Proč nechci byt na hypotéku

Denodenně se dočítáme o nízkých úrokových sazbách a závratně nárůstajícím počtu poskytnutých hypoték. Zvažujeme ovšem při výběru bydlení důkladně všechna pro a proti? Není bydlení v nájmu výhodnější?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2007 12:46, jiří karel

Myslím, že nejlepší důkaz proč nelze z nájmu uhradit hypotéku je fakt, že nikdo nestaví na komerční bázi nájemní byty. Kdyby to fungovalo, tak si developer vezme hypotéku, pronajme byty a "mele mlýnkem". No ale to se romantickým hyposnílkům a pár zběsilým ekonomčíkům vysvětlit nedá a tak budou bankám a Finepu na špek skákat dále.

+127
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2008 14:05, petr

Tak nevím žiju asi na jinačí planetě koupil jsem byt na 100 hypotéku 2 400 00, po 3 měsicích jsem ho začal pronajímat (investice 50 000) nájemník za mě zaplatí všechno cca 14 000 nevím proč malovat hned čerta na zeď , že je to drahé, přijde mi to jako pěkné zhodnocení mého rizika, že byt klesne pod svoji hodnotu. Zatím na tom pouze vydělávám :-)

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 409 komentářů)

30. 7. 2003 9:44 | Ladislav Majer

Klesají především nájmy větších bytů 3+1 a výš, jednak je to osobní zkušenost a jednak zkušenost několika přátel, kteří pracují v realitách. Ceny nájmů malých bytů poslední dva roky v podstatě stagnují (tedy s inflací mírně klesají), velké byty jdou dolů často o více než 15 - 20 %. Mluvím o Praze, situaci mimo neznám, ale mimo Prahu asi žádný velký trh s nájmy v podstatě neexistuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2003 9:41 | Eric

Kterých nájmů? To jen tak pro pořádek. Jo, a kdo vám to říkal? Nějak jsem si nevšiml...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2003 9:31 | Ladislav Majer

No jo, jenže ceny nájmů klesají, nikoliv rostou - a to je ten problém...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2003 9:24 | Nowak

Pokud si koupim byt na hypoteku, je to draha sranda o tom neni pochyb. Pri soucasne regulaci najmu mi to ale porad pripada vyhodnejsi, nez platiti trzni najemne. Na hypoteku si nemusite prece pujcovat miliony. Pokud si chci koupit byt, tak mam vetsinou cast nasporeno (stavebni sporeni) a zbytek potrebuji nejak financovat. Zde je hypoteka idealni. V soucasne dobe platim za garsonku 5000 mesicne (kazdy rok jde cena o 500 nahoru). Na hypoteku jsem koupil 2+1 a splatky cini cca 6000 (vcetne ruznych pojisteni) + sluzby (cca 2500). Za 15 let bude splaceno a budu platit pouze to, co spotrebuji. Shrnuto dokud bude stat regulovat najmy, tak poptavka bude presahovat nabidku a cena pronajmu poroste nebo urcite neklesne. Pokud hypotekou nefinancuji dum za 2 miliony, tak splatky vyjdou s ohledem na trzni najemne prakticky nastejno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 7. 2003 9:11 | Barry

A mimochodem, když je doba před vstupem do EU tak vhodná, co budete říkat lidem v situaci, kdy po vstupu do EU praskne ta cenová bublina nemovitostí u nás?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2003 9:10 | Barry

Velmi hezké PR pro hypoteční banky, skoro jako z dílny jejich PR oddělení :-) Jen tak mimochodem, kolik z klientů podle vás vystačí s platbou 20-25 % příjmů na hypotéku? Viděla jste někdy statistiky, podle kterých jde v průměru na splátku hypotéky přes 60 % disponibilního příjmu?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2003 8:51 | Eric

Hezký den paní (slečno) Rito. Vaše hypotekární myšlení je zcela v rukou hypotečních poradců a prodejců hypoték. Neprodáváte taky hypotéky? Omluvte mě, ale co to tady blábolíte o 20-25%??? Co je to za bláboly o inflaci? Ani jeden z těchto argumentů nemá šanci obstát tváří v tvář realitě hypotečních a souvisejících splátek. (Ne)úmyslně tady svádíte čtenáře na scestí, podivuhodnou "náhodou" vedoucí do hypotečního ústavu. A pojem "pojistka není tak drahá" je taktéž k smíchu. Tisíckrát nedrahé je zdrcující. Pomoci si v hypotéce třeba stavebním spořením je taky blábol - kde ho vezmete?? Samo se naspoří? Úvěr vám dají i když vás mele hypotéka? Achich ouvej. Řečeno slovy pana barona Zajíčka (omlouvám se pane barone za jistý stupeň vulgarizace)- pokud jste finanční připodotýkatelkou, tak opravdu běžte raději zpátky k plotně, pokud si troufáte...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 7. 2003 8:45 | občan

