Zákon o společenství vlastníků bytů hrozí

Martin Zika | | 18. 4. 2003 | 136 komentářů
Jednotliví majitelé bytových jednotek se podle zákona mezi sebou musejí domluvit na mnoha věcech nezbytných pro provoz společných částí domu. Jak ale praxe ukazuje, je to často neřešitelný problém.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 6. 2007 9:24

Dobrý den,
v dubnu 2006 jsem zakoupil byt, s prodávajícím byly sepsány stavy teplé a studené vody, tepla a byly předány správci domu. Nyní jsem obdržel od Společenství vlastníků vyúčtování za rok 2006, ve kterém není zohledněno, že měl byt v průběhu roku 2 majitele, je po mě požadováno i zaplacení nedoplatku za rok 2005. Má Společenství vlastníků povinnost vypracovat při změně majitele vyúčtování za část roku pro minulého majitele (tj. vyčíslit jeho závazky ke dni prodeje - je připraven je zaplatit) a za zbývající část pro současného? Může po mě vyžadovat zaplacení nedoplatku za rok 2005?

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2006 22:45

Pokud tak rozhodlo sromáždění vlastníků, pak je to Vaší povinností, doporučuji seznámit se se zápisy a usneseními těchto shromáždění, zpravidla se shromždění konají 2x ročně a vždy jednou ročně je třeba odsouhlasit rozpočet na další rok. Ve stanovách se dozvíte více o způsobu odsouhlasení rozpočtu a o tom, jak je nakládáno s přebytkem hospodaření . Obvykle je přebytek převáděn do fondu oprav. Upozorňuji, že těch 500 Kč, o kterých si myslíte, že je platíte navíc, mohou být i příspěvkem na budoucí opravy, které jsou např. ve vašem domě nezbytné.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 136 komentářů)

16. 5. 2010 15:09 | Martina

Měli jsme podobnou situaci v domě.Správce si dělal co chtěl,nakládal s našimi penězi po svém a nikdo nic neřekl.Když někdo něco chtěl tak byl neochotný a dával najevo že je důležitá osoba.Kdo se ozval tak ho seřval jako mě na schůzi že tomu nerozumím atd.Pak jsem dostala pozvánku k němu do kanceláře tam mě pokáral že podrývám autoritu atd.Někteří nájemníci mu přitakávali a byli na jeho straně.Využila jsem jediného práva a byt prodala a bydlím v domě kde svj funguje.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2010 20:29 | Jarka

Zajímalo by mě, zda může účetní bez mého vědomí, provést úpravy plateb za teplo, teplou a studenou vodu a o výši částky, kterou mám přispívat do fondu oprav. A hlavně, že tyto úpravy provede od 1. 1. 2010 a k podpisu změn je přinese až 28. 4. 2010. Děkuji
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2010 16:01 | janka

Máme podobnou situaci v domě jak píše paní Dagmar.Správce bydlí v domě nikdo mu nesmí odporovat v ničem.Kdo se ozve tak má peklo kdo mlčí má klid.On chce rozhodovat ůplně ovšem v domě.někteří lidé jsou na jeho straně hlasují pro něj.osoby k trv. pobytu můžeme přihlásit až s jeho svolením,stejně tak podnájem bytu,kdo to neudělá toho nahlásí na finanční úřad.To vše říká kvůli pořádku v domě.V domě je 30 bytů a Na scchůzi přijde tak 15-17 lidí a on že to stačí že je to nadpol. většina,ti lidé mu vše odkývají,na chodbě nadávají a pak mlčí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2010 15:59 | janka

Máme podobnou situaci v domě jak píše paní Dagmar.Správce bydlí v domě nikdo mu nesmí odporovat v ničem.Kdo se ozve tak má peklo kdo mlčí má klid.On chce rozhodovat ůplně ovšem v domě.někteří lidé jsou na jeho straně hlasují pro něj.osoby k trv. pobytu můžeme přihlásit až s jeho svolením,stejně tak podnájem bytu,kdo to neudělá toho nahlásí na finanční úřad.To vše říká kvůli pořádku v domě.V domě je 30 bytů a Na scchůzi přijde tak 15-17 lidí a on že to stačí že je to nadpol. většina,ti lidé mu vše odkývají,na chodbě nadávají a pak mlčí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2010 11:03 | jana

