Penzijní fond: řešení, nebo oči pro pláč?

Petr Fejtek | | 30. 5. 2005 | 47 komentářů
Přes milión klientů penzijních fondů stojí před rozhodnutím, co s penězi, které léta šetřili a ukládali do penzijních fondů. Měli by si nechat od fondu či pojišťovny měsíčně zasílat penzi? Nebo si vybrat variantu jednorázového vyrovnání, sestavit vlastní investiční portfolio a měsíční rentu vybírat z něj? Výsledky výpočtů jsou překvapivé, ale hovoří jasně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2005 22:49, Pepa.

Paní Jarmilo, pokud si sjednáte pozůstalostní penzi, kde stanovíte oprávněnou/é osobu/y, tak Vám žádný PF prachy nevezme, ale dostane je ta oprávněná osoba.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2005 13:31, JMK

Doporucuji nahlednout na www.zlate-mince.cz

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

30. 5. 2005 10:23 | Honza

Průběžný systém zavedl Bismarck, věk stanovil na 60 let. To je jako kdyby dneska byla hranice důchodu nekde kolem 70-75 let.
Pak by oravdu mohl být průběžný systém udržitelný. Ale ne s dnešní věkovou hranicí pro odchod do důchodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2005 10:07 | ja

Jen jste zapomnel na to, ze z tech 3 milionu patri drtiva vetsina do dvou skupin, ktere celemu systemu dlouhodobou stabilitu rozhodne nezaruci: 1) Lide nad 50 let, kteri tento produkt pouzivaji jako velmi vyhodne sporeni. Dele nez 10 let tam ty penize nenechaji. Kdysi u podobnych clanku byla vekova struktura pojistencu a ten graf byl velmi pesimisticky. Nasel jsem odkaz - snad to redakce nesmaze http://www.mesec.cz/clanky/penzijni-sporeni-uz-od-plenek/ a novejsi clanek ukazuje, ze se situace nelepsi: http://www.qmagazin.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=731&Itemid=84 2) Zamestnanci, kterym prispiva zamestnavatel, protoze je to pro nej danove vyhodne. Tito lide taky nenechaji penize 40 let lezet. Kdyz budou chtit na cokoli pujcit (urok 10 % a vice), tak nejdrive zrusi penzijni sporeni...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2005 9:44 | Drahomil Preclík

Musím příznat, že některé části článku mi připadají značně zavádějící. Docela by mě zajímalo, kde se dneska dá sehnat onen "konzervativní" výnos 4% p.a. V instrumentech s pevným výnosem tedy asi těžko, že? Na druhé stravně se penzijním fondům vůbec nedivím, že se do akcií příliš nehrnou, když v případě pozitivního výsledku rozdělí skoro všechny výnosy klientům, a v případě negativního výsledku si musí nechat ztráty pro sebe.
Další věc: dívám se do penzijního plánu svého fondu, a tam čtu něco o podílech na zisku v případě, že fond vydělá víc než garantoval ve výpočtu penze. Z výše částek, které uvádí autor článku, mi vyplývá, že výpočet nekterých penzí byl proveden s rozdílným předpokladem výnosů než výpočet jiných penzí, a proto by bylo dobré taky uvést, kolik bude podíl na zisku v případě nějakého stanoveného zhodnocení. Jinak srovnáváme nesrovnatelné údaje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2005 9:34 | k

Zachování púrůběžného systému je jediným efektivním řešením...bylo to dokázáno již mnohokrát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2005 8:28 | R2D2

ne moc dobrý článek:)
1) Stále se někde píše, že novela zákona umožnila penzijním fondům "čarovat" s ÚT. Prosím všechny, co si to myslí, aby si stáhli z internetu zýákon před novelou a po novee, použili zkratku ctrl+F a nechali vyhledat slova "úmrtnostní", "tabulka", ... Nenajdou nic. Proč? Protože to tam není a nikdy nic nebylo. To pouze státní dozor ve své hlouposti naivitě dříve neumožňoval počítat s ničím jiným než s ÚT ze Statistického úřadu. Že existuje něco jako 1) antiselekce, 2) vývojivý trend, 3) statistická chyba a 4) heterogenita kmene, to na ně bylo příliš složité. A stále to je složité i pro některé pisálky.
2) 400 Kč dávka - to je problém malé naspořené sumy. Pokud bude žena v 60 letech chtít k důchodu od státu ještě 5 000 Kč od kohokoliv, musí si připravit 1 500 000 Kč.
3) Co autor píše o bezpečných 4%? Víte kolik odborníci na ministerstvu financí povolují pojišťovnám dlouhodobě používat? 2,4%! Proč si autor myslí, že tomu rozumí lépe? Porovnejte si na http://www.patria.cz/MenySazby/Dluhopisy_online.asp
4)Co to je za výzvu: "Zejména klienti PF ČSOB Stabilita a většina Credit Suise Life & Pension PF (s penzijními plány 3 - 6), ale i noví ING PF by měli včas "změnit salón". Ostatní fondy však jistě brzo využijí možností kreativní úmrtnosti."? Jak to myslíte?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2005 0:58 | Petr

Mít naspořeno před důchodem nějakých 114 kKč je opravdu tristní. Za pár let si udělají poplatky a poštovný takový, že se tu penzi nevyplatí posílat.
Proto pokud se nenavrhne nějaká reálná možnost na skutečné zajištění v důchodu, nemá cenu si nic namlouvat a má cenu se na tyhle produkty spíš dívat jako na prostředek, jak si od státu vrátit část toho, o co nás okradl a nenechat se přitom okrást ještě jednou od "finančních" institucí. Nic víc, nic míň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2005 0:25 | Ivo

No nevím proč autor článku píše, že u nás důchodové připojištění "nejede". Nedávno byl uveřejně počet pojištěnců (cca 3 mil.) což mě na zemi s 10 mil. obyvatel připadá přiměřené. Když si uvědomíme, kolik je dětí, důchodců, nezaměstnaných a podnikatelů je to slušná penetrace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Oldřich Bajer

podnikatel, zakladatel NetCentrum

Radovan Krejčíř

podnikatel a kriminálník

Oldřich Bajer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services