Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Zhruba před měsícem jsme uveřejnili článek srovnávající náklady na vytápění tepelným čerpadlem a zemním plynem. Podle výpočtů Asociace pro využití tepelných čerpadel vycházelo čerpadlo jednoznačně levněji, podle vás, našich čtenářů, to tak jednoznačné rozhodně nebylo. Zeptali jsme se proto nezávislých odborníků na jejich názor.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2006 9:39

instalováno v únoru 2006, takže topná sezóna březen až polovina května 2006 v podstatě nepřetržitě, venkovní teplota -5 + 2°C. Poté vypnuto topení a pouze ohřev vody. Pravda, v době největších veder bylo na kolektorech asi 109 °C a TUV měla kolem 95-97°C. Na to, aby systém začal topit nemusí svítit sluníčko, stačí difúzní světlo, když je "pod mrakem". V tu dobu teče z kolektorů 46-50°C teplá voda, což je pro ohřev podlah dostačující. Právě proto jsem napsal, že se těším na nastávající topnou sezónu, protože jsem plyn nechal pouze na vaření a pokusíme se tuto zimu "přežít" pouze za provozu kolektorů (celkový výkon asi 8 kW) a kotle na dříví. Teprve na jaře se dá hodnotit o kolik se zaplatilo na energiích méně. Kolektorovou vodu máme svedenou i do pračky, tzn. spoříme i elektřinu na ohřev. Topná sezona musí být samozřejmě porovnatelná s tou letošní. V žádném případě nechci solární kolektory protěžovat - aspoň z tónu vaší reakce to tak vyznělo. Jenom jsem případným zájemcům napsal, že to funguje a že to umí i topit. samozřejmě, že když bude týden nepřetržitě lejt, tak je potřeba zatopit v normálních kamnech, ale v době inverzí, kdy je lezavá zima a přitom slunečno, máte dům vytopen na rozumnou teplotu a to zadarmo při spotřebě 60W čerpadlo + 10 W automatika

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 4. 2006 15:05

Vážení, je těžké porovnávat. Někdy se ale také podivuji nad tím, kolik lidé platí za vytápění rodinného domku. Mám rodinný domek o zastavěné ploše cca 140 m2. Celý dům je vytápěn. (Garáže mám v samostatném objektu).Bez zateplení s obvodovým zdivem Porotherm 44 cm. K vytápění a ohřevu vody používám zemní plyn. Dům je starý 5 let. Již několik let platím za zemní plyn cca 13-14 tis. Kč ročně. Dům není sice vytápěn celý den, ale od 7-13 hod. je temperován na 19C jinak na 21C. Při těchto nákladech považuji za nesmyslné nějaké další zateplení. Je skutečně nutn při nějakých změnách se poradit s více odborníky a hlavně vzít do hrsti vlastní rozum.

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

22. 4. 2006 11:19 | Jirka

Jste zřejmě první, kdo tu zmínil potřebu skladování paliva u kotlů na TP. Pamatuji si, že jsme mívali sklep o rozloze asi poloviny půdorysu domu plný uhlí a dost možná, že se ještě během zimy dokupovalo. Když v souvislosti s tím přemýšlím o záměru strany zelených topit rychlerostoucími rostlinami, rád bych věděl, jak velké pole a jak velké skladovací prostory jsou potřeba, aby se tím dal vytápět dům po celou sezónu. Je samozřejmě dobrý nápad topit něčím, co má uzavřený cyklus uhlíku. Ovšem kapacita území využitelného u nás pro pěstování energetických rostlin asi nebude stačit pro významnou část domů. Skladování sušených a slisovaných rostlin možná už nebude tak velký problém, ale je otázka, zda výhřevnost stejného objemu takových rostlinných briket bude srovnatelná s uhlím nebo dřevem. A případně, zda bude možno topit kombinací slaměných a dřevěných pelet, štěpky apod. Je fakt, že zateplení domů je dnes na podstatně lepší úrovni, než v dobách kamenných baráků, kde člověk mrznul i v létě, takže takový moderní dům nebude potřebovat tak velké zásoby paliva. Uvítal bych, kdyby tu někdo napsal něco na toto téma.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 22:48

Otázka: zkusil jste to? Tři sezony jsme topili kotlem kombinace kusové dřevo, peletky - ve skutečnosti válcové brikety + peletky - sezona jen za topení - cca 27 tis. Cena kotle kolem 100 tis. Po třech letech bojů s kotlem se nám ho podařilo vrátit a pořídit TČ vzduch - voda, jistič 32 A. /v mrazech samozřejmě vypomáhá el.kotel/ Včetně práce cca 300 tis. Další sezona, pro nás subjektivně srovnatelná - topení bez stálé platby - 14 tis, s tím, že jsme nemrzli, ale fakt je, že v tílku doma v zimě nechodíme :-)). K tomu celkem slušné snížení ceny el. energie pro zbylé spotřebiče v domácnosti - slušné zn. 1/3 z původní. Bez práce. Bez starostí. Bez nároků na skladovací prostory. To je moje zkušenost. Neměnila bych.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 19:12 | Pavel

Údaje považuji za tendeční ve prospěch TČ. Jestli např. budu mít instalován jistič 25 A (tab.2) tak u TČ vzduch-vzduch v pořádně zimě asi zmrznu. Pokud si dám potřebných 40-50 A tak jsem se stálým platem trošku jinde. Než vrazit 300 t. do TČ je lepší investovat 50 t. do rekuperace tepla z větrání a do solárních panelů na ohřev TUV. V dnešní blbé době je třeba u novostaveb diverzifikovat a umožnit si přechod z plynu nebo elektriky na peletky. Investičně to pořídíte za cenu jednoho TČ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2006 18:41 | Miachal