Chci se zeptat,převedli jsme byty do os,vlastnictví a družstvo nám dělá správce dál.Nemáme výbor nikdo nechce se o nic starat .Předseda družstva se k nám chová jako by jsme patřily družstvu.Tvrdí že když nemáme výbor zastává výbor on.V domě je hodně bytů a lidé se nestarají o nic.Byla jsem na schůzi a nelíbili se mě investice do vstup. dveří.Našla jsem levnější varianty,lidé na schůzi neřekli nic a mnoho dalších případůPak jsem zjistila že se předsedy musíme ptát na svolení podnájmu,výměn bytu Má na to právo?.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 10. 2009 18:52 | Eva

Dobrý den jsme spol. vl.18 bytovych jednotek,máme zvolený tří člený výbor.Loni jsme odsouhlasili rekonstrukcu domu(výměna oken ve společných prostorech,zateplení domu-půdní vestavbu bytů po této výstavbě si byty nechá firma a za to nám opraví střechu a postaví větší balkony.Všechno se změnilo jelikož na domě není stále nic řádně uděláno ve smlouvě o dílo je přímo napsano harmonogram financování takže všechny peníze úvěru jsou již převedeny na jejich účet tj.2 400 000kč.Nyní ještě výbor bez našeho vědomí a souhlasu podepsal dohodu o prodloužení termínu dokončení smluvených prací a to až na 31.5.2010.Žádáme o odstoupení smluvy,následnou dofakturaci a vrácení peněz jelikož si myslíme že firma je drží neoprávněně,stavební deník není a stavební dozor nikdo nezná.Ale výbor nestojí za náma ale za firmou nic nám ani po vyžádání nechce dát k nahlednutí prý na to nemáme právo.Takže ani nevíme co podepisují,vlastně o nás bez nás.Také se chovají všichni jako že jsou něco a mi vlastně nic.Zajímá mě:Výbor má své práva,ale nesmí porušovat své pravomoce.Jaké práva prosím mmáme mi jako vlastníci bytu-společenství?Velice děkuji za odpověď a radu Eva
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2010 1:45 | coverlet

SVJ není žádnýá holubník a celý článek na mne působí, jako ubohé zastrašování. Při sestavování stanov, je možné dodržet vzorové stanovy, které jsou k disposici na inernetu, v zákonu 72/94 Sb. se dočtete, že lze uvést ve stanovách i pověřeného vlastníka, který funguje , jako výbor, dokonce na bývalém bydlišti, kde bylo 9 bytovýh jednotek, jsme měli ve stanovách i tu možnost, že do výboru může být volen , nebo, jako pověřený vlastník může být volen nájemník s trvalým bydlištěm v budově . Fungují kontrolní komise. Družstvo platí ročně daň z nemovitosti, která se vztahuje k celé budově, ano, každý má vypočítaný podíl,v rozpisu nájemného. Vlastník platí roční daň z nemovitosti vypočítanou ze své bytové jednotky, takže po letošním zdražování ve městě s 20tis. obyvateli vychází na 56m2 asi 370,- Kč. Je třeba otevřeně pohovořit o skutečnosti, že členská práva jsou nedělitelná, nemohou je proto zdědit děti například stejným dílem, členská práva získá ten, komu připadnou v dědickém řízení a pak vyplácí ostatní z tržní ceny bytu. Nelze zřídit žádné břemeno k nájemnímu bytu, například na dožití, atd.atd.atd. Byt v osobním vlastnictví mohu rozdělit na děti i za svého života, tím, že zapíšu v katastru nemovitostí jejich podíly, můžu zřídit sobě, nebo manželovi věcné břemeno na dožití, nepotřebuji souhlas od nikoho k prodeji bytu, k tomu komu ho chci pronajmout, mohu bytem ručit při půjčkách a mohu na byt v osobním vl. získat hypotéku. To vše nemůžu udělat s družstevním bytem, protože mi nepatří je to byt ve vl. družstva, mám pouze nájemní smlouvu. Výbor SVJ uzavře smlouvu s vodárnou , zrovna tak, jak musí uzavřít smlouvu s vodárnou družstvo, protože vodárna má na patě domu vodoměr podle kterého se platí faktury, nemá fakturační vodoměry u jednotlivých bytů družstva, ani u bytů společenství vlastníků, nefakturuje zvlášť jednotlivé byty, ale družřstvo, nebo SVJ. Zrovna tak je to i se smlouvou s elektrárnou na odběry ve společných prostorách., atd. Smlouvy do jednotlivých bytů, na dodávku elektřiny, plynu, uzavírají jednotliví nájemníci v družstvech , zrovna tak, jako vlastníci ve společenství vlastníků. Nezodpovědný výbor družstva mě může připravit o střechu nad hlavou, ve společenství vlastníků přijdu o střechu nad hlavou pouze svou vlastní blbostí a nezodpovědností. Takže v každém případě, je vlastníctví bytů a od toho odvozené i podílové spoluvlastníctví domu a pozemku neporovnatelně lepší, než členství v družstvu a s tím spojená nájemní smlouva.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2009 14:23 | František Vávra

