Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

Jak levně a přitom ekologicky vytápět dům? Pomocí tepelného čerpadla. Podmínky pro jeho pořízení jsou však kvůli naší vládě neradostné. Dostat dotaci je čím dál těžší a sen o přeřazení do snížené sazby DPH, kde najdete kotle na spalování téměř čehokoli, zůstane jen snem. Snaha provést logickou nápravu byla, ministr financí ji však smetl se stolu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2006 23:57

Milí Dušane
Teorie kogenerace je hezká úvaha Jde o to že musíš výhodně prodat teplo i el.energii.Dalším úzkalím je provozní podmímky a náklady s tím spojené.Např.ko. z favorita-max počet provozních hodin je 10000 pak se motor rozlítne sám jsem to viděl.Výkon22kw při 3000 otáčkách tepelný výkon řádově 20 kw . 1 litr oleje pegasus 705 tě stojí 400kč .Výkupní cena sče je asi 1 kč za kwh a to musíš dodržet stanovený diagram výroby .Pokud nedodržíš naskakují vysoké penále .Sám jsem skoro každý den u kogeneraček s výkony 1MW a celkovém výkonu 2,3Mw viděl jsem i ko-cat -s výkonem 4MW a to je teda mazec vlastní kobka -za provozu by jsi se tam zbláznil.K tomu měření emisí a spousta dalších nařízení atd .Turbo na cat 3616 stojí 200000 kč a celá kogenerace asi 20 mil ,náplň oleje 400L ,katalizátor 500000 kč ,hlava 100000kč a je jich tam 16

Závěr- kogenerace je pouhým mezistupněm výroby el energie.


Suma sumárum zbytečná námaha

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2014 22:47, Pavel Pelikán

!!!! POZOR na firmu TNG AIR !!!
Varuji před firmou TNG Air a jejich zástupcem Daliborem Lagou. Naslibovali, namontovali čerpadlo absolutně výkonově nedostačující na reklamace nereagují. Nemohu z nich dostat doklady pro změnu sazby. Sbalili prachy a model mrtvého brouka. Po telefonu slibují, tahají za nos, že vypadám jak Pinikio. POZOR na ně VARUJI!!!! Podrobnosti po tel 777763650

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 83 komentářů)

9. 3. 2006 11:17

---Pokud ne, pak by musel někdo šikovný upravit řízení TČ, aby v letním provozu udržovalo teplotu na straně zdroje v interiéru ovládáním trojcestného ventilu a současně teplotu v bazénu na straně topení.---
Takové řešení se standardně dodává. Ideálním zdrojem je v takovém případě zemní kolektor (ať již plošný nebo vrt). Bazén se ohřívá teplem, které odvádíme z domu.
---Je spousta zdrojů tepla, které se jako odpad vypouští bez užitku a na druhé straně spousta míst, kde je teplo potřeba a vyrábí se z paliv nebo elektřiny.---
Taková technologie také existuje. Jmenuje se Komfort systém a je vhodná pro větší komerční budovy. Např. Carrefour na Smíchově nebo v Edenu funguje tak, že má každá prodejna vlastní tepelné čerpadýlko, které je napojené na jeden centrální okruh topné vody. Tzn., že pokud např. u Bati chtějí chladit a Datart topit, systém pouze přenese přebytečné teplo na místo, kde je třeba.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2006 10:11 | Jirka

Reagoval jsem na to, co píše Sysel. Pokud jde o Váš případ s bazénem a klimatizací, pak myslím že je nejdůležitější odizolovat interiér od místnosti s bazénem, aby se co nejméně tepla vracelo do interiéru. Bazén bude fungovat jako docela vydatný zdroj tepla. Ovšem za úvahu by stálo i řešení bez dalšího tepelného čerpadla. Klimatizace už vlastně je tepelné čerpadlo s nižším výkonem. Pokud Vám na ochlazování interiéru stačí, pak by stálo za to zavést kondenzátor klimatizace do bazénu, kde bude odevzdávat teplo s vyšší účinností vodě, než horkému letnímu vzduchu venku. Mělo by to výrazně snížit spotřebu energie za klimatizaci.
Druhá možnost, co mne napadá by byla nahradit klimatizaci TČ pro celý dům. To by mělo dva zdrojové okruhy: některý z klasických venkovních a druhý do vzdušných kolektorů v interiéru. Trojcestným ventilem by se systémy kombinovaly. Jen nevím, jestli se něco takového standardně dělá. Pokud ne, pak by musel někdo šikovný upravit řízení TČ, aby v letním provozu udržovalo teplotu na straně zdroje v interiéru ovládáním trojcestného ventilu a současně teplotu v bazénu na straně topení.
Pokud se to ještě nevyrábí, měl by se toho nějaký výrobce chytit, protože takovéto tepelné hospodářství by se hodilo nejen do domů s bazénem. Kdysi jsem se tak trochu zasnil a uvažoval jsem o podnikání v oblasti přepravy tepla v rozsahu města. Je spousta zdrojů tepla, které se jako odpad vypouští bez užitku a na druhé straně spousta míst, kde je teplo potřeba a vyrábí se z paliv nebo elektřiny. Samozřejmě nelze uvažovat o zavedení výstupu klimatizace od průmyslové pece do každé rychlovarné konvice, ale třeba větší kuchyně si vyrábí páru na vaření v kotlích a přihřívání jídel ve výdejnách. U koupališť se staví mělké bazény nebo kolektory pro sluneční ohřev vody, atd. Zkrátka někde je tepla nadbytek, jinde nedostatek a v mnoha případech by jej stačilo pouze přečerpávat. TČ může pak zastávat funkci topení i klimatizace, takže jeho cenu můžeme srovnávat nejen s topidly, ale s oběma zařízeními dohromady. Pak už to může být finančně zajímavější. A ekologicky samozřejmě taky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2006 0:12 | jezevec

