Vyplatí se ještě stavební spoření?

Jaké jsou výhody a nevýhody stavebního spoření? Kolik vám stavební spoření může za 6 let vynést? Jaké poplatky jsou s uzavřením smlouvy a vedením spořícího účtu spojeny? Je spoření výhodné pro děti? Jaké "vánoční dárečky" letos ke smlouvě nabízejí stavební spořitelny?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2006 13:59

Státní podpora bude časem stejně ještě snížena jako v Německu ale vzhledem k výhodným úvěrům s pevnou úrokovou sazbou bude st.spoř v ČR prosperovat dále.
TIP!Pokud chcete zrušit stav.spoření před vázací dobou 5/6 let, tak si nejprve snižte cílovou částku do výše naspořené částky, aby sankce 0,5% z cíl.částky byla minimální.
Sinuhet

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2006 20:48, Jarmila

OddTome, musím odporovat:
u stavebního spoření NEDOSTANETE více než jednu státní podporu, i kdybyste uzavřel na své jméno VŠECHNY smlouvy, co jich stavební spořitelny mají. Takže tam se o podvod nejedná a NIKDY jednat nebude. Tohle kontroluje ministerstvo financí na základě rodných čísel a státní podpora je přiznávána na rodné číslo (dříve na jednu smlouvu).

Píšete: "myslíte, že FÚ opravdu kontroluje, zda náhodou v rodině XY neodečítají čtyři dospělí lidé úroky na tutéž akci na stejné adrese?" I v tomto jste mimo mísu. To totiž lze a je to zcela legální. Samy stavební spořitelny to doporučují a dělá se to tam, kde jsou třeba dva stavebníci, z nichž se postupem času třeba stanou manželé, nebo jde o rodiče a děti, kdy se spoří třeba na 4 smlouvy (rodiče dítěte, ženaté/vdané dítě s partnerem). Dokonce lze pro účely úvěru více smluv sloučit a úvěr platit jako jeden. Ani v tomto případě se o podvod nejedná.

Připouštím, že u úvěru může mnou popsanou situaci někdo chápat třeba i jako jakýsi druh podvodu. Ale: stavební práce JSOU provedeny. MUSÍ být provedeny na doklad. Úvěr ze stavebního spoření dostanete i bez nutnosti předchozího spoření, někdy je dokonce úvěr bez předchozího spoření výhodnější než úvěr se spořením. Stavební spořitely půjčují dosti ochotně a u úvěrů do 300.000 Kč v půjčování na bydlení nemají konkurenci. U úvěrů nad 300.000 docela zdárně konkurují hypotékám. Jde jen a pouze o to, že můžete mít úvěrů více a peníze takto získané použít na cokoli. Musíte ale splňovat bonitu a za všechno obvykle ručíte vlastní nemovitostí. Problém je v tom, že pokud stavíte, tak např. potřebujete peníze, abyste zaplatil řemeslníka. Potřebujete práci na 3 dny. Pro firmu je to tak drobná zakázka, že se to nevyplatí a pro Vás jako pro stavebníka je to přes firmu drahé. Domluvíte se přímo s řemeslníkem a narazíte na problém: on Vám nemůže dát fakturu na provedeené práce, protože má pozastavený ŽL. Ten má pozastavený z důvodu, že je zaměstnanec a nemůže mít ŽL na hlavní činnost firmy, u které je zaměstnán. Na vlastní ŽL nepracuje, protože nesežene dostatek zakázek. Takže Vám s vědomím své mateřské firmy udělá práci, protože oni si navzájem nekonkurují. No, a mateřská firma se Vás ještě zeptá, jestli na materiál potřebujete papír. Pokud ne, je ochotna Vám materiál dodat za režijní cenu s 5% DPH protože sama vyinkasuje zbytek DPH, což jí uhradí případné náklady). Kdo tu teda podvádí? Vy, protože na stavbu potřebujete peníze, ale na platbu neseženete doklad (a mimochodem, na tohle potřebuju dva souběžné úvěry na stavební spoření, protože i řemeslníky musí někdo zaplatit)? Zedník, který u Vás dělá de facto načerno, protože nemůže mít ŽL, takže za svou činnost zinkasuje nezdaněné peníze? Firma, která je ochotna Vám dodat materiál za 5% DPH, pokud ovšem nebudete chtít doklad?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 75 komentářů)

