Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny

Rok 2007 bude v sociální síti časem převratných změn, o kterých vás budeme informovat. Zásadně se do systému sociálních dávek promítne změna konstrukce životního minima. Do života také vstoupí některé nové dávky atd. Chcete-li rovněž zjistit, jaké úrovně nově dosáhne vaše životní minimum či na které dávky máte nárok, můžete využít našich kalkulaček.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2007 10:45, hedvika

ty si tak dobrej........

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2007 9:01, Pavel

Ne, tak to není. Jenom přestávají (doufám) okrádat lidi kteří si vydobývají chleb svůj vezdejší v krvi a potu a přestávají rozdávat příživníkům, co jenom natahují dlaň a sami si ani neutřou sopel u nosu. Doufám, že ODS bude vládnout co nejdýl.

Zobrazit celé vlákno

-38
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 79 komentářů)

5. 1. 2007 8:34 | Karolína

Toto považuji jen za chabou obranu, kopete kolem sebe, protože jsem se trefila a dotkla se na správném místě. O tom, co jste až dosud napsal velmi pochybuji, ale vymlouvat vám to nebudu, nemá to cenu, následoval by totiž zase výčet toho jak jste perfektní, jak jste inteligentní, jak jste se z chudoby stal bohatým podnikatelem, i když jste to vlastně nechtěl, že? atd. atd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2007 8:26 | Karolína

To mě zajímá, ta definice, napiš.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 20:47 | jezevec

Vy si asi myslíte, že žít za svý, na úrovni která to dovoluje, a nelačnit po cizím - je nějaká křivda. Tento pocit není v rozvinutém socialismu nijak vyjímečný a proto asi ani vám nepřipadá amorální. Co řeknete, když napíšu - že v době kdy jsem měl jen učňák a moje řemeslo vymizelo, jsem měl na krku dvě jezevčata 2 a 5 let + nepracujcí ženu na mateřské, že mně nikdo nezaměstnal a když tak pouze na velmi podprůměrnou práci a za minimální mzdu, že babička ještě chodila do práce a měla vlastních starostí plný zuby, a že všechno studium jsem stíhal při práci i při pomáhání v domácnosti, bez jakékoliv dotace od státu nebo dokonce od rodičů - až jsem se vypracoval? Že jsem podnikat vlastně nikdy nechtěl, jakož jsem nikdy neměl v úmyslu 4x za 2O let změnit profesi? Aha, že se vytahuju a je to moc dlouhý. Takže není důvod někoho shazovat ze skály a hodnotit jeho užitečnost - ale taky není důvod aby cizí peníze poskytovaly více než skutečně velmi nuzný život, neřkuli pouhé přežití, rozhodně o hodně méně než ten "průměr", zejmna když subjektu není shůry dáno. Mimochodem pobavila mne vaše poznámka o tom, že váš exmanžel nebyl gauner, ale stal se jím až později. Chápu mladou pitomou holku, která se s někým vyspí a pak si ho "musí vzít" - ale pokud jste měli dvě děti, fakt nechápu co vás čert bere se s tím gaunerem vyspat i podruhé.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 19:59 | Tomáš Marný

Nemám mindrák, dědo, ale Vy asi račte mít ten titul MBA a problém se čtením, že? "Na jednom serveru jsem četl tuto definici MBA, řekl bych, že vcelku odpovídající...:" Ta dvojtečka na konci uvozuje onu citaci ze serveru, takže to jsem nevymyslel já, jste schopen sledovat tok mých myšlenek až sem? BTW o titul MBA, který se nechá získat za 5 měsíců na kanadské univerzitě, nestojím (stejně jako jsem nestál o studium na VUMLu), ke spokojenosti mně stačí to vzdělání, které mám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 19:50 | Nechcu

Jak je těžký sehnat chlapa? Shodou okolností jsem tuhle otázku nedávno slyšel od své známé, ta ještě přidala "normálního"... Když jsem se poptal po definici "normální chlap" a slyšel odpověď, mohl jsem se umlátit smíchy. Tak bude shánět nejspíš ještě velmi, velmi dlouho...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 14:37 | Karolína