U nás je na stavby t. čerpadel odborník ing. Žeravík. Viz: http://www.eltex-km.cz/clanek.php?clanek[id]=16&PHPSESSID=d60437b46d9ece5aa1aa09c4f8b867ac
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 18:41 | Miachal

U nás je na stavby t. čerpadel odborník ing. Žeravík. Viz: http://www.eltex-km.cz/clanek.php?clanek[id]=16&PHPSESSID=d60437b46d9ece5aa1aa09c4f8b867ac
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 13:53 | aa

nenašël někdo na netu návod? vždyť jsme národ kutilů....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 10:20 | petr

Je jasné, že požití tepelných čerpadel je a bude výhodné. Zásadním problémem je to, že dodavatelé čerpadel tato značně předražují. Pokud jde o americké čerpadla jsou u nás ceny 3-4x vyšší. To že ceny místních výrobců jsou poněkud vyšší chápu u nich se totiž nejedná o sériovou výrobu, ale v podstatě co kus to originál. Při opravdu sériové výrobě, je reálná cena do 30 tisíc (v této ceně jsou na trhu klimatizace typu split, což je též tepelné čerpadlo). Za těchto podmínek budou náklady na pořízení stejné jako u topení plynem a návratnost bude krátká. Dodavatelé se snaží oblbnout zákazníky tím, že jde o něco technicky složitého co normální člověk nedokáže pochopit a za takovou složitost je třeba dobře zaplatit. Je dokázáno, že funční tepelné čerpadlo dokáže zhotovit amatér.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2006 9:06 | Rafter

Pri vypoctech je u TC zminovan koeficient 3. Nevim jaka je jeho vyse u vymeniku v zemi ci tekouci vode, ale u vzduchoveho vymeniku (nejcastejsi pripad) se jedna o udaj silne zavadejici. Zatimco pri teplotach okolniho vzduchu nad 10°C muze byt ucinnost daleko vyssi, tak pri teplotach pod nulou se rapidne snizuje. Kdyz k tomu pripoctete energii nutnou k odtavani vymeniku (ona ta potvora taky namrza) je pri tuhe zime TC se vzduchovym vymenikem velmi malo ucinne. Takze pokud nemate kvalitni zdroj tepla jako hluboky vrt, termalni pramen ci tekouci potok, na koeficient 3 rychle zapomente.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2006 8:10 | Michal Kára

Za lonsky rok 28 tisic. Plyn, vetsi dum (cca 120 m2 plochy), nezatepleny, nova okna.
IMHO hodne take zalezi na tom, kde ten dum je. Treba v Praze, je v zime minimalne o pet stupnu tepleji nez treba na Vysocine a to uz neco udela...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 8:08 | Fredy

Marně hledám nějaký zásadní rozdíl mezi prodejci TČ (první článek) a "nezávislými" odborníky (tento článek). Pouze snad jedno číslo. Tedy vše popsané v prvním propagačním článku je dobré?
Podle mě v žádném případě. Pokud chcete, aby zmiňované porovnání mělo punc nezávislosti a odbornosti a aby mělo slušnou vypovídací hodnotu, tak požádejte dotyčné o doplnění dvou důležitých ukazatelů. A to pořizovací a provozní náklady na údržby, opravy a výměny. Jen celkové komplexní porovnání má smysl. V takovém případě jsou výsledky podstatně odlišné. Najednou se totiž zjistí, že například elektrické přímotopy vyjdou levněji, než TČ.
Tyto PR články mi připadají podobné, jako ohledně úvěrů (hypoték) na bydlení. Neznalí jedinci ještě dnes považují nejlevnější hypotéku takovou, která má nejnižší procento úroků. A to bývá mnohdy při slavném kombíku. Celkové náklady je nezajímají. Stejné je to v případě topení. Jakoby se kolem toho točila jen samá odborná elita na topení, ale bez ekonomického myšlení.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2006 7:38

"Kolik stojí vytápění RD ročně" je špatný pojem, neboť ceny se neustále mění. Je nutno zásadně porovnávat pouze množství odebraného plynu nebo elektřiny za posledních 12 měsíců. Sleduji to už 12 let a průměrně spotřebuji 3.830 kubíků plynu a 3.150 kWh el. ročně pro RD dobře tepelně izolovaný (sendvičové obvodové zdi tl. 60 cm) se třemi podlažími o vytápěné ploše asi 300 metrů. S pozdravem J.J.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 4. 2006 7:33 | jura

Zajímal jsem se o istalaci tepelného čerpadla vzduch-voda. Ceny realizace se pohybují od 300.000, - Kč do 400.000,- Kč bez elektrických a zemních prací a bez DPH. Při životnosti čerpadla 15 let a propočtu co bych ušetřil, tak je návratnost popř. zisk zcela zanedbatelný ve srovnání s dnešním vytápením elektrokotlem.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 4. 2006 6:52 | ja

Prosim majitele rodinnych domku, aby sem napsali, kolik plati za vytapeni rocne. Nad v clanku zminovanymi 40 az 100 tisici korunami musim jen kroutit hlavou.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Klára Samková

advokátka

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně

Klára Samková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lenka Bradáčová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services