9. 11. 2006 11:15 | Vykuk

Pro autorku - upřesnění: "...poplatek za vedení účtu, ten se pohybuje od 250 Kč do 360 Kč ročně podle stavební spořitelny..." ano to je pravda, pokud ovšem hovoříte o nově uzavíraných smlouvách. Z čistě "vyčůraných" důvodů ovšem např. Stavební spořitelna České spořitelny zpoplatňuje dřívější smlouvy částkou 470,- Kč ročně, a oproti rokům dřívejším vám ji strhne pro jistotu hned v lednu. Tzn. poplatek platíte aniž je jasné, že účet bude potřeba "spravovat a vést" celý rok. Rovněž bych upozornil na nekalou praktiku SS, kdy správa tzv. starších a lépe úročených smluv je z pro mne nepochopitelného důvodu dražší nežli správa smluv novějších. Jinak nově uzavírané SS je potřeba brát v úvahu v souvislosti s očekávaným vývojem úrokových sazeb v následujících 6-ti letech. Dovolím si tvrdit, že za 2%p.a. vázat peníze na šest let je v tomto světle nevýhodné.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2006 11:03 | Vykuk

Vaše srovnání trochu kulhá, u ING musíte počítat s daněmi, kdežto stavební spoření je od danění oproštěno.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 11:00 | Honza

Jenomže stav (vysoké zdanění) težko změním. Takže alespoň chci své zdanění sníži tím, že vyinkasuji část svých daní zpět.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 10:57 | Petr

Kdo využívá státní podpory? Člověk, který na to má. Kdyby těch 20 tis. ročně na stavebko a 12000 ročně na penzijko (pro max výhody) měl každý nemělo by to smysl. Takto se vlastně "dotují" jen bohatí. Ale ti nepotřebují almužny s příživnictvím finančních institucí. Těm stačí, aby jim ty peníze nebyly sebrány na daních.
Při nižších daních by tyto peníze měli hned a stejně by je vložili do ekonomiky (ať už spotřebou nebo investováním).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 10:53 | Petr

Vůbec nic nemám proti stavebnímu spoření a stavebním spořitelnám jako takovým. Ano jsou lidi, co jenom spoří a jsou lidi, co si vezmou úvěr. Mi vadí ten státní příspěvek, který to celé deformuje.
Vždyť spořitelny mi ve skutečnosti nabízí jen 2% a to tam musím mít peníze roky! Stejný produkt existuje a má neporovnatelnou likviditu (napadlo mě ING konto: 1,9%, bez výpovědní lhůty).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 10:53 | Petr

Vůbec nic nemám proti stavebnímu spoření a stavebním spořitelnám jako takovým. Ano jsou lidi, co jenom spoří a jsou lidi, co si vezmou úvěr. Mi vadí ten státní příspěvek, který to celé deformuje.
Vždyť spořitelny mi ve skutečnosti nabízí jen 2% a to tam musím mít peníze roky! Stejný produkt existuje a má neporovnatelnou likviditu (napadlo mě ING konto: 1,9%, bez výpovědní lhůty).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 10:50 | Petr

Ano, toto je typický názor, který jsem očekával. Jde o to se na celý systém podíval celkově, nejen z mého pohledu: daně jsem stejně zaplatil, tak aspoň něco získám tady. To vám nevadí ty finanční ztráty? Penize se proženou přes ministerstvo financí, kde se tím živí skupina úředníků, pak se proženou přes stavební spořitelny, ktere z toho žijí (a když mají málo, zvýší poplatky) a nakonec se po dlouhé cestě na několik let pokorně vrátí k jejich původnímu majiteli.
Ale otázka má znít: "proč mám jedny peníze zaplatit na daních, abych ty samé peníze dostal po čase zpět". Vždyť to je nesmysl.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 10:15 | Bob

Když už je řeč o stavebním spoření, tak by mě ještě zajímalo, jestli někdo neví, proč nefunguje služba "Specialistův internetový servis" u RSTS a jak dlouho jim výpadek bude trvat. Nejdřív prováděli přeregistrace, pak to úplně zastavili a teď mlčí jako sfinga, žádná informace, co bude dál. Možnost užívat tuto službu byl jediný důvod, který mě u nich ještě držel, jinak bych šel už dávno jinam.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2006 9:59 | SocPredator

Stát z našich daní dotuje spoustu věcí a jen věcí názoru, jestli jsou to ty správné věci nebo vyhozené peníze. Zásadní fakt je ten, že to můžete ovlivnit. Jak ale můžete ovlivnit fakt, že vyšetření prsu je zadarmo jen pro ženy od 40 let, když jste třeba 28letá žena? Nebo zrušení příspěvku na hormonální antikoncepci? Mně osobně tohle přijde jako daleko větší nesmysl.