:-) tak to ste teda opravdu nepochopil. nemyslím akumulovat teplo z klimatizace v nějakém bazénu - ale odfukem z klimatizace, která mi v létě chladí interiér - on-line vytápět vodu v plaveckém bazénu v přízemí. v zimě by se topilo všude, s tim se nedá nic dělat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2006 22:12 | Jarmila

Zachytila jsem zajímavý názor: nejlevnější a nejekologičtější by bylo polovinu spotřebitelů na zeměkouli vystřílet.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2006 9:54 | Jirka

Ta vysoká cena tepelných čerpadel mi taky vrtá hlavou. I když určité vysvětlení bych měl. Zatím malý odbyt = vysoká cena za kus.
Co jsem nepochopil - proč se pokoušíte naakumulovat teplo na celou zimní sezónu do nějakého bazénu? Chladničky přece taky neakumulují chlad v zimních měsících aby měly zásobu na chlazení v létě. Stlačením média dojde k jeho přehřátí, teplo se předá z kondenzátoru do vzduchu za chladničkou a opětovným rozpínáním média ve výparníku dojde k podchlazení vnitřního prostoru. Obdobně tepelné čerpadlo podchladí médium čerpající teplo ze zdroje a přehřívá médium v topném okruhu. Zdroj nasaje nové teplo z okolí nebo slunečního záření a může se zase ochlazovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2006 13:13 | Marek Kraucher

Dobrý den,
takovou instalaci bych vám nedoporučoval a) tepelné čerpadlo je relativně velká investice, která by se vám při nízké spotřebě tepla v bytě asi nikdy nevrátila b) i z technického hlediska (již jen váha jednotky je cca 200 kg) by šlo o velmi složitou záležitost.
Marek Kraucher MasterTherm CZ www.mastertherm.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 22:16 | Sysel

Na dotaz Jezevce a podobné podotýkám: - energie je dobrý byznys. Plyn, elektřina, uhlí, dnes i dřevo. Prostě byznys – pohleďme na akcie energetických firem. Výroba kotlů je byznys. - Tepelná čerpadla jsou – no přece byznys. - Zmínky o dotacích jsou pro klamání veřejnosti /viz třeba dotace přímotopů v 90-tých letech/ a stojí za nimi výrobci.
A nyní to podstatné. Protože jsem tak trochu od fochu, tak Nechápu, proč jsou tepelná čerpadla za statisíce, když je klimatizace za desetitisíce a chladničky za tisíce. Samozřejmě, že tepelná čerpadla mají třeba 6x větší výkon než klimatizace, ale to není důvod pro desetinásobný růst ceny. Zařízení je to prakticky stejné. Prostě to je super byznys. A výrobci ještě navíc zblbli příslušné úředníky a ekologické aktivisty – no a různým zatemňováním a dotacemi /na tom se zase živí tlupy jiných byrokratů/ prodávají svoje výrobky a statisíce. Jako větrné elektrárny to je totéž. Počítal jsem si, jak to udělat, abych v létě slunečními kolektory ohřál potřebné množství vody, které bych potom během roku tepelným čerpadlem ochlazoval – až by byla koncem zimy voda třeba na čtyřech stupních Celsia. A nevyšlo mi to. Vody je potřeba opravdu velký bazén, teplené čerpadlo je nesmyslně drahé a sluneční kolektory také nejsou nejlevnější. Navíc bych musel udělat regulaci celého systému, aby to celoročně fungovalo a stejně by se neobešlo to bez dodatečného zdroje tepla. Podotýkám, že jsem to nepočítal pro sebe, ale jako byznys – prostě kdyby to ekonomicky vyšlo, tak to nabízet. První problém byl s akumulátorem tepla – s objemem vody a kam s ní. Druhý problém byl v tom, že při menším objemu vody se začne koncem léta systém přehřívat - a samozřejmě to ztrácí účinnost. Třetí problém je cena slunečních kolektorů. No prostě jako koníček si to pořídit, no prosím, ale je to takové šmoulení. Nejlepší je kvalitní izolace pokud možno nového /rozuměj takového, který má kvalitní izolaci proti vzlínající vodě/ domu. Eventuálně nový dům navržený s ohledem na minimální tepelné ztráty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 22:16 | Sysel

