Penzijní fond: řešení, nebo oči pro pláč?

Penzijní fond: řešení, nebo oči pro pláč?
Přes milión klientů penzijních fondů stojí před rozhodnutím, co s penězi, které léta šetřili a ukládali do penzijních fondů. Měli by si nechat od fondu či pojišťovny měsíčně zasílat penzi? Nebo si vybrat variantu jednorázového vyrovnání, sestavit vlastní investiční portfolio a měsíční rentu vybírat z něj? Výsledky výpočtů jsou překvapivé, ale hovoří jasně.

Mnohým šedesátka klepe na dveře (30 % klientely je ve věku 50 až 59 let, přes 20 % dalších má nad 60 let) a většina by měla již nárok na výplatu. Ale jakou variantu zvolit?
Jak známo, délka spoření v penzijním fondu snižuje vlivem státního příspěvku efektivní výnos: čím delší doba, tím nižší zhodnocení. Jiným efektem se zase projevují daňové odpočty, ale je dostatečně známo, že s těmi lze legálně "fixlovat". Smlouva se každoročně vypoví, daňový odpočet se vracet nemusí a garantovaný výnos až 30 % jinde na světě nikdo nenajde. Produkt byl však koncipován jako vytváření rezerv na důchod, proto by logická odpověď na otázku z úvodu článku měla znít: nechat si vyplácet penzi!

Jak ale uvidíme, není to nejlepší rozhodnutí. Jak je možné, že mezi jednotlivým variantami penzí jsou rozdíly tak velké? Co na to říká dvojjediný regulátor a dozor? Novela zákona navíc umožnila fondům přímo čarovat s úmrtnostními tabulkami. Většina lidí také "hlasuje nohama" a bere jednorázové vyrovnání (již předloni fondy vyplatily 7,4 miliardy korun).

Penzijní fondy v průběhu prvního čtvrtletí 2005 překonaly hranici tří miliónů klientů

Dva největší problémy penzijního připojištění však přetrvávají: stárnoucí klientela a velmi nízký příspěvek. Nejvíce klientů (31 %) spoří tak, aby maximalizovali státní podporu, tedy 500 Kč. Druhou největší skupinu s podílem 22 % ovšem tvoří klienti, kteří si spoří méně než 200 Kč měsíčně a pouhých 5 % klientů spoří 1 500 Kč měsíčně a naplno využívá daňovou úlevu. Vzrostl však počet těch, kterým přispívá zaměstnavatel (již na více než čtvrtinu) a tento příspěvek přesahuje vlastní průměrný příspěvek klienta.

Kolik kde dostane?

Zadali jsme našim penzijním fondům jednoduchý modelový propočet.
Žena 59 let, která je klientkou fondu od 1. 3. 1995 a na účtu má asi 113 800 Kč. Z hlediska zdanění výnosu jsme doplili konkrétní skladbu: 

  • příspěvky klienta celkem 83 500 Kč,
  • státní příspěvky celkem 14 370 Kč
  • příspěvky zaměstnavatele 0 Kč
  • podíl na výnosech 15 951 Kč. 
    Celkem tedy ve prospěch penze 113 821 Kč.

Snazší je situace jednorázového vyrovnání, které je 111 428 Kč, ačkoli i zde se některé fondy "trefily" kousek vedle.
Nás ale zajímá především doživotní penze – kolik by naše klientka dostala, vidíme v tabulce (viz níže). Přehlednost poněkud komplikuje situace, že mnohé fondy vznikly fúzí několika původních (ze 44 jich dnes máme 11), a tak různí klienti podléhají různým penzijním plánům. Mohou si také obvykle zvolit některou z variant (například zaručená, na zvolenou dobu, anebo s pozůstalostní penzí). Navíc existují i starší penzijní plány nerozlišující výpočet pro ženy a muže, jako např. CSLP, kde dokonce penzijní plány 1 a 2 pro nové klienty vůbec doživotní penzi nemají.

