Životní pojištění: jak spoříme?

Petr Fejtek | | 5. 6. 2003 | 27 komentářů
Pojišťovny používají k jeho distribuci armády dosti vtíravých agentů, mozky nám masírují ještě vtíravější reklamy z televize, kdy: "Slečno, je to na celý život" střídá smajlík naznačující, že stačí 300 korun měsíčně. Třetí šot, že to by bylo tak nejvýš na pěknou rakev, už pojišťovna nenatočí…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2003 20:51, JirkaZ

1.Neodvážil bych se tvrdit, že když v Německu nezkrachovala za posledních 50 let pojištovna, tak že v příštích 20 -30 letech žádná nezkrachuje u nás. Vždyt to téměř nesouvisí.
2. Státní podpora ve formě daňových úlev taky nemusí platit pro příštích několik desetiletí. Proč by měla ? Navíc při vyplacení pojistného plnění zaplatíte daň z příjmu, sice jen 15%, ale kdo ví, co je daňovým základem ?
3. Pokud poradci vysvětlují KŽP jako nutnost pro zabezpečení fin.prostředků na stáří, tak minimálně nemluví pravdu. KŽP je jen produkt, ale peníze do důchodu jsou cílem, ke kterému vedou různé cesty(zpravidla výhodnější), nejen KŽP.
4. Vámi doporučený rozpad KŽP a rizikovou a spořící složku jsem také provedl a to pro několik produktů různých pojištovena a se zohledněním daňové úspory i bez. Je to však orientační kalkulace, protože parametry KŽP a rizikového pojištění nejsou shodné. Doporučuji každému tento propočet udělat, výsledek je smutný.

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 6. 2003 13:26, Svetlik1

1/ Pokud někdo tvrdí, že bankovní sektor byl, je nebo bude stabilní tak Vás upřímě lituji pokud tomu uvěříte, bankovní sektor nebyl,není a nikdy nebude stabilnější než pojišťovny nikde na světě. Banky krachují u nás i v zahraničí. Nemusíme jít daleko - vemte si třeba Německo - KŽP tam fungují od II. světové války a teď probíhá vlna výplat odbytného pro klienty, kteří spoří od 15-ti let života a nezkrachovala tam jediná pojišťovna, ale za to více jak 1 tisíc bankovních ústavů ( z toho více jak 100 v posledních 15-ti letech). Tato situace je v pojišťovnickém sektoru na celém světě, protože na stabilitě pojišťoven je silně závislá fungující ekonomika každého státu. A pokud jde o porovnání s ostatními programy, tak jsme opoměli státní podporu v podobě daňových úlev, které tvoří další zhodnocení v podobě 15 až 32 % z vloženého kapitálu za strany klienta. O zmínce mé mýlky podotýkám, že jsem uvedl " u většiny KŽP " ne u všech - na trhu jich je více, ale s těmi se nesetkáte volně v nabídkách pojišťoven. Dále tento tlak na KŽP není vyvíjen ze strany poradců, ale je poradci klientům vysvětlena nezbytnost tohoto kroku s ohledem na situaci, která neodkladně nastane již za cca 20 až 30 let, kdy půjdou do důchodu. A systém zvýhodnění se bude postupem času stále zvyšovat, protože tomuto státu nezbývá nic jiného, jelikož v roce 2030 budeme nejstarším národem v Evropě.
Pokud by jste chtěli zjistit jaká je výše rizikové složky KŽP - tak to je jednoduché - nechte si sestavit pouze návrh rizikové pojistky od pojišťovny a zjistíte kolik stojí riziko včetně dalších režijních nákladů toho kterého ústavu.

Zobrazit celé vlákno

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

6. 6. 2003 16:38 | Honzajs

Jenomže u KŽP se výnos nepočítá z celého zaplaceného pojistného, ale pouze z jeho kapitálové složky. Jak jste to zohlednil ve svém porovnání?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2003 16:10 | Petr S.

Fredy, až budeš zase porovnávat KŽP a PF vůči inflaci, tak si nejdříve sežeň odpovídající podklady.
Rok 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001
PRŮMĚR PF 8,45 9,82 9,74 9,39 6,07 4,10 4,03 Výnosy v (ČPP*) 14,5 12,5 13,5 13,1 11,2 9,2 6,1 Inflace v ČR 9,1 8,8 8,5 10,7 2,1 3,9 4,7
(* použil jsem zhodnocení ČPP, protože to je jedna ze třech pojišťoven na trhu, která připisuje 100% výnosů svým klientům)
Z následujícího je zřejmé, že zhodnocení je u KŽP daleko vyšší, než u PF - tak prosím nemotej čtenářům hlavu nepodloženými informacemi.
Pokud se jedná o IŽP - tak mi vysvětli, proč nemají garantovanou výši zhodnocení - což znamená, že můžu přijít o velkou část svých vkladů, ne-li o celý. IŽP bych doporučil klientům, kteří se aspoň trochu vyznají na kapitálovém trhu a jsou ochotni ho pravidelně a trvale sledovat a podle toho směřovat svůj kapitál, ale to se týká jen malé části našeho obyvatelstva.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 6. 2003 15:29