Na dotaz Jezevce a podobné podotýkám: - energie je dobrý byznys. Plyn, elektřina, uhlí, dnes i dřevo. Prostě byznys – pohleďme na akcie energetických firem. Výroba kotlů je byznys. - Tepelná čerpadla jsou – no přece byznys. - Zmínky o dotacích jsou pro klamání veřejnosti /viz třeba dotace přímotopů v 90-tých letech/ a stojí za nimi výrobci.
A nyní to podstatné. Protože jsem tak trochu od fochu, tak Nechápu, proč jsou tepelná čerpadla za statisíce, když je klimatizace za desetitisíce a chladničky za tisíce. Samozřejmě, že tepelná čerpadla mají třeba 6x větší výkon než klimatizace, ale to není důvod pro desetinásobný růst ceny. Zařízení je to prakticky stejné. Prostě to je super byznys. A výrobci ještě navíc zblbli příslušné úředníky a ekologické aktivisty – no a různým zatemňováním a dotacemi /na tom se zase živí tlupy jiných byrokratů/ prodávají svoje výrobky a statisíce. Jako větrné elektrárny to je totéž. Počítal jsem si, jak to udělat, abych v létě slunečními kolektory ohřál potřebné množství vody, které bych potom během roku tepelným čerpadlem ochlazoval – až by byla koncem zimy voda třeba na čtyřech stupních Celsia. A nevyšlo mi to. Vody je potřeba opravdu velký bazén, teplené čerpadlo je nesmyslně drahé a sluneční kolektory také nejsou nejlevnější. Navíc bych musel udělat regulaci celého systému, aby to celoročně fungovalo a stejně by se neobešlo to bez dodatečného zdroje tepla. Podotýkám, že jsem to nepočítal pro sebe, ale jako byznys – prostě kdyby to ekonomicky vyšlo, tak to nabízet. První problém byl s akumulátorem tepla – s objemem vody a kam s ní. Druhý problém byl v tom, že při menším objemu vody se začne koncem léta systém přehřívat - a samozřejmě to ztrácí účinnost. Třetí problém je cena slunečních kolektorů. No prostě jako koníček si to pořídit, no prosím, ale je to takové šmoulení. Nejlepší je kvalitní izolace pokud možno nového /rozuměj takového, který má kvalitní izolaci proti vzlínající vodě/ domu. Eventuálně nový dům navržený s ohledem na minimální tepelné ztráty.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 15:53 | Jindra

Toto vyčíslení je neadekvátní-myslím,že by se měla započítat i údržba a životnost /odpis/zařízení,potom by finanční vyjádření asi tak slibně nevypadalo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 11:34 | Jirka

Ještě jeden postřeh: Bodamské jezero je v podstatě přírodní průtokový ohřívač vody v Rýnu. Zdrojem tepla je hlavně slunce. Než voda z výchoního konce, kde je přítok z Alp, doteče na západ k odtoku, musí se ohřát o mnohem více, než 1 stupeň. Pak by se choulostivější živočichové stěhovali po proudu do teplejších vod a nevymírali. Kromě toho v přírodě existuje spousta rozmanitých živočišných i rostlinných druhů a každému vyhovuje něco jiného. Ani horská část Rýna určitě není "dead river", ačkoli je zcela jistě chladnější než voda v jezeře. Na jezeře nemají živočichové ani žádné bariéry jako na řekách (přehrady a jezy), takže s tím vymíráním to vidím jako nesmysl. Tuším za tím byrokracii a nikoli vědu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 11:19 | Jirka