Dobrý den, jsme Spol. vl. o 6-ti bytech (6 x 98/588), myslíme si, že jsme schopni (podle interních stanov) samostatně ,,hospodařit". Je nezbytná ta celá mašinérie zákonů a předpisů, podvojného účtnictví a daňového přiznání... Je možné Spol. vl. zrušit?? Velice děkuji za odpověď.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2009 14:03 | Rozehnalová

Jsme společenství vlastníků s pěti byty. O rozhodování problémů mohou pouze 4 rodiny, neboť pátý byt byl přepsán na syna majitelky, ale nebyly přepsány jakési práva a povinnosti. Vůbec tomu prostě nerozumíme. Dále u nás nebyl zvolen zástupce, takže o všem prý musíme rozhodovat společně a důležité faktury podepisovat všicni. Není to byrokracie? Děkuje za radu
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2009 17:29 | Zdenka

Jsme společenství vlastníků jednotek. Před třemi lety v našem domě koupila byt na hypotéku sedmičlenná rodina. Po celou dobu neplatí za služby spojené s užíváním bytu. Dluh se blíží k 200000,- Kč. Máme několik pravomocných platebních rozkazů, které nikdo nerespektuje. Exekutor nemá v bytě co zabavit,vlastníci nepracují, žijí z podpory a soc.dávek a na nemovitosti vázne zástavní právo ve prospěch stavební spořitelny, takže nemáme možnost vlastníka vystěhovat. Máme obavu, že to může dojít až k likvidaci našeho společenství. Jak se zbavit takových lidí? Poradí mi někdo? Děkuji Z.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 2. 2010 11:24 | Strážnická