A stavební spoření nebo penzijní patří mezi ty nejsmysluplnější, na druhém konci jsou pak sociální dávky pro "nepřizpůsobivé", asi 4x vyšší částka peněz a vyhozená do kanálu. (rozuměj: vrátí se minimum, stavební spořitelny platí nemalé daně)
Takže bych s tím radikálním rušením podpor spoření tolik nespěchal. Nemluvě o tom, že v oblasti penzijního připojištění je to docela dobrá možnost k přechodu na důchodovou reformu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 9:55 | Bob

Souhlasím s předchozími názory, že pokud už daně platím, tak je dobré je zase vytěžit zpět (a pokud neplatím, např. v příp. ženy v domácnosti nebo klubka dětí, tak zrovna tak). Hlasy pro zrušení státní podrory už tu kdysi byly, resp. státní podporu ano, ale jen na účely bytové výstavby, proti čemuž se stav. spořitelny postavily na odpor a vyargumentovaly si to (že nebudou zdroje na úvěry a tím se zhroutí i samotná podpora výstavby). Takže směle spořme a pokud někdo má pocit, že se mu to nevyplatí, tak ať nespoří, aspoň zbude víc pro nás, co spoříme na celou svou velikou rodinu. Jestli to někomu připadne sobecké, tak ať si trhne, protože na jisté míře sobectví je založena celá liberální ekonomie.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 11. 2006 9:46 | mirek

Přesně tak . Každý systém je nějak nastaven a my se v něm jen můžeme naučit se pohybovat . Časem se možná dočkáme toho ,že státní příspěvek bude opravdu jen na smlouvy ,které budou použity k tomu jak zní jejich název / stavby , přestavby , stavební úpravy / ale systém stavebního spoření je postaven tak ,že počítá / aspoň podle mého názoru / i s penězi lidí ,pro které je výhodné jen spořit a kteří přestavovat svá obydlí nepotřebují a stát má zase za poskytnutý státní příspěvek "jistotu " ,že dlouhodobě stáhne z peněžního trhu poměrně velmi slušnou sumu peněz .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 9:30 | Jana

Vzhledem k tomu, ze ty dane jsi uz zaplatil a kdyz nebudes mit stavebni sporeni, nikdo ti ty dane nevrati, se nevyuzitim stavebniho sporeni pripravujes o castku vcetne statni podpory.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 9:17 | mirek

Máš na svůj názor právo a jistě máš i svým způsobem pravdu .Ale ... Jestliže už ze svých daní do tohoto systému přispíváš ,tak proč si to tímto způsobem / účastí na SS / nevybrat zpět ? A těch bezpečných možností pro lidi ,kteří nechtějí nebo nemohou finančně riskovat zase až tolik na trhu není .Pravidelným šetřením na stavebním spořením se podaří našetřit docela pěknou částku i lidem ,kteří by jinak ze svého platu neušetřili nic .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 9:16 | Karel

Souhlasím s názorem, že státní podpora stavebnímu spoření (stejně jako penzijnímu připojištění) je skutečný nesmysl. Z makro-pohledu se nejedná o opravdový výnos z ekonomické činnosti. Stát tím pouze vrací část peněz, které lidem před tím sebral na daních. Je to investiční onanie. Dobře se v tom systému mají jen stavební spořitelny, penzijní fondy a státní úředníci, kteří na svých teplých místečkách systém "regulují".
Jediná pomoc: Okamžitě zrušit veškeré státní podpory spoření a investování.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 11. 2006 8:22 | Petr

Vyplatí se ještě stavební spoření?
Jasně že nevyplatí. Celý systém je užitečný jen pro stavební spořitelny. Počítat do výnosů státní příspěvek je nesmysl, protože ten příspěvek jsem si zaplatil z daní. Takže skutečný výnos je jen ta 2%, nebo kolik teď nabízí na nové smlouvy. A to je zoufale málo na to, že tam musím nechat ležet peníze roky a ještě živím spořitelnu nekontrolovatelně se zvyšujicími se poplatky a úředníky na ministerstvu financí.
Moc príma systém...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services