Infračerveného záření se opravdu bát nemusíte, neboť běžné sálavé teplo není nic jiného, než právě infračervené záření. Pokud to tedy nepřeženete s mírou nebo se k zářiči příliš nepřiblížíte. To pak hrozí samozřejmě popáleniny. Infrazářič máte možná v koupelně (v panelácích běžně), jsou jím jakákoli kamna (při přehřátí jsou skutečně červená, nejen infra - s rostoucí teplotou se barva mění přes jasně červenou, oranžovou, žlutou až po téměř bílou). Infrazářičem je jakékoli horké těleso, které má nižší teplotu, než je třeba k tomu, aby začalo svítit. Škodlivé je záření z opačného konce spektra a za ním, tedy ultrafialové.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 1:19 | jezevec

Jednalo se mi samozřejmě o funkční zařízení, ne že si zkusmo strčim trubku s freonem pod vodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 3. 2006 0:53 | Tomas

Ja sice nejsem od fochu ale klimatizace jejiz kondenzator je chlazeny vodou je bezny, ne? Akorat ze kdyz vam potom stoupne teplota vody v bazenu nad urcitou mez, tak je s klimatizaci konec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 12:32 | jezevec

Právě náklady na provoz TČ a jeho životnost byly hlavními důvody, proč jsem si ho nakonec nepořídil. Statisícová investice má návratnost řádově v desítkách let - musíte ovšem romanticky počítat s tím, že čerpadlo poběží někde ve sluji a ani si ho nevšimnete. Tomu tak samozřejmě není. I když výrobci machrují s "životností až 25 let" - každý vám dá záruku 2-5 let, maximálně deset. Prodloužená záruka je samozřejmě podmíněna pravidelnou servisní prohlídkou, kterou už natvrdo zacvakáte. TČ je pak nesmírně sofistikovaný systém hadiček, servátek, motorků, venitlů, diagnostiky, signalizace, ovládacích a regulačních prvků . . . . které samozřejmě z principu nemají neomezenou životnost a furt se serou - což stojí čas i peníze, a v různé periodicitě i omezenou funkci TČ. A když se vám jakž-takž vrátí náklady na pořízení - čerpadlo je na hranici své životnosti a je třeba uvažovat o jeho recyklaci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 12:18 | jezevec

Pohybuje se tu někdo od fochu? Zajímal by mne princip klimatizace (ve smyslu chlazení interiéru v letních měsících), jejíž odpadní teplo bude vytápět vodu v bazénu. Z hlediska užitné hodnoty téměř perpetuum mobile - z hlediska technologického je to jen banání přenos tepla tam a zpátky - ale zdá se že o tom nikdo neví.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2006 10:25 | Fredy

Dost dobře o tom píší na www.tzb-info.cz a http://www.living.cz/list.php?144
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 10:13 | Fredy

Jako fór to beru, ale vážně s tou žárovkou by se jednalo spíše o PD (pasivní dům) a nebo tzv. nulový dům.
Nízkoenergetický dům je, dle mého názoru, nejen hitem, ale skoro nutností. Myslím si, že lepší investice je do dokonalého zateplení, než následně do nějakého ekologického topiva.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 10:04

Ne, nic zvláštního nepozoruji. Být Vámi, tak se toho vůbec nebojim. Koukněte na stránky výrobce. Má to i další výhodu. V domě se nemůžou tvořit plísně, což je u novostaveb dnes problém
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 8:56 | comment

Hm, tak toho bych se docela bal. Subjektivne mam spatny pocit, kdyz jsem blizko bezici mikrovlnky a nechat si na steny takove veci nainstalovat, to je jako do ty mikrovlnky vlezt. Muze byt desetkrat vedecky dokazany, ze je to zdravi naprosto neskodny, ale proste bych do toho nesel. Vy zatim zadne negativny projevy nepozorujete? Ani z toho nemate spatny pocit?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2006 8:47 | Jirka

Prudká změna by snad jisté potíže způsobila, ale vzhledem k výkyvům teplot v jednotlivých letech mi to připadá nepravděpodobné. Stejně tak netuším, jak kdo zjistil, že za to mohou zrovna tepelná čerpadla. Musela by mít výkon vyšší než topidlo schopné ohřát takové množství vody o 1 stupeň. Dovedete si představit to množství energie na jezero o rozměrech cca 70x10km a hloubce desítek metrů s obrovskými tepelnými ztrátami (v tomto případě příkonem) z okolí? Pohledem na mapu mě napadá zcela jiné vysvětlení. Bodamské jezero zásobuje hlavně Rýn, který sbírá vodu z Alp. Jak je známo, díky globálnímu oteplování vědci již delší dobu s obavami sledují odtávání tamních ledovců. Tím se jistě zvýšilo zásobení Rýna ledovou vodou a mohutnější průtok jezerem odčerpává teplo. Pak ovšem za problém může spíše nedostatek ekologicky šetrného vytápění a ne tepelná čerpadla.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Dana Bérová

exministryně a podnikatelka

Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dana Bérová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services