo, můžete se k tomu dopisu, překopírovanému z HOMRu vyjádřit? michala odpovědět na příspěvek 18:25 :: 03.02.2007
Dlouho jsem přemýšlela, zda napsat nebo nepsat svůj příspěvek nebo spíše zamyšlení nad problémem regulovaných nájmů, zvlášť, když tuším jaké se mi dostane odezvy. Přesto..
Bydlím v bytě s regulovaným nájmem a hned na začátku zdůrazňuji, že s tímto prapodivným řešením (resp. neřešením) bytové politiky nesouhlasím. Není přeci možné, aby stát přenesl svou povinnost sociální pomoci na bedra majitelů nájemních domů. Já bydlím v panelovém domě, jehož vlastníkem je město. Byt jsem získala výměnou za družstevní - dědictví po babičce v roce 90. Nabytí nájmu zmiňuji proto, abych předešla spekulacím o komunistické vyžírce, které spadl do klína státní byt za udávání sousedů. A proč píšu? Zjistila jsem na vašich stránkách, že jsem reguláč, komunistická svině, veš v kožichu nevím co ještě, rozhodně nic povzbudivého. Patrně bych měla jít na MÚ a sama požádat o zvýšení nájmu tak, aby bylo v souladu s tržním nájemným. Je to jako mít kupon na slevu a při nákupu žádat plnou cenu. Nemohu přeci za to, že stát stanovil tak pokřivená pravidla hry. Nájem platím, a že s ním není něco v pořádku, to není moje vina. Podle vás bych tedy měla vrátit svůj "kupon na slevu"? Nikdy jsem o takové zvýhodnění nestála, ani jsem o něj nežádala, prostě ho jen mám. Jestli je to vůči jiným nespravedlivé - to jistě je. Já osobně nejsem tak morálně silná, abych se vzdala této nájemní smlouvy, protože vůči ostatním není fér. Možná, že vy byste to na mém místě udělali. Potom před vámi smekám. Platím nájemné jaké mi je vyměřeno, až bude tržní, budu platit tržní. Pokud na to nebudu mít, přestěhuji se. A proč si nepořídím vlastní bydlení? Možná bych finančně hypotéku unesla, i když by to bylo hodně těžké (žiju sama se synem), ale strach z toho, že bych někdy v budoucnu nemohla splácet (ztráta zaměstnání, nemoc) a tím bych o byt přišla... Nevím, na to prostě nemám.
Paradoxně vám skutečně přeji, abyste spor se státem o regulovaných nájmech vyhráli. Prostě s tím nesouhlasím.
Váš regulák
Michala

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 218 komentářů)

30. 1. 2007 14:53 | pravda

Honziku,
super, opravdu jsem se zasmal. Dobry postreh.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 14:05

Zkuste prosím k částce, kterou jste uvedla za rekonstrukci, také doplnit kolik činil v té době nájem, ketrý jste v té době platili. Teď ho podělte počtšěm měsíců v roce. Kolik Vám vychází let? 10,15, 30 nebo víc let? Tak dlouho by majitel splácel jen a pouze uvedenou opravu za předpokladu, že by neměl na starosti nic jiného než umořit tento dluh. Úroky bance by nosil ze svého a o barák se staral jen z povinnosti zadarmo, protože to už je jaksi jeho "úděl", že?
Na tyto případy samozřejmě zákon už pamatuje. Stačí si důkladně přečíst Občanský zákoník.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 13:45 | honzik

Pro redakci penize.cz: ==================
Vážení, nějak se vám popletly v tom nadpise uvozovky. Skuteční nájemníci nejsou regulovaní a ti regulovaní zase nejsou žádní skuteční nájemníci. Ani s uvozovkami ani bez. Správně má být :
Mají se regulovaní "nájemníci" bát deregulace?
A odpověď pak zní zcela jednoznačně: MAJÍ !!! Stejně jako se má každý zloděj bát kriminálu.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2007 13:03 | pane tomáši vy to máte ale skutečně opravdu nesmírně marmý