Dobrý den, jsem majitelkou bytu, kde služby spojené se správou domu zajišťuje Domovní správa Přerov. Od vzniku společenství vlastníků v roce 2001 si výbor dělá co chce, nikdy se žádná investice předem neprojednala a neschválila, chci -li zjistit, za co byly peníze společenství vydány, předseda trvá na tom, že mi po tom nic není a ředitel DS trvá na tom, že zákon byl změněn a nic mi ukazovat nemusí i když ve stanovách společenství stojí, že mám právo kdykoliv nahlížet do účetnictví a pořizovat si kopii. Za služby spojené se správou domu zaplatí společenství asi 22 000 Kč ročně. Za to zůstal dům v roce 2005 8 měsíců nepojištěn, pak ho výbor bez vědomí vlastníků bytů nově pojistil ,ale dům v zátopové oblasti opomněl pojistit proti škodám způsobených vodou, DS si těchto drobných detailů nevšimla, i když garantovala ve smlouvě pravidelné placení pojistného. Otáži - li se pana ředitele, jak mohla DS např. zaplatit fakturu na 19 900 Kč, když výbor mohl v případě havárie dát příkaz na zaplacení faktury do výše10 000 Kč bez projednání společenstvím a investice projednána nebyla, co je tajemná investice, která byla ve vyúčtování uvedena jako fond údržby téměř za 11 000 a proč byla investice 13 300Kč do nového ústředního topení člena výboru na vyčtování označena jako kominické práce a o které pani technička přesně věděla ,o co se jedná, odpoví " výbor dal pokyn", že na to neměl právo mu nevadí. 20% domu- obchody patří městu Přerovu. Zástupci DS kteří mají hájit zájmy města klidně přihlíží, jak v 80 let starém domě je nejdůležitější investice natírání zábradlí u schodiště, natírání šroubovaných plynových rozvodů v domě, které revize plynu doporučila vyměni atd.,( náhodou se při tom natírá i v bytech členů výboru), zabudují-li se do bytů vodoměry a je-li voda v bytech v 1. a 2. poschodí rozvedena do bytů ze stupačky v koupelně, pro byt v 3. poschodí, kde bydlí člen výboru zůstaly zachovány další dvě stupačky, které nikdo další nepoužívá( jsou 80 let staré), teče-li voda z vadného okapu po zdi a zatéká-li do obchodu, investicedo opravy je zamítnuta, že si to poškození mají opravit na své náklady ,ale požádá- li členka společenství o vybourání obvodové zdi domu pro vybudování místa pro její kočárek, v zápisu pana předsedy se objevilo, že tato investice odhadovaná na 100 000Kč je schválena, i když na schůzi bylo cca 50 % členů společenství a já jsem byla proti.Zástupce DS na schůzi byl, proti zápisu ze schůze neměl námitky. Člen výboru si vybourá zeď ve společných prostorách ( souhlas členů společenství ani stavebního úřadu k tomu nepotřebuje) a zabere si je pro sebe,DS na tom nic špatného nevidí. Dojdu-li se otázat odborníků na bytovou politiků, zastupců města či poslanců či senátorů v podstatě lze výsledek shrnout slovy. Zákony jsou špatné, ale nic se s nimi dělat nebude, při správě městského majetku se takovými drobnými detaily zabývat nebudeme , chcete-li DS, či výbor společenství žalovat můžete, ale vzhledem ke stavu českého soudnictví a protože promlčecí doba jsou tři roky, stačí, když vám Ds neukáže účetní doklady další dva roky po obdržení výúčtování a nezmůžete nic
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2010 11:16 | Jaroslav Martinek

Chci se zeptat, jak mám postupovat: Koupil jsem nebytovou místnost v panelovém domě v příemí , jsou tam byty a můj nebyt.Můj nebyt má jen 2 malé okna(40x40cm).Nechál jsem vyhotovit projekt na rekostrukci na bytovou jednotku 1+KKK. Ale někteří členové společenství mi můj záměr neodsouhlasili. S malými okny je tento prostor neobyvatelný, ale klasické panelácké okno tam bez souhlasu nemohu osadit i když je vřadě změnilo by to vzhled domu. Co mohu dělat??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 9. 2009 21:36 | Bělka Miloš

Dobrý den, jsem členem Sdružení vlastníků domu,je v něm 9 spoluvlastníků se společným topením,já mám vlastní okruh vytápění(s písemným souhlasem ostatních) a ostatní se rozhodli že si udělají společné vytápění plynem.Financováno to bude z fondu oprav do kterého i já přispívám,ale nebudu společné vytápění využívat.Mohu dostat svůj podíl z fondu zpět,nebo je jiné řešení?Nemám zájem z peněz které vkládám do fondu dotovat ostatním zhotovení vytápění.Děkuji za odpověď,s pozdravem Bělka Miloš.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2009 13:08 | Marta Nováková

Jak správně platit příspěvek do fondu oprav v domě s s rozdílnou velikostí bytu, které tvoří společenství vlastníků? Může být stanovená jednotná cena u byt 1+1, 2+1a 3+1? Děkuji .
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2009 12:03 | Lubomír Bodanský

