Proč říct ano rovné dani

Rovná daň zjednoduší daňový systém, omezí daňové úniky, zajistí rovnost subjektů a rovná pravidla hospodářské soutěže. Také díky ní přestane být trestána poctivost a pracovitost. Tvrdí to senátor za ODS Miroslav Škaloud.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2004 13:53, Vašek

Možná si Vy asi pod pojmem světlé zítřky představujete 100 000 bezdomovců? V tisku prošla zpráva, že v USA měla nějaká žena dopravní nehodu. Museli ji operovat část mozku. Když zjistili,že není pojištěná a nemá na operaci dost peněz vše zakonzervovali aniž vrátili lebku na svoje místo. Několik týdnů ta žena trpěla závratěmi a bolestmi. Teprve když o tom psal tisk našli se dobrovolní dárci, kteří uhradili dokončení operace.To by se Vám líbilo?
To píši aniž bych byl nějak protiamericky zaměřený. Většinu jejich vojenských akcí jsem podporoval.
Ne všem nezaměstnaným se nechce dělat, jsou i tací kteří celkem dlouho shánějí práci.Myslím si, že již dnes se většině nezaměstnaným vyplatí pracovat a nečekat na nějaké dávky. Než nějakých 500000 nezaměstnaných stát stojí také hodně a daleko více 250000 úředníků.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2004 23:53, Vašek

S tím 5950 Kč máte pravdu, s ostatním méně. Náklad za náhradního pracovníka nejde ve prospěch státu, tak to žádná daň není.
Uznat by se snad mohly odvody (daně a pojistné ) na tohoto pracovníky, jelikož odvody na dovolenkujícího pracovníka zůstávají.
Řekl bych, ale že diskuze je o rovné 15% dani, nepostřehl jsem, že by ODS chtěla zrušit nebo snížit pojistné.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 89 komentářů)

4. 6. 2004 9:06 | Jan Kolda von Žampach

Myslím, že jste se opravdu dnes a po ránu ( doufám ale jen krátkodobě ! ) dokonale zbláznil. A kolik tisíc, desítek tisíc, set tisíc, miliónů atd. lidí pomlátili, přes dosazený loutkový diktátorský režimy ( nebo i bez nich ), za posledních třeba 150 let naši staronoví přátelé ? O těch nedávno předchozích, ale už také zase přátelích, ani nemluvě ? A to můžu z těch mnou zmíněných 150 let vyříznout a dát pod lupu také jen těch posledních 15 let...
Prostě tohle jsou od Vás falešný, od základu neupřímný kecy a jen kecy, tedy pokud nejste tak neskonale naivní. A to Vy přece nejste. Musel byste mít černou vlajku vyvěšenou každý den. Také za a právě moji peněženku ! Moralisto jeden, cha, cháááá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 8:50

Nezbývá než popřát naší největší verbálně pravicové straně hodně odvahy k realnému uskutečnění tohoto skvělého nápadu. Bohužel od cca roku 1995 mám pocit, že jsou pro ODS mnohem zajímavější populistická témata (jako do roku 2000 bude prum. plat 20t. atd). Přicházet z opozice se skvělými všeléky je velmi laciné a prostě jim nevěřím, že budou mít dostatek odvahy realizovat takový program ze Strakovky (ona se vždy najde nějaká výmluva = nemáme 101 poslanců, proradní koaliční partneři atd..). Zvláště, když mají za naší východní hranicí názorný příklad toho, že spravedlivý daňový systém je mezi našimy socializmem prolezlými spoluobčany považován za něco, co musí být po zásluze potrestáno propadem volebních preferencí a odchodem do opozice... Bohužel všechny potenciálně důvěryhodnější nelevicové strany, které se dali na možná delší, ale schůdnější cestu ke spravedlivějšímu daňovému systému (spol. zdanění manželů, výměna vyšších spotř. daní za nižší daň z příjmu) jsou zdiskreditovany spoluprací se socialisty a upadají do nevolitelna... Takže nám, kteří jako špičkoví zaměstnanci živíme tento stát (neb do ciziny ještě nechceme, a jako podnikatelé se neumíme daním effektivně vyhnout) nezbývá než věřit, že modrý pták vstane z popela populismu posledních cca 8 let. PS: zajímavá informace byla publikována včera v MFD: Při nákladech na pracovní místo 100.000 Euro/rok. Vychází nejnižší čistá mzda z okolních zemí právě v ČR - tj. nejvyšší zdanění a povinné "pojistné" - dokonce více než v drahém sociálním systému Německa!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 8:18 | thom

ale kam, řekni kam....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 8:14 | JayKay

