Mají se "regulovaní" nájemníci bát deregulace? Ptejte se Milana Taraby ze Sdružení nájemníků!

Milan Taraba reprezentuje Sdružení nájemníků ČR, je jeho statutárním místopředsedou a kolegou asi známějšího zastánce práv nájemníků , kterým je Stanislav Křeček. Jak deregulaci vnímají zástupci nájemníků? Jakým způsobem chtějí jejich práva chránit? Proč se i nájemníci cítí poškození a nechtějí bydlet v bytech soukromých vlastníků? Bydlíte v nájemním bytě? Využijte příležitosti zeptat se na cokoli, co vás zajímá a trápí, Milan Taraba čeká na vaše dotazy!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2007 8:07, Lion

Pane Milane a co stovky či tisíce podobných starých lidí, kteří prostě neměli to štěstí (rozumějte nebyli tak zadobře s bývalým režimem) a tudíž dekret na levné nájemné bydlení nevlastní ? Jejich osud Vám na srdci neleží ? Pokud o tom budete jen chvíli přemýšlet, že o lidi, kteří nemají na nájem, se bude muset postarat stát v úrovni, na kterou má. V souvislosti s tím může dojít i k přesunu těchto lidí na místa méně atraktivní či do bytů menších. Je to věcí státu a jeho sociální politiky, kolik prostředků je schopen a ochoten na tyto lidí vynaložit. Tím myslím na rozdíl od Vás všechny sociálně slabé ne jen ty dekretované, kterých je navíc jen určitá část.

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 2. 2007 8:33, wrana

Pane Tarabo, můžete se k tomu dopisu, překopírovanému z HOMRu vyjádřit? michala odpovědět na příspěvek 18:25 :: 03.02.2007
Dlouho jsem přemýšlela, zda napsat nebo nepsat svůj příspěvek nebo spíše zamyšlení nad problémem regulovaných nájmů, zvlášť, když tuším jaké se mi dostane odezvy. Přesto..
Bydlím v bytě s regulovaným nájmem a hned na začátku zdůrazňuji, že s tímto prapodivným řešením (resp. neřešením) bytové politiky nesouhlasím. Není přeci možné, aby stát přenesl svou povinnost sociální pomoci na bedra majitelů nájemních domů. Já bydlím v panelovém domě, jehož vlastníkem je město. Byt jsem získala výměnou za družstevní - dědictví po babičce v roce 90. Nabytí nájmu zmiňuji proto, abych předešla spekulacím o komunistické vyžírce, které spadl do klína státní byt za udávání sousedů. A proč píšu? Zjistila jsem na vašich stránkách, že jsem reguláč, komunistická svině, veš v kožichu nevím co ještě, rozhodně nic povzbudivého. Patrně bych měla jít na MÚ a sama požádat o zvýšení nájmu tak, aby bylo v souladu s tržním nájemným. Je to jako mít kupon na slevu a při nákupu žádat plnou cenu. Nemohu přeci za to, že stát stanovil tak pokřivená pravidla hry. Nájem platím, a že s ním není něco v pořádku, to není moje vina. Podle vás bych tedy měla vrátit svůj "kupon na slevu"? Nikdy jsem o takové zvýhodnění nestála, ani jsem o něj nežádala, prostě ho jen mám. Jestli je to vůči jiným nespravedlivé - to jistě je. Já osobně nejsem tak morálně silná, abych se vzdala této nájemní smlouvy, protože vůči ostatním není fér. Možná, že vy byste to na mém místě udělali. Potom před vámi smekám. Platím nájemné jaké mi je vyměřeno, až bude tržní, budu platit tržní. Pokud na to nebudu mít, přestěhuji se. A proč si nepořídím vlastní bydlení? Možná bych finančně hypotéku unesla, i když by to bylo hodně těžké (žiju sama se synem), ale strach z toho, že bych někdy v budoucnu nemohla splácet (ztráta zaměstnání, nemoc) a tím bych o byt přišla... Nevím, na to prostě nemám.
Paradoxně vám skutečně přeji, abyste spor se státem o regulovaných nájmech vyhráli. Prostě s tím nesouhlasím.
Váš regulák
Michala

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 218 komentářů)

29. 1. 2007 10:25

SON by měl zbrojit proti našim zákonodárcům,nikoliv proti pronajímatelům , a tím podněcovat nesnášenlivost jedné skupiny obyvatel proti drůhé skupině.ČSSD vládla cca 8 let,popírala veškeré nálezy ÚS -to je podstatné.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 10:09 | Jiřina