Měsíční doživotní penze od penzijního fondu či pojišťovny (Kč)
Penzijní fondy a pojišťovny Kč/měsíc
Allianz PF
(původně Allianz-HYPO PF)
587
(původně Živnobanka PF) 648
CSL&P PF
(PP 6)
383
(PP 3, 4, 5) 425
(PP 1 a 2 z fúze) 468
ČSOB PF Progres n.a.
ČSOB PF Stabilita 412
Generali PF 549
Hornický PF Ostrava n.a.
ING PF
(starý PP2)
606
(nový PP4) 453
PF České pojišťovny 594
PF České spořitelny 577
PF Komerční banky 518
Zemský PF n.a.
Česká pojišťovna 583
Kooperativa 586
Uniqa 595
Zdroj: Penzijní fondy a pojišťovny, silně částky pod 500 Kč

U ročních údajů jsme prostým vydělením přepočítali dávku na měsíční. Dále některé fondy vyplácejí důchod "předlhůtně", jindy "polhůtně", podíl na zisku je obvykla vyplácen ve formě zvýšení důchodu, většinou až v případě výnosu nad určité procento. Penzijní fondy používají při kalkulaci "področní" penze buď pro klienta výhodnější "področní" diskontování nebo pro klienta méně výhodné roční diskontování rovnoměrně rozdělené do zvoleného počtu období.

Co nabídnou kalkulačky

Orientační výpočty, které vycházejí na kalkulačkách jednotlivých penzijních fondů, celkem odpovídají realitě. Nabízí je však jen několik fondů: ING PF, PF České pojišťovny, PF České spořitelny, PF Komerční banky, další mají jen proklik na nicneříkající stránky asociace penzijních fondů. Fondy ČSOB své kalkulátory nedávno zrušily.

Kolik by daly pojišťovny

Smutek se vkrádá do duše při zjištění, že produkt typu důchodového pojištění je v nabídkách našich pojišťoven doslova bílou vránou. Ani největší Česká pojišťovna (profil, názory) nenabízí nic než jednorázový produkt, mnoho dalších dokonce ani to ne. Přitom na svých internetových stránkách uvádí, že v sousedním Německu tvoří příspěvky na důchodová pojištění polovinu všech výdajů na životní pojištění. Dokonce taková pojišťovna jakou je Allianz (profil, názory) uvedla na trh až teprve nedávno důchodové pojištění 50Plus, ovšem také za jednorázové pojistné a s volitelnou dobou výplaty na maximálně 10 let.

Jak efektivní výnos

Jak naši poskytovatelé hospodaří s klientskými penězi můžeme porovnat s dalším propočtem investice s pravidelně čerpanou rentou. Představme si, že jednorázové vyrovnání uložíme do nějakého portfolia, z nějž budeme postupně odčerpávat rentu (podobně jako dividendový fond). Kalkulujeme s obdobím 25 let, tedy dožitím 85 let, což je snad dostatečnou "rezervou" proti statistice dožití – a pozor, stále uvažujeme ženy (muži by si svým kratším životem zajistili přece jen vyšší sumy).

Naše modelová klientka si  zhruba 10 let spořila v penzijním fondu a po konci tohoto spoření si vybrala variantu jednorázového vyrovnání ve výši 114 000 Kč. Peníze vložila do portfolia a postupně odčerpává rentu. Jak bude tato renta vysoká v porovnání s měsíční doživotní penzí od penzijního fondu či pojišťovny (jejich výše uvádí tabulka)?

Každý jistě ví, jak jsou dlouhodobé propočty citlivé na použitou míru zhodnocení (výnosu). Použijeme tedy velmi konzervativní výnos 4 %, proti čemuž nemohou protestovat ani skalní nízkoinflační pesimisté. Naopak dynamičtí akcioví optimisté by bezpochyby na tak dlouhý horizont vyžadovali alespoň 10 % p.a. Zvolme tedy jistý "dluhopisový kompromis": přestože na trhu není dostatek tak "dlouhých" dluhopisů, lze uvažovat s velmi dlouhou dobou do splatnosti (investičním horizontem). Máme také k dispozici data o výnosech jak amerických, tak evropských dluhopisů, které vynášely za posledních 10 let kolem 7 %. Německé vládní dluhopisy za 20 let zvládly dokonce výnos 7,11 %. Pojďme tedy jako druhý etalon zvolit realistický výnos 7 % p.a. Tím lze i do značné míry "zanedbat" inflaci a uvažovat vlastně v reálných dimenzích.
Výsledek: při minimalistickém 4% zhodnocení by měsíční renta byla 600 Kč, v druhém případě 7% zhodnocení dokonce 800 Kč. Tedy podstatně více než činí penze od penzijních fondů či pojišťoven (ty se pohybují často hluboko pod 500 Kč měsíčně)!