Dobrý den, jsme SVJ o 82 byt. jednotkách a výbor se rohodl, že se provedou zásadní opravy papanelovém domě ( zateplení, výměna oken, oprava balkonů ). Minimálně 11 vlastníků s tímto nesouhlasí, jelikož výbor nepředložil nabídky výběrového řízení a jen konstatoval, že ke schválení rekonstrukce mu stačí tříčtvrtinový souhlas vlastníků jednotek a tato rekostrukce za bezmála 9 000 000 kč se uskuteční. Prosím o radu, zda je proti tomuto arogantnímu vystupování z řady výboru nějaká obrana. Je tam i velké podezření, že od firmy, která má toto realizovat jsou přislíbeny provize pro výbor. Děkuji za radu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 5. 2009 10:38 | Eva

Dobrý den,mohu doporučit-podívejte se na stránky www.kvtopenarska.cz.Je tam rozúčtování spotřeby tepla a vody.Pod bodem 3 a 4 se dozvíte potřebné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2009 10:30 | Eva

Dobrý den pokud vím,výbor a předseda je volen na 5 let.Může být i odvolán. Náhlédněte do stanov vlastníků bytových jednotek. V době nepřítomnosti předsedy zastupuje místopředseda.Předsedu i místopředsedu volí výbor z řad svých členů a z funkce je odvolává.Členové výboru jsou voleni a odvoláváni shromážděním.K přijetí usnesení je třeba nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů výboru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2009 11:00 | Švarcová Renata

Výbor společenství provádí odpočet vodoměrů a měřičů tepla na radiátorech.Musím umožnit přístup do bytu?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 3. 2009 11:50

Citace - Dagmar Vaculíková / 22.11.2007 08:53

Dobrý den, jsme společenství vlastníků o dvanácti bytových jednotkách. Máme tříčlenný výbor. Předseda tohoto výboru už setrává ve své funkci asi sedm let a v domě se chová, jako by to byl jeho majetek. Už asi třikrát byla svolána členská schůze, kde bylo navrženo zvolit nový výbor a tudíž i předsedu. Vzhledem k tomu, že je to člověk, kterému navíc dělá dobře, že má aspoň nějakou funkci, tyto schůze bojkotuje a ovlivnitelné lidi manipuluje, aby na schůze nechodili a tudíž aby schůze nebyla usnášeníschopná. Tak je to s ním ve všech věcech. Prostě co nerozhodne on, neplatí. Když si na něj jeden člověk v rámci pravidel snažil došlápnout, začne se mstít zalepováním zámku, osočováním z instrikánství apod., přitom on se chová instrikánsky a podle. Chtěla bych se zeptat, pro volbu výboru musí být na schůzi všichni členové společenství, anebo stačí nadpoloviční většina? A dále, co lze s takovým člověkem dělat, je na něj nějaký metr? Děkuji za odpověď a zdravím.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2009 11:37

Citace - Dagmar Vaculíková / 22.11.2007 08:53

Dobrý den, jsme společenství vlastníků o dvanácti bytových jednotkách. Máme tříčlenný výbor. Předseda tohoto výboru už setrává ve své funkci asi sedm let a v domě se chová, jako by to byl jeho majetek. Už asi třikrát byla svolána členská schůze, kde bylo navrženo zvolit nový výbor a tudíž i předsedu. Vzhledem k tomu, že je to člověk, kterému navíc dělá dobře, že má aspoň nějakou funkci, tyto schůze bojkotuje a ovlivnitelné lidi manipuluje, aby na schůze nechodili a tudíž aby schůze nebyla usnášeníschopná. Tak je to s ním ve všech věcech. Prostě co nerozhodne on, neplatí. Když si na něj jeden člověk v rámci pravidel snažil došlápnout, začne se mstít zalepováním zámku, osočováním z instrikánství apod., přitom on se chová instrikánsky a podle. Chtěla bych se zeptat, pro volbu výboru musí být na schůzi všichni členové společenství, anebo stačí nadpoloviční většina? A dále, co lze s takovým člověkem dělat, je na něj nějaký metr? Děkuji za odpověď a zdravím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Ondřej Tomek

podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum

Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Tomek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services