Daňová reforma: rovná daň nestačí

"Rovná daň" se u nás obvykle spojuje s návrhem daňové reformy ODS, která má v úmyslu zavést rovnou daňovou sazbu 15 %. Rovná daň je populární a jistě rozumná. Je rovná daň z příjmů ale skutečně rovná? A jak vypadá srovnání současného systému s návrhy ČSSD, ODS a rovnou dávkou?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 6. 2005 12:30, Péťa

Sobotka - to je tak, když se ministrem financí stane právník. Co já vím, tak na práva šli ti co měly sice dobrou paměť, ale matika jim nešla ani náhodou.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 6. 2005 1:48, vladimir.f

Zajímavý článek, ale jen asi ve dvou příspěvcích od diskutujících ze Slovenska jsem našel správné pojmenování toho, oč se tu jedná - o rovnou sazbu daně. Nikoliv tedy o rovnou daň. Tu jak si matně vzpomínám chtěla smad kdysi v jisté míře zavést paní Margaret a nazývala se daň z hlavy. Na tu si naši soudruzi ani ve zlém snu neodváží pomyslet, i když jistý náznak by tu byl u pana Sobotky, když se snaží argumentovat proti rovné sazbě, tak používá některé argumenty, jako by skutečně mělo jít o rovnou daň. Jen mne mrzí, že naši novináři se nikdy nezeptají politiků, pokud si pletou dojmy s pojmy, co nám vlastně nabízejí, nebo proti čemu vlastně bojují.

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 69 komentářů)

15. 6. 2005 9:14 | Martin99

Rovná sazba daně je zajímavá myšlenka, prubířským kamenem ovšem bude počet a objem vyjímek. Byl bych pro základní odpočitatelnou položku na poplatníka, pak DOČASNĚ (5let) úroky z HÚ a přispěvky na DPP a ŽP. Pokud to budou budoucí vlády myslet vážně s rodinnou politikou pak přidají zajímavé odpočty na děti. Sociální dávky a různé přídavky musejí být vyhrazeny pro skutečně chudé (max. 10prc populace) a musí být dostatečně nízké - nebyl bych proti poukázkám na zboží, popř. nějaké formě žebračenek Pak nastane čas k úvahám o rovné dani (nikoli rovné sazbě daně z příjmu) kdy poplatník odvede pevnou částku na provoz efektivního a dostatečně minimálního státu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2005 8:56 | kerensky

Myslím, že to všichni berete moc osobně. ODS i ČSSD mají různé pohledy na věc, ovšem spojuje je to, že nikdy neřeknou vše (viz např. rovná daň vs. odpočitatelné položky). Základním principem je, že přinejmenším v první fázi každé daňové reformy musí stát získat stejné množství prostředků jako podle starého daňového systému. Jestliže se tedy mluví o tom, že bude rovná daň a hlásá se, že tím lidé úšetří, zároveň ovšem se tento výpadek (pokud vůbec nějaký) bude muset něčím nahradit. Takže pro mě je závěr tento - ani ODS ani ČSSD v tuto chvíli nenavrhují nějakou zvláštní úsporu, to, co dnes nezaplatím já ve své nejvyšší daňové sazbě, bude muset zaplatit někdo jiný. A já mám pocit, že to bude učitelka s 15tis hrubého a dvěma dětmi.
Jinak malou poznámku - kdysi mě na školení učili, že rovná daň je výhodná zejména pro bohaté, a to proto, že mají příjmy z investic (dividendy, prodej CP atd.), které jsou všude na světě zdaněny velmi málo (daleko méně než příjem ze závislé činnosti). Proto existuje progresivní daňová sazba, aby se tak nahradil handicap lidí, kteří nemají dost velké příjmy na tvorbu vlastních investic a nemohou tak mít tyto méně daněné příjmy. Jen pro informaci - tento názor padl na školení daňových poradců z celé Evropy a vyslovila jej daňová poradkyně z USA.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2005 8:47

Jo ono je vás tady rudých více? Karlíčku, že ty jsi ten zastánce regulace nájemného? Taky máš strach, viď? Že, jak slyšíš slovo rovná daň, tak máš hned vyrážku? Neboj, to není nic nebezpečného, to se zahojí. Ale budeš muset začít něco dělat a ne se flákat na internetu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2005 8:39

Na tzv. rovné dani je pozitivní především to, že používá jednu stejnou daňovou sazbu pro všechny. Současný systém několika rozdílných daňových sazeb (progresivních) je pro mne zcela neakceptovatelný a je odporně diskriminační.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2005 8:38 | Karel

Nevážený chlapče, ty máš tu drzost mluvit o slušnosti? mimochodem, socialisti jsou stejný materialisti jako ty. Dost ubohý.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2005 8:27

Chlapče, život je daleko složitější, než hlásá propaganda tvé rodné strany. Ale budiž. Tvůj názor není ojedinělý a celkem dobře zapadá do současné atmosféry. Je třeba lidi strašit a programy jiných stran, než té tvé socialistické, se k tomu dobře hodí. Že by obava o socialistické vymoženosti? Že by strach z vlastní odpovědnosti?
Mohu ti prozradit, že nějaký Tlustý, Topolánek a jiní mě zajímají zrovna tak, jako současní pašalíci z narudlé strany. Že kecají jedni a druzí a skutečnost je mnohdy odlišná, je jak houska na krámě. Beru jen to, co bude na papíře (v zákonech). Pokud bude rovná daň 15%, tak na tom dost vydělám a to je pro mě rozhodující. Co to udělá třeba s tebou, je mi upřímně ukradené. U nás, v rodině, je roční poměr spotřeby, vztažené na dph 5% a 19% takový, že u 5% se jedná o necelých 15%. Naše rodina na srovnání dph na 15% neprodělá, naopak něco vydělá. Co to udělá třeba s tebou, je mi zase ukradené.
Nedělám si žádné iluze o slušnosti politiky a politiků u nás. Takoví politici možná ještě čurají do plenek a nebo se plánuje jejich počin. Prostě jsme tak trochu načuchlí komunistickým idálem. U tebe to bude asi více, ale mohu ti slíbit, že se z toho jednou vyspíš.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2005 7:54 | Roman