Nájemné se neliší podle toho zda jde o starý činžák nebo zánovní panelák. Jedná se o to, v jakém režimu je byt pronajímán, resp. užíván. Tedy nájem (regulovaný/neregulovaný), družstvo, osobní vlastnictví, služební byt atd. Jelikož na tomto fóru se řeší pouze regulovaný nájem, tak zůstaneme u tohoto nájmu. Někdejší (ústavním soudem zrušená) bytová kategorie je rozhodujícím činitelem spolu s místem nájmu. Takže např, byt 1+1 bývalé I. kat. 50 m2 stojí ve stejné lokalitě tototéž ať je to cihla, panel či cokoliv jiného bez ohledu na stáří a stav domu. Je to málo, je to špatné, ale je to tak. ZATÍM....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 12:56 | Sikin

:)))) Podejte žalobu do Štrasburku na snížení výnosu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 10:43

Čest práci soudruhu Tarabo! "Mají se regulovaní nájemníci bát deregulace? Mají a nejen oni! Není mnoho oblastí, kde dosud neomezeně vládnete. Tolik svinstva, nenávisti a nespravedlnosti lze v historii zaznamenat jen v období kolektivizace a znárodňování. Jen dál a houšť v třídním boji proti vykořisťovatelům! I to je demokracie počesku téměř devatenáct let po revoluci!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2007 10:17 | Jana S.

Jestli tohle vám připadá v pořádku, pak se mohou cítit poškozeni všichni, co jim stát nedaroval 1,5 mil. Takže soukromníci by měli nájemíkům odprodat byty za 200 tis., aby je tito mohli obratem střelit? Aby to bylo spravedlivé?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 10:01 | Tomáš Marný

Nemyslím, ale protože nájemné se počítalo jen podle kategorie, muselo být v případě I. kategorie stejné jak v činžáku, tak v paneláku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 10:00 | jezevec

Neuvádíte celá fakta. Tedy: vědomně jste bydleli v CIZÍM, komunisty UKRADENÉM bytě. Komunisti ho nechali zdevastovat a zaplaviit štěnicema (chci věřit, že několik hmyzů nepochází i od vás). V CIZÍM kradeném bytě jste si udělali několik stavebních úprav - mohly nastat dvě možnosti: buď jste si ty úpravy dělali ještě za komunistů, a pak jsou 20 let staré a tedy amortizované; a nebo jste si je dělali až po pádu doby temna a to je teda pěkná drzost, to už jste věděli že bydlíte v cizím. Když opravíte kradené auto, taky vám to nikdo nenahradí, (zejména pokud se prokáže že vám cizí vlastnictví bylo známo) Pokud má pan majitel "vidinu ohromných zisků" - zřejmě by se dal ten byt pronajmout třeba za 10.000/měsíčně? Potom jste ho za dvacet let po pádu doby temna okradli o cca 20*12*(10.000-3.400)=1.584.000 .Jistě jste ty peníze neprožrali jako dar z nebes, ale svědomitě jste je ukládali na nějakou výhodnou formu investování - vždyť jdete-li za 5 let do důchodu, bude vám asi tak 55, v listopadu 1989 vám bylo 35, a byla jste na vrcholu svých sil a na počátku nejproduktivnějšího období svého života. Dneska tedy máte asi tak dvě mega za zadkem a můžete si jít kam chcete, můžete si koupit malou garsonku a nebo konečně začít platit férové nájemné. Co?
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 9:59 | Tomáš Marný

Á, pán je inteligent, patrně absolvent VUMLu, že? Tak proč je nájemné ve starém činžáku údajně nižší než v paneláku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 9:47 | jezevec

Ale notak! Pohybujete se po CIZÍM serevru, taxe tady pohybujte jako host, a ne jako regulovaný nájemník. Majitel má právo stanovit podmínky hostí ve svém majetečku, ať už se jedná o barák nebo o server. Redakce www penize neprovádí cenzuru názorů, ale cenzuru oplzlostí. Jsem pro. Pokud už se nedokážete vyjádřit bez slova pí ča, napiště ho s mezerou uprostřed.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 9:42