No jo, vždyť to píšu, že si za to můžeme vlastně sami. Já jsem si ale vzala hodnýho chlapa, gauner se z něj vyklubal až potom. A víte jak je těžký sehnat chlapa? Každej, když vidí za váma ten "štrůdl", tak bere do zaječích. :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 14:24 | Martin

Raději nic nepitvej nebo se ztrapníš ještě víc. Jsem muž se dvěma dětma, manželka zemřela a to co tu popisuje Karolína, i když brojí proti chlapům jak může, což se mi nezamlouvá, prožívám taky, akorát jsem byl ušetřen toho hledat si práci po mateřské. Snažím se taky studovat a fakt je to honička jako svi.ně. Jediná výhoda je, že jsem muž a dokážu vydělat víc a nouzi nemáme, mužem si dovolit prakticky všechno, mít auto, dovolenou na horách nebo u moře atd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 14:01 | Jirka

Každá z vás si něco prožila nebo stále prožívá, takže se nedivím, když jsou vaše reakce podrážděné. Já vidím hlavní problém v paušalizování. A to je znát i v příspěvcích některých zde diskutujících. Souhlasím s pastelkou, že hodně lidí je zvyklých žít bez odříkání, takže jim je i krásný příjem malý a dávek se pak přímo děsí. Tyto případy ovšem nesmíme házet do jednoho pytle s těmi, kdy jeden člověk uživí sebe a několik dětí případně bezmocných jen zázrakem své neuvěřitelně silné vůle a obětování. I v době 3 mobilů v rodině máme v některých bytech téměř středověk. Náš stát je v mnoha případech příliš štědrý, ale v mnoha jiných není schopen skutečně pomoci. Protože pomáhá paušálně, byť se snaží rozlišovat výši dávek podle mnoha kritérií. Nedovedu si představit, jak by jeden úředník dokázal spravedlivě (kdyby měl tu pravomoc) rozhodovat o výši dávek každému z několika tisíc lidí, které jsou u něho v evidenci. Proto od státu pomoc nečekám a mohu všem radit jen totéž. Myslete na zadní vrátka, tvořte si rezervy a když je život zrovna těžký, zaberte, ať jste z nejhoršího co nejdříve venku. Buďte slušní k lidem a pomáhejte těm, co jsou v nouzi, když můžete. Protože přirozená solidarita z jejich strany je spolehlivější a účinnější, než ta státem nařízená a paušálně poskytovaná. Každý pomoc vracet neumí, ale jeden někdy dokáže víc, než všichni ostatní dohromady včetně státu. Dobrý soused nebude čekat na úřední den nebo razítko, které si musíte vyběhat, aby vám pomohl. Politici nám nikdy nebudou schopni skutečně pomáhat, ale vždy budou těžit z naší závislosti na "jejich" milodarech vytažených z našich kapes. O tuhle zábavu je připravíme jedině tak, že se naučíme navzájem si pomáhat a nebudeme dál znásilňovat slovo solidarita.
My chlapi až na výjimky s vámi co do obětavosti asi těžko můžeme soupeřit. Asi jsme fakt geneticky lovci a bojovníci, pokud ovšem pod sebou nemáme zrovna kanape. Dodnes jsem ale nepochopil, co způsobuje, že ženská odolává dlouho dvoření několika celkem slušných mužských (což je možno chápat jako její zodpovědný výběr partnera) a pak se v mžiku dokáže zamilovat do největšího grázla v okolí. Rychle otěhotní, on se na ni vykašle nebo se náhle změní v surovce a pokud ona najde sílu zbavit se ho, dlouho pak nechce s mužskými nic mít. Až do té doby, než se objeví jiný gauner. Nedivte se pak, že mnohý chlap vidí v samoživitelce právě takovou nerozumnou ženskou. Ale to už je zase asi paušalizování.:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 13:54 | Karolina

