Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

Jak levně a přitom ekologicky vytápět dům? Pomocí tepelného čerpadla. Podmínky pro jeho pořízení jsou však kvůli naší vládě neradostné. Dostat dotaci je čím dál těžší a sen o přeřazení do snížené sazby DPH, kde najdete kotle na spalování téměř čehokoli, zůstane jen snem. Snaha provést logickou nápravu byla, ministr financí ji však smetl se stolu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2006 23:57

Milí Dušane
Teorie kogenerace je hezká úvaha Jde o to že musíš výhodně prodat teplo i el.energii.Dalším úzkalím je provozní podmímky a náklady s tím spojené.Např.ko. z favorita-max počet provozních hodin je 10000 pak se motor rozlítne sám jsem to viděl.Výkon22kw při 3000 otáčkách tepelný výkon řádově 20 kw . 1 litr oleje pegasus 705 tě stojí 400kč .Výkupní cena sče je asi 1 kč za kwh a to musíš dodržet stanovený diagram výroby .Pokud nedodržíš naskakují vysoké penále .Sám jsem skoro každý den u kogeneraček s výkony 1MW a celkovém výkonu 2,3Mw viděl jsem i ko-cat -s výkonem 4MW a to je teda mazec vlastní kobka -za provozu by jsi se tam zbláznil.K tomu měření emisí a spousta dalších nařízení atd .Turbo na cat 3616 stojí 200000 kč a celá kogenerace asi 20 mil ,náplň oleje 400L ,katalizátor 500000 kč ,hlava 100000kč a je jich tam 16

Závěr- kogenerace je pouhým mezistupněm výroby el energie.


Suma sumárum zbytečná námaha

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2014 22:47, Pavel Pelikán

!!!! POZOR na firmu TNG AIR !!!
Varuji před firmou TNG Air a jejich zástupcem Daliborem Lagou. Naslibovali, namontovali čerpadlo absolutně výkonově nedostačující na reklamace nereagují. Nemohu z nich dostat doklady pro změnu sazby. Sbalili prachy a model mrtvého brouka. Po telefonu slibují, tahají za nos, že vypadám jak Pinikio. POZOR na ně VARUJI!!!! Podrobnosti po tel 777763650

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 83 komentářů)

2. 3. 2006 23:47 | Pavel

Nejsem sice ekonomický odborník a neodpovím Vám, ale chtěl bych Vaši myšlenku rozvinout. Skutečně se zázemí rodinného domku podobá velínu elektrárny a instalovaných "hejblat", které se mohou ( a dle Murphyho zákonů spíše musí) pokazit je příliš. Mnohé systémy si tatíci pořizují místo elektrických vláčků a jako své hoby instalují různá dálková ovládání a další finesy. Kdo však nechce trávit svůj život tímto způsobem, tomu lépe vyhovuje zařízení jednoduchá. Je však faktem, že nejvíce energie mizí okny a větráním a proto je třeba věnovat pozornost tepelnému odporu oken a rekuperaci tepla. Ta není investičně náročná a přináší větší úsporu než různé nízkoteplotní systémy, kondezační kotle a další fajnovosti. Solární ohřev vody (nikoliv vytápění) je ovšem v našich podmínkách zejména nížin nezanedbatelnou záležitostí (po loňských úpravách cen plynu). Použití pro vytápění nebo v horských oblastech je možné jen při instalaci vakuovaných panelů. Ty jsou ovšem značně drahé. Solární ohřev TUV pro 4-5 lidí pořídíte za cca 80t. Kč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 23:31 | Petr

Pavle, naprosto s Vámi souhlasím. Tepelné čerpadlo k RD jsem si chtěl pořídit již asi před 4 roky. Nyní mám jen oči pro pláč. Opravdu asi začnu s peletkami - viz poslední číslo časopisu RD. Někdo ty gripeny musí přece zaplatit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 23:22 | Pavel