Ano, navíc za jakou cenu dosáhli onoho růstu HDP, pro čínské (ale nejen) životní prostředí to mělo katastrofální důsledky, které budou horko těžko napravovat (nedýchatelný vzduch či nepitelná voda ve velkým městech)... Já osobně jsem za Vaši připomínku rád, díky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 8:10 | bee

bohuzel, jedinym resenim soucasne situace je pro ten "premyslejici" zbytek, ktery jeste vi, ze vsechny dluhy se splaci a ze 1+1=2, utek z tohoto Ubozakova nekam, kde ta premysliva vetsina je alespon v rovnovaze..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 8:08 | thomas

to není názor, ale volební program :-)) ale souhlasim
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 6. 2004 8:07 | bee

vsech 7 bodu, co navrhl Franta plati a melo by se kazde rano hlasit jako modlitba v tv a radiu..bohuzel, vsech 7 odporuje "socialnimu" citeni nasich drahych soudruhu, kteri jsou u vesla.. proc by Spidlak mel snizovat pocty uredniku, kdyz si takto za penize danovych poplatniku vyrabi budouci volice?? to stejne plati o duchodove reforme! proc by mel sahat na duchody, kdyz to jsou v 90% jeho volici? atd atd
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 7:55 | Franta

Zavedení rovné daně podporuji. Ale pozor, to není všelék. Aby zavedení této daně bylo efektivní a smysluplné, tak musí být provázáno s dalšími nezbytnými kroky. Jedná se především o tyto oblasti:
1) Současné řešení důchodové reformy. Postupné snižování odvodů na státní účet sociální zabezpečení s přesouváním části těchto odvodů na volitelné privátní fondy. Postupně snížit kompletní odvodové zatížení (daně, sociální a zdravotní pojištění), které jednoznačně brání vyšší zaměstnanosti. Právě z důvodu vysoké ceny práce.
2) Zjednodušení celé daňové legislativy. Daňové zákony musí být jednoduché, srozumitelné a jednoznačné.
3) Zjednodušení administrativy spojené se zaměstnáním a podnikáním. Soustředění všech nutných povolení, hlášení apod. do jednoho místa a umožnit vše řešit elektronickou cestou.
4) Snížit počty ministerstev pomocí sloučení na polovinu a rovněž snížit počet státních úředníků nejdříve na 50% a potom postupně každý rok o další, na konečný stav 30% současných počtů (viz Švýcarsko). Úsporu z části použít na nastartování důchodové reformy. Úředníci, kteří zůstanou, musí být motivováni k tomu, že jsou tu především pro občany. Podle toho se musí chovat a jejich rozhodnutí musí být jasná, srozumitelná a hlavně závazná. Pokud stát vydá nějaký zákon, tak úředník (jako jeho prodloužená ruka a kontaktní osoba s občanem) jej musí umět jednoznačně vysvětlit a závazně poradit. Nikoliv jako nyní, kdy se berní úředníci smějí lidem do očí a říkají "nějak to udělejte, mi zatím nevíme také jak na to, ale až vás budeme za tři roky kontrolovat, tak budeme chytřejší".
5) Přepracovat Zákoník práce, který je v mnoha případech brzdou většího zaměstnání lidí.
6) Přepracovat Občanský zákoník, hlavně v oblasti bydlení. Zrušit regulaci nájemného a umožnit trh s byty.
7) Zajistit vymahatelnost práva. Zjednodušit a zrychlit trestní řízení tam, kde je vše jednoznačné. Například ve věci dlužníků, kde je dluh uznán apod.
Jistě by toho bylo ještě více. Chci tím jenom naznačit to, že bych nerad, aby se institut „rovná daň“ nestal jakýmsi zaklínadlem na vše špatné. Jakýmsi lékem, který vše vyřeší, něco jako mávnutím kouzelného proutku. To by bylo špatné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 6. 2004 6:19 | Eric

Lidé, omlouvám se těm, kteří si teď pomyslí, že se Eric zbláznil. Víte vy, že dnes uplynulo 15 let ode dne, kdy dnes tolik oslavovaná Čína pozabíjela na svém hlavním náměstí tisíce svých lidí - většinou studentů? Z tohoto pohledu si stále nemyslím, že čínský hospodářský vývoj je tím jediným, co by nás na té zemi mělo zajímat... Těm, kterým je tato připomínka nepříjemná se omlouvám, opravdu jsem to ale říci chtěl, aby tato skutečnost nezanikla ať už v řinčení oslavných zvonů na jejich růst HDP nebo v našich žabomyších sporech... Jinak všem přeji ničím nerušený den. Já pro dnešek vyvěsil černou vlajku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 5/5

5

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Komárek

podnikatel, KKCG

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Karel Komárek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services