Dobrý den Vážený pane Tarabo, neustále tvrdíte, že je cca 700 000 bytů s regulovaným nájemným. Chtěla bych touto cestou oponovat. Osobně si myslím, že je je jich podstatně méně.Proč..? Protože předcházející číslo bylo a je stále odvozeno z tazv."Sčítání lidu" , které proběhlo myslím v roce 2000.Od té doby se mnohé změnilo.Jen v mém případě z 8 regulovaných bytů zbyly pouze 2!! V naší ulici je v podobné situaci několik vlastníků činžov.domů.Obdobná situace je s byty,které vlastnil Magistrát města Plzně.Z velkového počtu si zachoval pouze cca mezi 2000-3000 bytů.Údajně tazv.sociálních,ale ,a to zdůrazňuji, za tržní nájem v bytech s novou nájemní smlouvou.Obce totiž s klidem džentlmena využívají tržní možnosti.Proto si myslím Pane Tarabo, že klamete nájemníky, kteří neumí samostatně myslet a potřebují k tomu Vás jako svoji berličku.6 nájemníků v mém domě pochopilo,že domluva s pronajímatelem je nutná . V současné době z toho mají výhody i oni sami v podobě nadstandartního vybavení bytu. 2 zbývající nájemníci se drží Vašich slov ...pokud něco slovně citují ,tak jako bych slyšela Vás nebo pana Křečka.Domluva s nimi není vůbec žádná.A to už nemluvím o tom,jaké naschváli-slovní vyhrožování o mojí likvidaci (které musela řešit policie) musím snášet.Pokud se dostaneme k soudnímu řešení,tak vše marné,neboť naše soudy nesoudí,ale "posuzují "danou situaci dle vlastního uvážení,nikoliv dle zákona. Myslím si,že Vaše "práce" spíše škodí,než pomáhá,nikoliv nám pronajímatelům, ale nájemníkům samotným. Chytří nájemníci už to chápou a jednají....
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 10:05

Pane Tarabo,chtěla jsem položit dotaz, ale když jsem si přečetla ty nenávistné,žlučovité výlevy lidí,kteří Vám píšou už nechci nic vědět. Docela Vás lituju,že se tím máte zabývat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 10:04 | obcanka Hradec Kralove

Vazeny pane, jsem clenkou sdruzeni SON v Hradci Kralove.
Moji rodice byli do domu nastehovani po tom, co byl dum spravedlive vyvlastnen majiteli socialistickym statem. Majitel se o dum nestaral, na coz bylo mnohokrate poukazovano na ruznych komisich ulicnich i MeNV. Ten majitel se jich vsak odmital ucatnit, ze pry ma komunistu pokrk. Majitel mel take protisocialisticke nazory. Nejakou dobu v dome jeste bydlel, ale moji rodice se spolu s ostatnimi OPBH najemniky domluvili a podali na byvaleho majitele nekolik udani. Tak byl nakonec z domu vystehovan uplne.
Dnes dum vlastni, potomek tohoto drive neprizpusobiveho obcana, a byvaleho majitele. Snazime se drzet se zbylimi najmeniky pohromade. Chce po nas stejne najemne, jako se plati v ostatnich bytech tohoto domu. Dum je pravda opravil, udelal novou strechu a rozvody a spousta dalsiho. Myslime si ale, ze ty penize vsechny ukradl, prosim vas, kde by na to mohl vzit. Domluvili jsme se tedy, a napsali stiznost na financni urad, aby to proverili.
Ted uz po nas nechce ani vyssi najmene, ale chce, aby jsme se odstehovali. Je pri to na nas casto hruby, a urazlive tvrdi, ze ho okradame. Take nam rekl, ze nas nema rad. Nechce ani vzit v uvahu, ze jsme mu ten dum vlastne udrzovali celou dobu. Nemame ho radi a chceme byty zprivatizovat, tak jako ostatni najemnici kolem za rozumnou cenu. Rekl, ze se s nami na nicem nebude domlouvat uz nikdy.
Prosim vas uprimne, vim, ze jste slusny clovek, i kdyz vas take pomluovaji, ze jste byl v STB, pomozte nam. Taklhle to preci nejde dal. Co mame delat. Platime preci radne najemne, jsme cely SON.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 10:03 | Okrádaný občan

Soudruhu Tarabo,
čím se budete živit až bude v této republice platit Listina práv a svobod. Máte už vymyšlenu jinou protiústavní živnost?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 9:58 | Justícia

Vymazáno redakcí Peníze.CZ
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 9:45 | Willy