Fredy, Fredy, Fredy, poučovat a neznát zaklady, jako je rozdíl mezi pojištěním pro případ dožití a pojištěním důchodu? Ale no tak.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2003 16:58

S tim zhodnocenim Penz. pripojisteni souhlas. Na zaklade dostupnych udaju z kraticke historie tohoto produktu v CR a inflace jsem si spocital, ze prumer je 0.78% nad inflaci. Pokud si clovek vybere dobre (po ocisteni extremu), vyslo mi u tri fondu presne 1.8% rocne. Kdo ma zajem, muze se bez zaruky podivat na mou amaterskou minianalyzu: http://nenya.ms.mff.cuni.cz/~gergic/pf/penzijni-fondy.htm
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2003 15:10 | fmarek

Za článek patří dík z důvodu hlavně „výchovného“. Jinak s údaji, které jste použil, se dají dělat kouzla. Ostatně většina pojišťováků také používá, jako příklad, 55% ve VB. Zamyslel jste se nad tím, co vše je s tím spojeno? Kolik je ve VB například hypoték a kolik pojistek je na to vázáno? Jaký má VB penzijní systém? Jaký poměr (dlouhodobě) je mezi státní penzí a mezi tím, co si lidé naspoří? Jakou roli hraje stát a daňové úlevy? A v neposlední řadě jaká zhodnocení vykazují pojišťovny ve VB? Pokud neuvedete podrobné srovnávací parametry, tak je to jen suché konstatování, bez zvláštní vypovídací hodnoty. Něco jako porovnání, kolik černochů je v té které části světa a že jich je, kupodivu, nejvíce v Africe. A co že s tím budeme dělat u nás  Další zajímavostí je rozdělení pojistných produktů. Jaký je rozdíl, podle Vás, mezi pojištěním na dožití a důchodovým pojištěním? Dále mě zajímá, jaký podíl v uvedených produktech tvoří jednorázové pojištění a eventuelně mimořádné vklady? Kam zahrnují pojišťovny například mimořádné (předčasné) výběry u IŽP? Vždyť je známo, že IŽP je vlastně jakýsi investičně-pojistný spořící účet, kde mohu, za určitých podmínek, provádět přívklady a mimořádné výběry (odkupy). To nemá s důchodovým systémem skoro nic společného. Vaše tabulka nabízí přece jenom něco zajímavého. Stále tvrdím, že pojišťovny jsou tu hlavně z důvodu pojistného krytí a ne spoření. Když vezmu za základ klasickou rizikovku - v tabulce pod názvem pro případ smrti, tak je poměr mezi ročním pojistným (600) a průměrným pojistným plněním (12000) 1 : 20. Tomu může částečně konkurovat jen pojištění pro případ dožití (důchodové), kde si pojišťovny neukrajují tolik pro své potřeby a téměř nic pro krytí rizika. Jak je vidět, tak KŽP žádný efekt nepřináší. Myslíte si, že životní pojištění a penzijní připojištění spasí naše budoucí důchodce a vyřeší (oddálí) kolaps penzijního systému? Kdo občas používá na přemýšlení hlavu a na počítání kalkulačku, tak zjistí, že reálné zhodnocení penzijního připojištění je někde kolem 1 až 2% nad inflací a u životního pojištění je to ještě horší. Smutné je to, že se na těchto neradostných číslech podílí i stát, v domnění, jak úžasně pomáhá řešit naši budoucnost. Nejsou nakonec lepší podílové fondy i bez státních příspěvku a daňových úlev? Proč myslíte, že jsou, například v Německu, ve větší oblibě? Zkuste se na to podívat z pohledu výnosů, rizika a likvidity. A jsou i jiné způsoby a cesty, jak se efektivně zabezpečit na stáří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 6. 2003 11:24 | Ondra

Jestli ta nízká plnění nebudou tím, že jde o plnění většinou z těch starších smluv s nižším pojistným a pojistnou částkou (jak to ostatně autor napsal). 30-letý člověk platí v případě kapitálového pojištění do věku 60 let a pojistné částky milion pojistné lehce pod 3 000 Kč měsíčně. Kolik dealerů Vám ji už nabídlo? Kolik dealerů všude kolem sebe jste s takovou nabídkou jste viděla? Mluvíte o něčem, co jste zažila, nebo jde o nepovedený pokus o jedovatost nebo humor? Pokud jde o humor, pak ha, ha, ha.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 6. 2003 10:12 | Jana Marková

Ta pojistná plnění jsou dost nízká. Čím to podle vás je? Všude vidím dealery, snažící se nacpat lidem milionové pojistky, ale reálné výplaty jsou úplně jinde. Proč?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Komárek

podnikatel, KKCG

Ludmila Müllerová

politička

Karel Komárek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Ludmila Müllerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services