Hypotéku si muže vzít i obec a to za daleko výhodnějších podmínek než jednotlivec. Byty pak může pronajímat za rentabilní nájemné, byt ovšem bue po splacení stále v majetku obce. Stát by mohl obcím poskytovat dotace na úroky, ovšm za předpokladu, že byty budou mít závazné parametry, nejlépe dle jednotného projektu, některé obce totiž "dokáží" postavit byt se státní dotací dle projektu "spřátelené " firmy, kde metr stojí 30000 kč, takže dotace jen zvýší ziks "spřátelené" firmy, movití občané si pak tento dotovaný byt kupují za 2 melouny...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 20:59 | fmarek

Bytové družstvo jste popsala dobře. Je to vžitá praxe, když stále někdo porovnává nájem v obecním, soukromém bytě a v družstevním bytě. Většina se pozastavuje nad tím, že v družstevním se platí více. Tam bych ty hrušky a jablka viděl zřetelně. Ale tohle spíše popisoval jeden z přispěvatelů. S tím pojištěním pravdu nemáte. Buď je pojištění opravdu levné (rizikové pojištění úvěru, případně s úrazovkou), ale u toho nelze uplatňovat odpočty od základu daně. Nebo je chcete uplatňovat, ale pak se jedná o KŽP v různých mutacích, ale to není vůbec levné. Ba naopak. Na konsolidace bych také vsadil, ale až tak za 3 až 5 let. Až se s tím naučí banky pracovat. Co bych ale viděl jako velký rozdíl, je hypotéka (nebo všeobecně úvěr) na byt v bytovém domě a nebo vlastní dům. Cenové rozdíly nejsou tak velké, ale to ostatní ano. Podle čeho soudíte, že při vstupu do EU vzroste inflace?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 20:47 | Chrocht

wishful thinking
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 20:42 | Chrocht

Castecne souhlas - nejvetsi problem v CR v soucasne dobe vidim v tom, ze se nestavi najemni byty, at uz soukrome tak obecni. Zejmena mensi "startovaci" byty pro mlade rodiny by hodne pomohly. Obce by to mohly navic delat jako temer neziskovou cinnost (stale vsak rentabilni) a tim tlacit na soukromniky aby drzeli cenu na rozumne vysi. Problem je v tom, ze tady neni nikdo (vcetne zadluzeneho statu) kdo by mel volne prostredky na dlouhodobe investice tohoto druhu (navratnost cca 20 az 25 let).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 20:36 | Rita Pešanová

Autor nemusí chtít hypotéku, nikdo mu ji nevnucuje. Ale ve svém článku směšuje hrušky s jablky. Příklad s družstevním bytem a bytem v OS je nesmyslný. Jsou bytová družstva, která hospodaří dobře, jsou ale i jiná, která nemají ani korunu a členové musí opravy platit (stejně si je platí, naspořili v fondu údržby). Nezapomínejme, že člen družstva splácí anuitu - náklady na výstavbu bytu, a v případě jejího splacení může zažádat kdykoliv o převedení bytu do OS a dále zůstávat členem družstva (opět nabývá nějaký majetek, se kterým může volně nakládat). U družstevního bytu se neplatí žádný nájem (neplést, jste-li v podnájmu v družstevním bytě), měsíčně se splácí právě ta anuita a fond údržby. Jestliže si někdo koupí na hypotéku nový byt či dům, je tento běžně několik let v záruce, takže odpadají náklady na údržbu. Ekonomický provoz nově postaveného objektu je také úspornější (malá plynová kotelna, regulace vytápění, měřáky u každého bytu, kvalitní izolace, okna). Kolikrát náklady na energie a úklid v objektu s novými byty jsou na úrovni 2/3 nákladů na energie ve staré zástavbě. Autor také nepočítá s inflací. Jestliže si nyní vezmu hypotéku, u kter nám splátka sebere cca 20 - 25% měsíčních příjmů, za 10 let již bude toto procento již z principu podstatně nižší. Proti nečekaným rizikům se dá pojistit, a pojistka není tak drahá, v případě že trvá do 60 let věku pojištěnce, lze jí odečíst od základu daně. Hrozby změny úroků bych se neobávala, protože v případě "výročního dne" je možné původní hypotéku "vyplatit" hypotékou novou u konkurenčního ústavu, popřípadě použít jiných finančních nástrojů - stavebního spoření a podobně. Naopak částka za nájem se s největší pravděpodobností bude v dlouhodobém horizontu zvyšovat, její snížení je možné pouze krátkodobě na pár let dle aktuálního chování trhu. Mysleme na princip inflace, která působí v jakékoliv ekonomice (opět - deflace je pouze krátkodobou záležitostí). Zvláště nyní, kdy se dá očekávat vyšší inflace v důsledku vstupu do EU, je volba koupě bytu na hypotéku dle mého názoru nejlepším rozhodnutím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2003 20:22 | Chrocht