Vážený anonyme, než začnete plácat takové hlouposti, tak si ještě jednou přečtěte, co hlásá Váš geniální a neomylný idol Tlustý. Rovná daň ve výši 15 %, zní to hezky, současné daňové pásmo spousty lidí je taky 15 %. A teď pozor, jsem zvědavý, jestli mi budete schopný odpovědět - jaká bude odečitatelná položka na osobu? Kolik říká pan Tlustý? Hm? Nevíte? Nejspíš proto, že to neví ani on sám. Střílí od boku, tvrdí, že někde mezi 30 000 Kč - 60 000 Kč. Sám v současné době neví. Což by teoreticky mohlo znamenat, že by odečitatelná položka na osobu byla NIŽŠÍ, než v současné době. Ještě pořád se Vám zdá, že na rovné dani nevydělají jenom ti, kteří jsou v současnosti ve vyšších daňových pásmech? A teď si ještě vemte, že by rovná daň byla i u DPH - ve stejné výši 15 %. Což by znamenalo, že spousta nezbytně nutných položek, které jsou v současné době ve snížené sazbě daně (5 %), by se přesunula do 15 %. Třeba potraviny, zdravotnické prostředky a pomůcky, voda apod. V tom případě by na nízkopříjmové skupiny obyvatelstva rovná daň dopadla ještě tvrději. Kombinace těchto dvou věcí - nižší odečet na osobu a rovná daň u DPH by byla hodně velká rána.
Ale abych nevypadal jako nějaký pesimista - mě osobně, i když nejsem příznivec ODS, se rovná daň zamlouvá, ale v okamžiku, kdy její tvůrci v současné době nejsou schopni sdělit detaily k ní, protože je sami neví, tak taková daňová reforma je naprosto k ničemu, je to jenom teoretický pojem. Sama ODS v předvolební kampani už nebude tahnout na rovnou daň, i když to byl původně hlavní tahoun jejich slibů, ale tento už podle Topolánka ustupuje do pozadí. Proč asi?
Klidně se zpijte do němoty, až volby vyhraje ODS, ale abyste nebyl zklamaný. Současná vláda je bezpochyby špatná, ale ta nově nastoupivší nebude o nic lepší. Nebo jste už zapomněl, že Vámi vychvalovaná modrá strana už u moci pár let byla a jak to dopadlo? V současné době je ekonomika v lepším stavu, než byla za vlády Vašich idolů. Jsem zvědavý, jak na tom ekonomika bude, až bude vláda "modrých" po několika dalších volbách končit. Asi bude stejně růžová, jako když vládli posledně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2005 7:19

" Daň je tedy de facto progresivní, ovšem v menší míře než je tomu u současného systému. " - Tzv. rovna dan v SR napriklad vobec nie je rovna. Vdaka odpoctom je pre strednu prijmovu skupinu relativne VYSSIA ako predtym, nizsia je pre najnizsie a najvyssie prijmove kategorie. Takze realne - danove disproporcia sa zvysili ! Je az neuveritelne, ze tuto jednoduchu matematicku kontrolu ziadny novinari, politici, ... neurobili, a stale taraju o ROVNEJ dani. A v dosledku zvysenia DPH a spotrebnych dani CELKOVE danove zatazenie v SR jednoznacne stuplo. A k tomu este zavadzanie novych platieb, dovtedy hradenych z rozpoctu statu , a celkovy marazmus je jasny. Jednoduche a seriozne zhodnotenie sa da urobit porovnanim CELKOVEHO statneho rozpoctu s celkovym HDP. Ovsem, k rozpoctu pripocitat aj povinne odvody !

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2005 7:18

Tam mě napadlo, neměl by už někdo podat na ministra financí Sobotku trestní oznámení za šíření poplašné zprávy? Kdykoliv a kdekoliv otevře ústa, tak z nich vyplivne něco o tom, že rovná daň je jen pro bohaté a že většina na ni prodělá. To, že totéž papouškují i další ministři, bych nebral jako důležité. Většina z nich neví o co jde.
Další trestní oznámení bych podal na pana Jahna. Pokud je ještě ve vládě. Za návrh, podle kterého by si daňový poplatník (většinou OSVČ) nechal, za 5.000 Kč, určit od FÚ, například co lze uplatnit do nákladů (§24 zákona o dani z příjmů). Například pokrývač musí mít speciální pracovní obuv s jemnou podrážkou, což splňují třeba některé boty firmy Adidas. Podle tohoto socanského experta si nechá pokrývač posoudit za 5.000 Kč, že boty za 1.000 Kč může, či nemůže dát do nákladů. Mimochodem, těch 5.000 Kč by bylo možno dát do nákladů? Nebo bude nutné posouzení za 10.000 Kč od Fiančního ředitelství?
Až tahle socialistická banda neschopných amatérů bude muset odejít do politického zapomnění, tak otevřu láhev nejlepšího archivního vína a zpiju se do němoty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Bakala

podnikatel, BXR Group

Ondřej Bartoš

podnikatel a investor, Credo Ventures

Zdeněk Bakala
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Bartoš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services