Dobrý den, mám v širším centru Prahy dva byty s regulovaným nájmem - jeden v obecním domě a druhý u majitele. Oba dlouhodobě pronajímám a z jejich výnosu splácím hypotéku na výstavbu svého rodinného domu. Investoval jsem do nich nemalé finance (odstupné při fiktivní výměně, celková oprava, apod.) a zajímalo by mne, jakým způsobem lze požádat o kompenzace v případě, že se díky deregulaci nájemné - a tím i můj výnos -sníží. Děkuji za odpověď.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 9:22

Pane Tarabo,
vase sdruzeni se jmenuje SON = Sdruzeni na ochranu najemniku. Vase sdruzeni ale zadne najemniky nesdruzuje.
Najemnik ma svobodne uzavrenu oboustranne vyhodnou najemni smlouvu s majitelem bytu a plati najemne. Ani jedno z techto jednoduchych a neoddiskutovatelnych aspektu neni splneno. Vasi clenove jsou privilegovani spoluobcane, platicic regulovane najemne, tedy nikoli najemne, kteri ziskali bydleni a uzivaci pravo k cizimu majetku od zlocineckeho komunistickeho rezimu a nikoli svobodnou snlouvou s majitelem.
V CR existuji skutecni najemnici, ti vsak vase sdruzeni vubec nepotrebuji a nejsou v nem sdruzeni, nebot jejich vztach s majitelem je jednoduchy dodavatel/zakaznik.
Planujete prejmenovani vaseho sdruzeni tak, aby jste nematl verejnost?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 9:16 | romana

Muj dum byl ukraden zlocineckym komunistickym rezimem, za vydatneho prispeni obcanu zde bydlicich. Udavani mych predku bylo intenzivni, vse jsem nalezl zdokumentovano v archyvu.
Soucasni regulovani, privilegovani nadlide, primi potomci techto udavacu mne opet udavaji na zastupitelstvi a magistrat. Spolcuji se proti mne, vzajemne si svedci v muj neprospech, sproste mi a me rodine nadavaji ve spol. prostorech meho domu, atd, atd...
Je vam znamo i tento aspekt veci? Jak by jste situaci resili? Tyto obcany uprimne nenavidim a nepreji si za zadnych okolnosti, aby uzivali muj majetek nyni a nikdy v budoucnu. Vite o tom, ze v nekterych domech je regulerni valka mezi majitelem a obcany, ktere instaloval minuly rezim a kterou vy y vasim sdruzenim prizivujete? Vite o tom, ze situace je jiz neudrzitelna a muze dojit k cemukoli? Rozumite mi, ze dum za zadnych okolnosti nechci prodat, nebot mam povinnost k mym predkum jej vycistit jednou provzdy?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 9:13 | Joe

To je samozřejmé, že se musí bát deregulace. Vždyť používají ukradenou věc. A tato ukradená věc se jednou musí vrátit zpět majiteli ve stavu, v jakém byla ukradena.
Otázka: proč komunisti nevrátili domy v takovém stavu, v jakém je ukradli?
Joe
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 9:01 | pravda

Pane Tarabo,
jaky je vas nazor?
V nasi spolecnosti zije skupina neoduvodnene a bezzasluhove privilegovanych spoluobcanu, jakasi kasta nadlidi, kteri ziskali privilegium od zlocineckeho bolsevickeho rezimu, bydlet za regulovane najemne a to na veky. Oni i jejich potomci. Neexistuje ani zadna pravni norma, ktera by specifikovala, ktery obcan ma a ktery nema bydlet za regulovane najemne. Vyse takoveho regulovaneho poplatku za uzivani cizi veci nedosahuje vyse potrebne pro prostou reprodukci bytoveho fondu.
Tito privilegovani obcane meli diky tomuto privilegiu za minula obdobi neoduvodnene nizsi zivotni naklady, a tim i vyssi zivotni standard, nez obcane neprivilegovani. O tomto stavu, kdy uzivaji cizi majetek za podminek, ktere odporuji Ustave CR a Listine Prav a Svobod dobre vedi a vedeli a na navrhy majitelu na napravu odmitaji pristoupit. Majitele domu jsou pak touto skupinou okradani o 175mld Kc za minula obdobi v cele CR. Tato castka zustala v penezenkach a za nehty techto privilegovanych obcanu platicich regulovane najemne.
Je nesmysl, aby po rozsudku ESLP ve Strasburku tuto kompenzaci platili ostatni neprivilegovani obcane z vlastnich dani. Je treba na tyto privilegovane uvalit zvlastni dan a tyto kompenzace v radu 175mld Kc pozadovat zpetne po privilegovanych spoluobcanech a jejich potomcich.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 8:16 | Vladimír