Problém, který nezazněl je v tom, že investičně (a často i technicky) je přijatelný pouze typ vzduch-voda, kde vlastní spotřeba a vytápění v mrazových špičkách polkne cca 1/4 potřebné energie. Lednovým masívním zdražením sazby D-56 jde celá ekonomika tepelných čerpadel do kytek. Vlastníci RD mají možnost jít na peletky. Nešťastníci v bytech bez komínů mají smůlu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 21:43 | JirkaZ

Ta nepřesnost při vyčíslení nákladů na vytápění je jěště větší. Uvedené náklady jsou velmi pravděpodobně vyčísleny jako cena na spotřebovanou energii při různých způsobech vytápění. Ale spotřeba není přitom plně srovnatelná, protože přímotopné vytápění (neuvažuji elektrokotel) díky efektivní regulaci má nižší spotřebu tepla než např. kotel na uhlí. Otázka ovšem je, o kolik.
Při úspoře cca 32 tis./rok vychází návratnost přes deset let. Myslíte, že je to rozumná doba návratnosti investice ? .
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 17:15 | Jarmila

My jsme včera dostali fakturu na 23.000,- Kč/rok za plyn, ale není jen k topení, ale i k ohřevu vody. Pravda, máme větší tepelné ztráty (nedokončené patro v RD), ale za rok už nebudou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 16:39

Zajímalo by mne, jestli by někdo z odborníků doporučil instalaci některé varianty TČ i do bytu např. v činžovním domě. Nevím, jak je celé zařízení velké, ale vzhledem k menší ploše a menším energetickým ztrátám není třeba velkého výkonu. Snad by to šlo...?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2006 15:39

Ten příklad paní autorka spočítala na cca 100 GJ, coz je priblizne 15 kW tepelné ztráty. Jde buď o větší nebo nezateplený dům. Ale není to nic vyjímečného. V současné době se průměrná tepelná ztráta pohybuje okolo 10 kW. Vaše poznámka o investicích do úspor je samozřejmě správná. Nízkoenergetický dům "vytopíte žárovkou" :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 15:26 | Pet

Tahle problematika mě docela zajímá, ale nechápu, na jaký barák to počítají. Jám mám nový rodinný domek, užitná plocha něco přes 200 m2, jednoduše zateplený, vytápění plynem, kondenzační kotel. Roční faktura na plyn (včetně ohřevu vody) byla 14.800,- Kč.
Přitom se všichni normálně myjeme, je to normálně vytopený. Takže mě z toho spíš vychází, že je potřeba investovat do úspor, aby se zbytečně neplýtvalo, pak je skoro jedno, čím topíte. A je jasný, že pro zateplený barák by byla návratnost tepelnýho čerpadla asi někde v nekonečnu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 13:30