Někde jsem popisovala situaci, ve které jsem byla než jsem se vyhrabala s finanční tísně, když jsem byla po mateřské například, to vám asi ušlo, tak to bylo hodně těžké, proto se tu zastávám lidí v nouzi. Možná vás zmátlo nebo jsem to nenapsala dost jasně, když jsem se tu někoho ptala, co by dělal v mé situaci s 2 - 4 letými dětmi. Nyní už mám školáky i práci a zvládám to jak se dá, nebýt podpory z rodiny, tak nevím nevím. No a co, že si čtu a plácám bláboly na netu, můžu si to teď dovolit, je leden a je míň práce, vždyť to děláte taky. Je to takový způsob relaxace. Za měsíc to už bude o něčem jiném.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 13:35

Mila Karolino, gratuluji, ze to vasim detem, jak pisete nize, "dvě děti 2 -4 leté", jde tak dobre samo ve skole. A mate me uznani, ze i pres sve vytizeni stihate reagovat na kdejaky blabol v diskuzi :-) Sice bych ten Vas prispevek mohl rozpitvat, ale vice radeji psat ani nebudu, abych Vas nerusil ve Vasich dvou zamestnanich - udelejte si misto techto prispevku cas na odpocinek :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 13:11 | Jarmila

Riso1, důchody možná žerou 250 mld. z rozpočtu a je to největší výdaj státu, ale na druhou stranu odvody na sociální zabezpečení, kterými si platíme naše budoucí důchody, jsou největším příjmem státního rozpočtu a oněch 250 mld ještě převyšují. Kde je teda problém? To mám celý život platit a když dojde k tomu, aby mi to stát vracel, řekne stát "sorry, penga nejsou, nějak jsem je rozfrcal"? V tom případě ať si je laskavě od lidí 40 a více let nebere a lidi ať si spořej sami.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 12:44

A jeste dodatek - system pujcek nebo alespon castecne spoluucasti je dle me lepsi nez system, kde clovek muze studovat zadarmo do duchodu (coz u nas nefunguje, aby me nekdo netahal za slovo) bez toho, aby taky nekdy neco odvedl zpet.
V tom vyse jsem zapomel, ze v nekterych statech jsou tyto pujcky garantovane pro banky statem (kdyz vystudovany nema prijem na to, aby splacel, cast (ne vse) za nej zacvakne stat).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 12:39

vzdyt to tam pisu, nebo jsem to alespon chtel napsat :-)
Pujcky na studium, tak jak jsou obvykle jinde, funguji bez ohledu na prijem - logicky kdyz jde nekdo ze SS na VS, tak prijem nema. Garantovane jsou jen osobnosti prijemce, banka muze jen doufat, ze si clovek po studiu taky bude vydelavat. A jak pisu, toto u nas obecne pro jakekoliv vzdelani dostupne neni (ani pred 5 lety, ani dnes), a jeden z duvodu muze byt tzv. bezplatne skolstvi - pro tech par lidi, co jsou jeste po skole si doplnovat vzdelani, se to asi zatim bankam nevyplaci zavadet. Jinde takoveto pujcky funguji, a vsude ctu, ze absence techto pujcek je duvodem spatneho pristupu ke vzdelani v CR pro vsechny.
Ale i u nas uz nekolik let funguje to, ze pujcku poskytna sama vzdelavaci spolecnost - necha si zaplatit treba 20% a zbytek ocekava po dostudovani ve forme splatek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 12:19 | Karolína

Myslíte si, že vám někdo půjčí, když nemáte žádný pořádný příjem? Kde to žijete? Já jsem mohla začít studovat až jsem si vydělala. Před tím jsem prošla několika kurzy na úřadu práce, ale aby mi pomohli finančně při studiu na VŠ to nepadalo v úvahu. Nevím jak je to dnes, třeba se to změnilo, popisuji situaci před 5 lety.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 11:30 | Karolína