Vážený pane inženýre, jsem nájemcem bytu, který byl státní a po restitutcích je majetkem soukromá osoba. Aby tento byt byl obyvatelný (starý činžák plný štěnic), provedla naše rodina rozsáhlou rekonstrukci celého bytu 2+1 z vlastních prostředků.(Byl udělán projekt a nastaly stavební úpravy, -podlahy,obložení nové kuchyně, nové dveře a zárubně, nová koupelna, zřízení bidetu a dalšího WC, zřízení plynového topení. A tak se ptám , jak bude zákon pamatovat na tyto nájemníky? Protože od doby, kdy jsem po umrtí všech zůstala sama, navštívil mě několikrát pan domácí a pod vidinou ohromných zisků z takto upraveného a udržovaného bytu mě atakuje, takže žiji v neustálém stressu, navíc mám 5 let do důchodu.Současné nájemné je přes 3000Kč + 400 za služby a inkaso činí kolem 2000Kč . Děkuji
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2007 8:30 | jardavary

Normální nájemníci se ničeho bát nemusí, ti už dávno platí (díky regulaci zbytečně vysoké) normální tržní nájemné. Ovšem regulovaní paraziti se o svoje bolševické výsady musí zákonitě strachovat. Dotaz na soudruha (soudruh míněno jako sprostá nadávka) Tarabu: Proč si s celou vaší bandou nekoupíte konečně normální toaletní papír a používáte místo něj naši Ústavu a LPS? Soudíte podle sebe, že ve Štrasburgu jsou samí pitomci, kteří nepoznají čí lidská práva jsou pošlapavána?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2007 7:11 | Josef

To je jednoduché, jestliže se budeš k někomu na ulici chovat takhle, tzn. jako hulvát, tak ti dá po papuli. A tady, pokud neumíš svůj názor vyjádřit slušně, ti tvůj výplod vymažou. To je naprosto v pořádku, demokracie neznamená, že si každý bude dělat co chce a jak chce. To už jsi po těch 17 letech mohl pochopit i ty. Já zase chápu, že tento server nepotřebuje, aby se mu ve fóru vylejvali sprosťáci, kteří jen ventilují svoje mindráky. Slušné lidi pak totiž otráví sem chodit a diskutovat o něčem, co má smysl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 2:22 | jardavary

Ono je to od té doby, co začal platit buznozeroristický zákon (prý se to oficielně jmenuje zákon o registrovaném partnerství) daleko horší. Když se k mému reguláčovi přiteplí nějaký cizí strejc (třeba i jen formálně!) a původní reguláč se odstěhuje třeba k synovi, tak mám na krku další naprosto cizí štěnici, se kterou už nemám vůbec nic společného a která ani není nijak spřízněná s původním parazitem! Dotaz: Tarabo, kdy už konečně s celou vaší bandou šibalů přestanete používat naši Ústavu a LPS místo normálního toaletního papíru?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 1. 2007 0:41 | yyyyy

Odpověď byly určena cenzorce Simoně z redakce - viz výše. Pokud jste s ní totožná, je mi vás líto. Pokud jste jiná osoba s náhodou stejným jménem, tak mohu vše pouze uvést na pravou míru a dodatečnou s omluvou. Z vaší reakce však spíše usuzuji, že jste však ta, kterou za zdejší cenzůru platí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2007 23:36 | Simona

Ulevil jste si?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2007 23:36 | Jana S.

Samozřejmě je tam ÚT, koupelna, WC. Myslíte že I.kat. je jenom v panelu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2007 23:17 | yyyy

Vymazáno redakcí Peníze.CZ
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2007 23:12 | yyyy

Vymazáno redakcí Peníze.CZ
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Jiří Paroubek

politik

Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services