Pane Tarabo, kolik má SON členů. Vevím totiž kolik občanů vlastně zastupujete - prosím pravdu !
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 8:14 | wrana

Pane Tarabo, můžete zde prosím vysvětlit, co je to smlouva?
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 6:59 | ja

Az to ve Stasburku vyhrajete ;-) tak si jeste nezapomente prosadit, at muzete to levne vypujcene auto trzne pronajimat a at je toto pravo dedicne. Jak bychom k tomu prisli, kdyz nekdo ma na auto a my ne?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2007 6:26 | detektiv babočka

Dobrý den, pane Tarabo. Mohl byste se laskavě vyjádřit k následující pasáži z vašeho jistě bihatého životopisu ? Upozorňuji, že zdrojem je oficiální evidence ministerstva vnitra ČR :
Výsledek hledání řetězce: Taraba Milan (Příjmení a jméno)
1) Evidence StB : Liberec
Taraba Milan Krycí jméno: "Milan", "Blažek" Datum narození: 27.5.1944 Druh svazku: "KTS,A" Registrační protokol StB Registr. číslo: 13990 Registrováno,archivováno: 21.3.1974 Útvar: OO-MV Liberec

2) Evivence StB Praha-Ruzyně:
Taraba Milan Krycí jméno: "Blažek" Datum narození: 27.5.1944 Druh svazku: A Archivní protokol StB Registr. číslo: 13990 Registrováno,archivováno: 2.11.1979 Útvar: OPK Praha - Ruzyně Archiv. číslo: 12701
Počet vyhledaných záznamů: 2 ------------------------------ ------------------------ Post scriptum: No a zdá se, že vám bylo objeveno působiště v pořadí třetí - v Ústí nad Labem opět pod oblíbeným krycím jménem "Blažek" ! ------------------------------ ----------------------- NO TAK POVÍDEJTE !!
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 6:20 | detektiv babočka

Tady je stručný výtah z podstatné části pestrého životopisu regulovaného soudruha Taraby:
Tento bezesporu nesmírně aktiní soudruh byl podle oficiální evidence ministerstva vnitra (www.mvcr.cz) registrován coby "spolupracovník" nejméně hned na dvou StB fízlárnách - zde jsou podrobnosti :
Výsledek hledání řetězce: Taraba Milan (Příjmení a jméno)
1) Fízlárna StB první : Liberec
Taraba Milan Krycí jméno: "Milan", "Blažek" Datum narození: 27.5.1944 Druh svazku: "KTS,A" Registrační protokol StB Registr. číslo: 13990 Registrováno,archivováno: 21.3.1974 Útvar: OO-MV Liberec

2) Fízlárna StB druhá : Praha-Ruzyně:
Taraba Milan Krycí jméno: "Blažek" Datum narození: 27.5.1944 Druh svazku: A Archivní protokol StB Registr. číslo: 13990 Registrováno,archivováno: 2.11.1979 Útvar: OPK Praha - Ruzyně Archiv. číslo: 12701
Počet vyhledaných záznamů: 2 ------------------------------ ------------------------ Post scriptum: No a zdá se, že bylo objeveno Tarabovo působiště v pořadí třetí - na fízlárně v Ústí nad Labem (zatím ještě bez záruky ) opět pod oblíbeným krycím jménem "Blažek" !
Kontrolní otázka přátelé:
Znáte ještě nějakou další služebnu resp. fízlárnu StB, kam tento Křečkův statutární zástupce a jeho vlastní regulovaná levá ruka Taraba - no řekněme to slušně - docházel ???
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2007 6:05 | Duchodce

Prosim o doplneni zivotopisu Ing. Taraby - u jakeho predsedy vlady a u jakeho ministra (jmena) delal poradce? Dekuji
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 1. 2007 2:22 | Hej, pane Štrasburk, nechtějí mi skoro zdarma půjčovat auto, zabavte jim ho!

Už několikrát jsem (i písemně) žádal jednoho spoluobčana, majitele automobilu, aby mi ho pronajímal, a to za max. 0,10 haléřů na kilometr. Stále tvrdošíjně odmítá. Protože tímto se cítím být výrazně poškozen, podám stížnost do Štrasburku! Co si to vůbec dovoluje MI nepronajímat JEHO auto za mnou stanovenou cenu!? Já mám přece také právo jezdit, (i když on dřel a já se flákal). MUSÍ být přece solidární, ne? A jestli ne, tak "Únor" na něj!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 11/11

11

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Kovář

podnikatel, Unicorn

Aleš Michl

ekonom

Vladimír Kovář
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Aleš Michl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services