Romane, jsi vedle jak ta jedle, zřejmě si nepochopil, vůbec nic. Reaguji pouze na článek a zastávám se lidí, kteří se ocitnou v nouzi a nějaká soc. dávka může být pro ně překlenovacím mostem, aby se z toho vyhrabali. Mě by například stačilo, kdybych za stejnou práci brala stejně jako chlap, a aby chlapi nebyli srabi a přispívali na své potomky, když už ne víc než žena, tak alespoň stejnou částkou jako žena. Pak bych možná nebyla tou zapšklou, nervozní a ulítanou ženskou s dvěma prácemi a nenadávala bych tady, a měla bych čas na smysluplnější činnost, nepsala bych tady bláboly o potřebnosti soc. dávek a podobně. Také bych nesrovnávala Afriku s náší zemí, k tomu bych taky měla co říct, ale je to jiné téma. Pravdu máš v tom, že svět je opravdu divný, a že se u nás podporují nemakačenka a zločinci je také pravda a ti, co by potřebovali podporu nutně, jí třeba ani nedostanou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 11:28 | riso1

Ze socialnich davek jste v zivote nezila, jinak by jste ten pocit bezmoci pochopila.
Jo, jo, viditelne jste za vodou, v duchodu. Vam vadi, ze stat plati soc. davky, OK. Paralela k podporam je nasnade - Tak si uvedomte, ze k soc. davkam patri i duchod, ktery stat pravidelne valorizuje, i kdyz nemusi a diky tomu je stale ve vetsim svrabu. Duchody totiz zerou pres 250 miliard z rozpoctu, coz je nejvetsi podil na vydajich statu.
Predstavte si, ze by kazdy duchodce musel delat nejake verejne prospesne prace, jinak by nic nedostal. Uz chapete, jak pitomy nazor zastavate?
Jiste, existuje spousta duchodcu, kteri by to fyzicky zvladli ale take spousta, kteri uz ne. Stejne je to ovsem i mezi nezamestnanymi - spousta z nich nechce pracovat, protoze maji casto prijmy stejne nebo vyssi ze socialnich davek nez pripadny plat v danem regionu. Ano, to je pravda.
Ovsem take je pravda, ze stat prozatim nedela moc pro to, aby pribyvalo pracovnich mist a to je problem. Vymlouvat se na to, ze kdyz v jednom regionu prace je - v Praze - tak podle techto podminek vyzadovat stejne i pro lidi z jinych regionu je dost problematicke. Severni Cechy, Vysocina a Severni Morava jsou regiony s nejvice nezamestnanymi ci nejnizsimi mzdami za normalni praci (nemanazerskou). Pokud nemate rodinu, je snadne jit za praci jinam. V opacnem pripade je to dost tezke. A zacit podnikat? Kde vezmete kapital, jste-li na soc.davkach? Zadna banka Vam nepujci, pokud nemate co zastavit. A pokud mate, nejste na soc. davkach, nebot s vlastnim bydlenim Vam stat skoro nic neda.
Spousta lidi chce pracovat, ale v jejich regionu mista nejsou resp. nejsou pro lidi jejich veku ci pohlavi. Mate-li po 40., je tezke ziskat praci kdekoliv.
Uz vidim, jak by jste chtela delat verejne prospesne prace - napr cisteni verejnych prostransvi ci nastenek - kdyby jste mela 50, o praci nezavadite a pritom jste kazdy mesic chodila na 3-4 konkurzy, posilala CV spouste dalsich zamestnavatelu, kteri ani neuznaji za vhodne Vam odpovedet ci Vas alespon videt. A pritom jeste zivila deti. Kazdy potencionalni zamestnavatel, kdyz Vas uvidi jak zametate ulici tak si rekne, ze popelare nezamestna...
Pak staci aby jedna hloupa socialni pracovnice rekla, ze nestaci chodit na 3 konkurzy mesicne ale musite mit 4 a snizila Vam davky na nove existencni minimum. Ze vice konkurzu treba v celem byvalem okrese neni, by ji nezajimalo... Nezaplatite 2 najemne a letite na ulici. Utopie? Ne, nova realita v CR.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 11:15 | Roman