Rád bych upřesnil některé jemné nepřesnosti z tohoto článku. Nižší sazba DPH je určena pro všechna zařízení, která jsou NEDÍLNOU součástí domu. Tzn. že se tímto podstatně prodraží instalace tepelného čerpadla země-voda s vrty, které musí být umístěny mimo dům a jejich zhotovení je finančně velmi náročné.
Ale např. typ tepelného čerpadla vzduch-voda je stále ve snížené sazbě. Vnější jednotku lze totiž umístit na střechu či na fasádu. Ale i v případě umístění vnější jednotky mimo dům jde o zanedbatelný rozdíl, jelikož její cena činí pouze cca 15% z ceny TČ.
Zájemci mají ale občas obavy z tohoto typu čerpadla, zvl. ve vyšších mrazech. Součástí tepelného čerpadla je ale obvykle doplňkový zdroj tepla - elektrokotel, který tyto extrémní mrazy pokryje. Jelikož se ale jedná pouze o několik dní v roce (nejmodernější tepelná čerpadla pracují efektivně ještě při -15 st. C), celkovou ekonomiku provozu TČ to nijak podstatně nenaruší. Rozdíly v úsporách mezi typem vzduch-voda a země-voda činí průměrně pouze 3 - 5 tis. Kč /rok.
Další lehkou nepřesností je vyčíslení nákladů na vytápění. Musíme započítat všechny náklady za energie, jelikož s pořízením tepelného čerpadla získá majitel i speciální sazbu na elektřinu (D56 - 22 hod. nízký tarif) PRO CELOU DOMÁCNOST! Takže další podstatné úspory vznikají i zde.
Tzn. že pokud sečtu všechny náklady, vychází uvedená tabulka následovně: Druh vytápění Roční náklady v Kč Zemní plyn 36 000 + 8100 = 44 100 Elektrický přímotop 50 000 + 6384 = 56 384 Hnědé uhlí 19 700 + 8100 = 27 800 Dřevo 8 700 + 8100 = 16 800 Tepelné čerpadlo 18 000 + 5842 = 23 842
Výsledný rozdí oproti plynu = 20 258 Výsledný rozdíl oproti přímotopu = 32 542
Závěrem musím ale souhlasit s absolutní státní nepodporou těchto účinných alternativních zdrojů. Vždyť kolik lidí by jistě uvítalo např. výhodné bezúročné půjčky, které by tepelné čerpadlo samo svými úsporami zaplatilo, ... Vždyťnejde pouze o peníze. Tisíce kouřících komínů tuto zimu hovoří za vše.
Marek Kraucher
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 13:23 | Pavel

To chce domyslet souvislosti. Ten život samozřejmě nezabílí přímo teplota vody, ale nižší průmerná teplota znamená kratší dobu vegetace, nedostatek času na rozmnožování a sbírání zásob na zimu, atd. V souhrnu to pak z Bodamského jezera dělá postupně mrtvé jezero.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 12:17 | Jirka

Trefa. Jen s tou TV Zjova je to trochu nepřesné. Dnes se to na ní asi nedozví, protože Přemek Podlaha se odstěhoval na Primu. Ale pamatuji si, že zrovna tepelné čerpadlo v některém starším dílu Receptáře bylo ukazováno v několika aplikacích, včetně výpočtu návratnosti. Tehdy to tuším bylo 10-15 let.
Naše družstvo uvažovalo kvůli drahému dodavateli tepla o vybudování vlastních plynových kotelen v každém paneláku. Myslím, že v případě použití kotelny s tepelným čerpadlem místo plynu by na svůj díl TČ dosáhl i ten běžný sockom volič, neboť družstvo dá dohromady příslušnou sumu snáze, než jednotlivec. Dokonce by nejen dosáhl, ale ještě ušetřil. To by ale vláda přišla o DPH od dodavatelů energií za takového, prý hýčkaného voliče, neboť nelze vybírat DPH z tepla přemístěného z venkovního prostředí, pokud ji nebude odvádět přímo provozovatel čerpadla z hodnoty na měřáku tepla přepočtené podle příslušného sockom koeficientu. Ještě to by nám scházelo. Je ti teplo děvenko? Ano dědečku z berňáčku. Tak naval prachy! Ale mě hřeje sluníčko! To mně nezajímá!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 12:03 | Jarmila

Dík, jednou si možná TČ pořídíme i s panely na střechu, proto se o to občas zajímám. Zatím mi vadí dosti vysoká cena. Ta kompenzace globálního oteplení mne nenapadla, díky za vysvětlení.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 11:48 | Jirka