Jak nazvat výplatu 400korunové dávky? Almužnou, výsměchem, anebo schopností finančního žraloka? (Zde je třeba zmínit i roli špatné legislativy, zejména to, že peníze klientů nejsou oddělené od majetku správce a také povinnost správce fondu nedopustit meziročně pokles nominálního zůstatku na účtu). Zejména klienti PF ČSOB Stabilita a většina Credit Suise Life & Pension PF (s penzijními plány 3 - 6), ale i noví ING PF by měli včas "změnit salón". Ostatní fondy však jistě brzo využijí možností kreativní úmrtnosti.

Jak se tedy zachovat?

Velmi dobře zvážit, zda nechat penzijním fondům naspořené peníze a jen velmi opatrně svěřovat peníze na důchod pojišťovnám. Jen skutečně dlouhověkým by se to mohlo vyplatit. Alespoň do té doby, než začnou nabízet slušnou anuitu. Naopak při rozumné investici dlouhodobých finančních rezerv lze počítat jak s vyšší rentou, tak s racionálně významnou okolností, že, nepodaří-li se člověku dožít se vysokého věku, "zbylé peníze" nepadnou do kanálu, ale někdo je zdědí.

Jak byste se svými penězi naložili vy? Proč u nás důchodové pojištění "nejede"? Spoříte si na důchod v penzijních fondech?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 47 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2005 22:49, Pepa.

Paní Jarmilo, pokud si sjednáte pozůstalostní penzi, kde stanovíte oprávněnou/é osobu/y, tak Vám žádný PF prachy nevezme, ale dostane je ta oprávněná osoba.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 6. 2005 13:31, JMK

Doporucuji nahlednout na www.zlate-mince.cz

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (47 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

19. 4. 2005 | Petr Šafránek | 5 komentářů

Penzijní připojištění: záludné a podivně novelizované

Penzijní připojištění je oblíbený produkt, i ten má ale své záludnosti. Víte, že fond teoreticky může svými výdaji zcela vynulovat výnos portfolia? Že účastníci se stejným stavem účtu... celý článek

Světové penzijní fondy, co ne(z)krachují

12. 1. 2005 | Pavel Kohout

Světové penzijní fondy, co ne(z)krachují

Fond amerických zaměstnanců vysokých škol patří mezi nejstarší penzijní fondy světa, bez problémů funguje již od roku 1917. Úspěšný fondový systém vytvořili i Švédové. Chilský systém... celý článek

(Z)krachují světové penzijní fondy?

10. 1. 2005 | Pavel Kohout

(Z)krachují světové penzijní fondy?

Německé předválečné fondy vybrakovaly světové války. Penzijní fondy rozvojových zemí dosahují ročně dvouciferných ztrát. Pro příklad ale nemusíme ani do těchto států, ani do historie.... celý článek

Vydělávají více penzijní nebo podílové fondy?

17. 9. 2004 | Lev Dvorok

Vydělávají více penzijní nebo podílové fondy?

Porovnali jsme výnosy penzijních a podílových fondů za několik uplynulých let. Jak si penzijní fondy vedly v porovnání s různými typy podílových fondů? Jak významně ovlivňují výnosy... celý článek

Ideální důchodová reforma?

1. 9. 2004 | Ondřej Schneider

Ideální důchodová reforma?

Hlavní kritérium důchodové reformy je jediné: slušné, bezpečné důchody pro seniory a vypočitatelná a únosná zátěž pro zaměstnané. Důchodový systém bude tehdy správně nastaven, když... celý článek

Partners Financial Services