V podstate souhlas. Lidi se casto podivaji kolik plati najem, pak si spocitaji splatku hypoteky a rikaji - splatka je jen o malo vic nez najem. Priklad: platim najem 7800/mes coz odpovida zhruba hypotece na 1 milion pro 30% akontaci. Ovsem! Tech 7800 je vcetne sluzeb! Je to moje celkova cena za bydleni. Po odecteni energii, vody, fonu oprav a vyuctovani zaloh dostava majitel bytu cca 5000 Kc mesicne. Pri hypotece na stejnou castku bych ve skutecnosti (viz clanek) vydaval na bydleni (vcetne vsech poplatku a vynucenych pojisteni) cca 12-15 tisic. Ted si muzu tech 7200 rozdilu syslit. Sice nebudu mit za 10 let jeste svuj byt, ale budu mit cca 864 000 korun, predpokladejme, ze je investuji alespon tak dobre, abych pokryl inflaci (takze budu mit samozrejme vic). Pri vypoctu na tech zminenych 25 let to je v nominale 2.16 milionu rozdil (znovu pripominam, ze penize investuji, aby neztraceli na hodnote). Takze si na stari klidne budu moct koupit garsonku nebo maly byt. Tim nerikam, ze najem je vyhodnejsi nez vlastni byt na hypoteku, jen trvdim, ze je potreba dobre pocitat - zdaleka to neni vzdy a za vsech okolnostil tak jednoznacne. Take zalezi na tom, co clovek preferuje - jestli svobodu a flexibilitu - nebo financni nevolnictvi. Ja mam osobne, podobne jako Eric, k dluhum odpor a byt bych si koupil jen v pripade, ze budu mit vice jak cca 50% jiz nasetreno nebo budu videt, ze i v pripade vyraznejsiho financniho zakolisani to ustojim. Radsi pojedu na cestu kolem sveta, nez abych zaplatil nekolik rocnich platu bance na urokach - aspon budu mit v domove duchodcu o cem vypravet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 20:01 | Fredy

Prase většinou nemá bobky, nebo že by jo :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 19:58 | CSrypatschek

...jenže fór je právě v tom, že vzájemný "konečný" započtení bude a vždy bylo jen pro některé pozvané či nově přizvané ( to jak mezigenerečně chce jít pár nových jedinců či klanů, pod hrozbou použití hrubého násilí, také k lizu ). Pro ty ostatní směr poddanství, později s prvky otrokářství. V rámci legálních, ale takto zdegenerovaných státních, hi, hi, hi, struktur. Nic pro CSrypatscheka ! To už mi jsou daleko sympatičtější divoké, občas prý i na masňácích loupeživé, paštunské kmeny na pomezí Afghánistánu a Pákistánu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 19:45 | CSrypatschek

...tu poslední větu myslím samozřejmě s velkou nadsázkou, hm, hm, hm, upřesňuji to případně těm některým vymydleným mozkům obecně i konkrétně a po shlédnutí dnešních ( 29. 07. )TV novin, neboť nechci být obviněno z propagace...atd., jsem jen malé prostořeké divoké prasátko, nebo nééé ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 19:41 | Fredy

Ještě chvilku počkejte a bude dlužit každý každému. Státy, města, podnikatelé a jednotliví obyvatelé. Až to nastane, tak navrhuji všechny pohledávky a závazky naráz zrušit. Někdo na tom vydělá a jiný prodělá, ale takový je život. Pak budou všichni začínat s nulou, bez dluhů. Jenže jak dlouho Ericu a příteli spořitelny?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 18:41 | jitka

Proč článek mluví pouze o hypotékách na byty??? Stavím domek, do bytu by mne nedostali ani heverem a jelikož nemám všechny potřebné peníze, hypotéka mi pomůže.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 7. 2003 18:28 | CSrypatschek

...souhlas, Ericu, prakticky se vším, i to co´s psal výše, akorát váhu Tvých argumentů můžu vidět rozloženou trochu jinak. A hlavně se jen divím a ptám : jak je možný, že se ti bémiš bučáci tady nikoho neptaj, PROČ (!!!???) je to bydlení, především stavění novýho, tady tak strašně drahýýýýýýýýýýý a bude ještě dražšííííííííí ! Od toho bych tak viděl tady začít a nejdřív bych postavil pár koncentráků, dyk ony by byly hnedka plný, a ta levná pracovní síla potom, kam se hrabe Ukrajina, cha, chááá...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 7. 2003 16:15 | Jan Žitný

To samozřejmě není pravda. Stačí si vzít jako spolužadatele třeba již vydělávající děti a je po problému. Dělá to tak spousta lidí a jejich počet ještě poroste.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marek Dalík

lobbista a podnikatel

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Marek Dalík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services