Vina tepelných čerpadel na ovlivňování teploty není větší, než vina jiných topných zařízení. Naopak. Tepelné čerpadlo teplo převážně pouze přemisťuje (je to v podstatě chladnička naopak), zatímco ostatní topidla vyrábějí teplo přímo nebo nepřímo (elektrická topidla) spalováním paliv. Pro představu si porovnejte tepelné čerpadlo, které odebírá teplo z betonové plochy na zimním stadionu a mrazí vodu na ploše. Vedle stadionu je pak chladící věž s ventilátorem, o něco menší než ty elektrárenské.:-) Je docela možné, že je u nás více zimních stadionů, než domů s podstatně slabším tepelným čerpadlem. A zmrzli jsme kvůli tomu? Tepelných čerpadel nebude nikdy dost na to, aby vykompenzovala nežádoucí oteplování způsobené jinými zdroji tepla, mezi které patří i zastavěné plochy ozářené sluncem. Když si dáte na střechu solární panely pro tepelné čerpadlo, zachytávají jednak teplo ze slunečního záření a jednak unikající teplo z domu. V jedné nedaleké firmě si dali několik panelů na střechu budovy šaten a tepelným čerpadlem vytápí šatny a ohřívají vodu pro umývárnu. Jeden tamní manažer mi popisoval, jak při -10 stupních venku dokáže slabé zimní slunce vyrobit snadno horkou vodu. Budete-li větrat pomocí klimatizace, odsávat páry z kuchyně digestoří apod., může čerpadlo odsávat teplo ze vzduchu vypouštěného ven a ohřívat vzduch vháněný dovnitř. Je to pak takový zesilovač výměníku tepla. A protože je to elektrický spotřebič a perpetuum mobile neexistuje, vždy ještě nějaké nové teplo dodá.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 11:36 | dchytilova

Autorka počítat umí, půl miliónu Kč je částka, kterou zaplatíte za 10 let za vytápění plynem celkem, nejednalo se tedy o cenu v 10. roce.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 11:22 | Jirka

Co potom dělá vše živé v Bodamském jezeře, když je zrovna tužší zima? To už by muselo být mrtvé dávno. Pokud za to mohla tepelná čerpadla, tak spíše kvůli úniku nemrznoucího média z netěsných trubek nebo při jejich poškození.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 11:10 | Vlastik

TEpelná čerpadla nejsou jedinou možností, jak levně vytápět. Já vytápím infračervenými topnými panely a roční náklady máme 11 tis. koru. *Pozn. PCZ: Vymazanou část příspěvku Vám rádi zveřejníme v části pro placenou inzerci. Prosím volejte 234 702 720.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2006 11:01 | Petr

Autorka neumí počítat. Zdražení plynu o 5% každý rok je cena za 10 let 59 000 Kč a ne půl milionu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2006 10:40

Takže tím "ochlazováním" vlastně ideálně vybalancují důsledky globálního oteplování, že? :-)) Pokud tepelné čerpadlo odebírá teplo se zemského vru (hloubka třeba 50 metrů), pak jsou tyto obavy zcela zbytečné. To bychom mohli kritizovat Islanďany za to, že využíváním geotermální energie ochlazují zemi.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 3. 2006 10:07 | Pavel

S tou ekologií tepelných čerpadel to také nemusí být slavné. Pokud je má někdo jen občas, nic se neděje. Při masovém použítí to může skončit třeba jako ve Švýcarsku, kde zakázali instalaci tepelných čerpadel s výměníkem v Bodamském jezeře. Tepelná čerpadla tam totiž už snížila průměrnou teplotu jezera asi o 1°C a začalo tam masově vymírat vše živé.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 3. 2006 10:06 | Jarmila

Krom vysoké ceny jsem slyšela, že tepelné čerpadlo není zase tak nevinné, právě proto, že odebírá teplo z okolního prostředí, kde se pak nestačí akumulovat (že by pak způsobovala delší a větší zimu? :-). Moc toho o tom ale nevím, i odborníci prý nejsou v názoru jednotní. Pro ohřev vody v jižních krajinách, kde není třeba topit, je prý ale vynikající.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Bartoš

podnikatel a investor, Credo Ventures

David Ondráčka

ředitel Transparency International

Ondřej Bartoš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
David Ondráčka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services