"... a plaťe si všechno sami ... " a kdo jako a z jakého důvodu by vám měl něco platit? Opravdu tomu nerozumím. Nedávno Horáček popisoval příběh ze svých cest po Africe, kdy jednomu mladému muži umřela žena, zůstaly mu děti a on si novou nemohl "pořídit" neboť neměl na její vyplacení rodičům. Horáček mu chtěl finanční pomoci, ale to nebylo možné, neboť by byl ten mladík z kmene vyobcován pro neschopnost. To je Afrika. Tam je neschopnost hambou, u nás ctností s právem na získání peněz ukradených jiným. Divný to svět.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 11:12 | Karolína

Vážený anonyme, jestli máte manželku, tak nemáte ani "na krku". Já také studuji a také po nocích, jindy není čas, mám dvě zaměstnání, z toho důvodu nemám čas ani na děti, zaplať Bůh, že jim to jde ve škole samo, jinak nevím, a jenom se modlím, aby třeba nezačly fetovat nebo co, protože jsem ráda, když s nima ráno prohodím par slov u snídaně a večer pár slov u večeře, toť vše. Děti jsem neměla v 18 letech, ale ve 30 letech a také jsem měla tu SŠ za sebou. Nyní mám zaměstnání dvě a nárok na soc. dávky nemám. Pouze jsem reagovala na článek a zastávala se těch, kteří se mohou ocitnout v nouzi, i když pro to dělají vše, sama jsem si tím prošla a vím, že to není jednoduché a spousta věcí bez příjmu dělat nejde, ani studovat. Nemohu jinak reagovat na také názory, tak sorry. A vy, milý Anonyme, se modlete, aby jste se do takové situace nedostal, ale týkalo by se to spíš vaší ženy, to ona by si to pěkně "užila". Takže Vy, milý anonyme, nemáte také moje uznání, stejně jako pan Jezevec a jemu podobní. Howg.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 10:47 | Karolína

Evo nic si z toho nedělejte, mnozí tady nepochopili, že tu nepláčeme nad rozlitým mlékem, ale naopak, že se snažíme a děláme co můžeme a reagujeme hlavně na článek. To se to všem kecá, když nejsou ve stejné situaci a odmítají připusti, že se někdo do takové situace dostat může a ještě říkají, že si za to můžou vlastně sami. A co máte dělat, když hodnému manželovi rupně v bedně, přestane ho rodina zajímat, najde si jinou mladší ženu, se kterou zplodí další děti, vám dá 1500,- na jedno dítě, s tím, že víc nemá. A vlastně jo, můžeme si za to sami, asi by jsme to riziko, rodit děti, vůbec neměly podstupovat, ne? Slyšela jsem názor, že 90% všech samic na této planetě se stará a žíví svá mláďata samo, tak co, proč zrovna my ženy, lidské bytosti, by jsme měly být vyjímkou, že? Tak, milé ženy, starejte a plaťte si všechno sami, lítejte s jazykem na vestě dokud nepadnete, protože to je to co chceme , ne?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 10:33 | Eva

Super! Tak si to vyměníme, jo? Já vám dám svoje dvě děti, k tomu vám dám alimenty a svůj plat. A za půl roku si řekneme. Žádné soc. dávky neberu, protože vydělám tolik, že na ně postrádám nárok. Mobilní telefony ovšem máme, je to nejmenší položka ze všech a jsou docela fain, když jste na dvě děti sama a máte k vůli tomu dvě zaměstnání.Také mám automatickou pračku a mikrovlnou troubu, takže jsme vlastně boháči. Škoda, že to nejde uskutečnit, docela bych byla na vás zvědavá, nepochybuji, že by jste to nezvládla, ale také vím jistě, že by jste všechno zaplatila, najedli by jste se, no a to by bylo asi tak všechno, kdyby toto museli podstupovat chlapi, byla by revoluce, přestali by se rodit děti a to tak dlouho, dokud by se to nevyřešilo. Je mi už z toho zle.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Miroslava Němcová

politička

Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services