Tajná cena životního pojištění?

Podle zákona o ochraně spotřebitele musí prodávající informovat o ceně nabízených výrobků a služeb. I pojištění je službou. Jak je tedy možné, že pojišťovny v rozporu s tímto zákonem tají ceny některých životních pojistek a státu, který tyto produkty podporuje daňovými odpočty, to vůbec nevadí?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2004 15:59, Fredy

Vzorce opravdu nikoho moc nezajímají. Ale třeba u penzijního připojištění je zajímá roční výnosy, náklady na aktiva, náklady na účastníka apod. To lze zjistit z výsledovek hospodaření jednotlivých fondů. Samozřejmě tomu ještě chybí ten EFEKTIVNÍ ÚROK. Pokud by ho PF uváděly, tak byste zjistil, že tato investice je velice zajímavá, ale spíše z krátkodobého hlediska. Nejlépe na pět let a za určitých konstalací 10 až 15 let. Dlouhodobě, tak jak je produkt určen, zase nic moc. Možná takový "lepší" termíňák.

Totéž by šlo i u spořícího životního pojištění. Jenže to by musely pojišťovny hrát s kartami na stole. I když některé to umí už dnes. CSLP posílá klientům tzv. bonus - podíl na zisku. Ovšem pozor - nápočtem. Vůbec by nebyl problém tento bonus uvézt i v procentech. Jenže to je právě ta kulišárna. Raději uvede jedno číslo, třeba 6,5% a to je ve výsledovce. Jenže po odpočtu TÚM a dalších redukcí dostane klient třeba jen 1%. On dostane třeba 50 Kč, tomu nevěnuje pozornost, ale chvástá se, že mu pojišťovna připíše 6,5%, ta ho při to nechá a ráda, pomocí svých poradců, podpoří. A tuhle kulišárnu podporuje stát z našich daní.

Zobrazit celé vlákno

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2004 19:21, JirkaZ

Máte pravdu v jednom : klient přesně ví, kolik platí. To je jeho jediná jistota. Ale určitě přesně neví, kolik přesně dostane např. v případě dožití. Nedostane totiž ani pojistnou částku uvedenou na smlouvě, protože výnos podléhá zdanění (alespoň v současnosti). A klient neví, jaký je podíl jeho vkladu a zhodnocení na pojistné částce.
Ve výpočtech ohledně efektivního úroku to sice není uvedeno, ale předpokládám, že zdanění není vzato v úvahu. Potom je efektivní úrok ještě o něco horší.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 43 komentářů)

10. 11. 2004 13:40 | Petr Šafránek

Milý anonyme, Vy jste bohužel úplně mimo! To, co píšete, platí skutečně pro kabát a platí to i pro jakékoliv rizikové pojištění. Jakmile se ovšem v rámci jedné ceny nabízí rizikové pojištění a kolektivní investování (a to je případ kapitálotvorných pojištění), pak je nezbytné vědět, kolik platím za co - tedy kolik za rizika, kolik za správu a kolik je investováno! Nebo Vy byste snad vkládal peníze na účet u banky, která by Vám řekla, že Vám vklad zhodnotí 1.5% p.a. ale současně si z něj něco nikde nedefinovaného vezme? Tam byste asi nedal ani korunu - poplatky spojené s vedením účtu vidět chcete! Nikdo samozřejmě nechce, aby pojišťovna zveřejňovala poplatkovou strukturu rizikových pojistek - tam je to oparvdu jakos tím kabátem - znáte krytá rizika a znáte cenu. U kapitálotvorných pojistek, a o těch je článek, je to ovšem něco úplně jiného!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2004 13:30 | anonym

Absurdní článek. Když si jdu koupit kabát, porovnávám ceny obdobných výrobků. Nezajímají mne mzdovém, materiálové a jiné výrobní náklady (a výrobce mi je také nesděluje). Zajímá mne konečná cena. Totéž mohu zjistit porovnáním srovnatelných pojistných produktů od různých pojistitelů. Navíc snad dnes již každý ví, že důležitější než výsledná cena - pojistné - je rozsah pojistného krytí a schopnost pojistitele dostát svým závazkům.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2004 6:17 | Fredy

Jako obvykle zase dobrý článek od pana Šafránka. Ještě měl doplnit to, že stát tento business nejen podporuje z našich daní, ale tuto zlodějnu považuje za důležitý pilíř penzijní reformy. Stačí se podívat na výsledky hospodaření jednotlivých pojišťoven. Třeba ze serveru: http://www.cap.cz
Předběžné výsledky členů ČAP za období 1-9/2004
Z předběžných výsledků, které Česká asociace pojišťoven od svých členů shromáždila za období 1-9/2004 vyplývá, že pojistný trh si zachovává stabilní tempo růstu. Celkové předepsané pojistné členů ČAP se zvýšilo oproti stejnému období 2003 o 10,1 % a dosáhlo úrovně 84,3 mld.Kč.
Vyšší dynamiku růstu si i nadále zachovává životní pojištění u kterého vzrostlo předepsané pojistné o 18,1 % na 32,3 mld. Kč.
Úžasné výsledky hospodaření, což? Vážení naivní snílci o vysokých ziscích z KŽP, úžasných kombinacích s čímkoliv, kdo myslíte že se o to zasloužil? No přece VY!!!! Ovšem za vydatné pomoci vašich poradců - pojišťováků, nadšených to zástupců lovců vašich financí.
Pokud si dobře přečtou článek zastánci zde nedávno diskutovaného „kombíka“, tak bych se jich znovu zeptal s jakými výnosy počítají, kdo jim je poskytuje a garantuje. Myslím si, že mnoho z nich se dopouští (vědomě, či nevědomě) podvodu na klientech.
Nebylo by od věci prosadit do zákona povinnost pojišťoven uvádět u všech jejich produktů efektivní úrok. To je důležité hlavně pro ty, kteří i přes všechna varování, tu kapitálovku prostě musí mít.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Markéta Šichtařová

ekonomka

Jan Mládek

politik

Markéta Šichtařová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services