Novodobí lichváři, nebo dobrodinci?

Jako náš zákazník nemusíte mít bankovní účet ani nemusíte ztrácet čas návštěvami v bance nebo na poště a platit za poštovní poukázky či bankovní převody, uvádí Provident Financial na svých web stránkách. Uvědomí-li si ale klient, že jeho komfort je vykoupen ročními úroky až do výše 481 (!) procent, idylka se rozplyne.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 9. 2006 22:29

Názor:
Potřebuju půjčit tak 80000kč až 90000kč potřebuju to na operaci mého postiženého syna, dám na protiúčet vozidlo v této hodnotě.Prosím nabídněte díky.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2003 16:11, Petra

No dobře, proč ne, ale když mi banka peníze nepůjčí, protože jsem s příjmy těsně nad hranicí životního minima? Já si tedy od Providentu nic nepůjčila, protože, si myslim, že ty úroky jsou neskutečně vysoký a právě bych se na mém místě obávala té zmíněné spirály.
Ale skutečně, pokud nedejbože se "něco" stane a budu potřebovat tolary.. Nevim nevim...

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

7. 1. 2004 15:03 | Müller (m2d@seznam.cz)

Nejsem Rom, jsem na tom patrně lépe, než někteří z nich, přesto se pokusím, ve stručnosti popsat svou zlou zkušenost: Minulý rok jsem od Eurotelu dostal nabídku kreditní karty Citibank. Z nabídky jsem se dověděl, že jde o tzv. revolvingový účet, že lze splácet i pouhých 5% dlužné částky měsíčně a že úročení počíná u bezhotovostních operací až po 51 dnech, u výběrů hotovosti ihned. Při výběrech v hotovosti se navíc připočítává jednorázová přirážka 75,- Kč. Roční poplatek za vedení účtu, že je 1000,- Kč, nebo 2000 Bodů Benefit. O dalších povinnostech dlužníka nic! Nabídku jsem přijal, bez tušení čehokoliv zlého. Karta mi přišla poštou s průvodním dopisem, kde stálo výraznými písmeny, abych ji okamžitě podepsal, abych se vyvaroval zneužití, a že před prvním použitím se musím telefonicky spojit telefonním bankéřem, pro aktivaci karty. To jsem tedy neprodleně učinil. Bankéř mne vyzpovídal ze všeho možného (např. mé rodné číslo, jméno matky za svobodna, datum narození otce a podobné otázky). Jako ochranu proti zneužití karty jsem i tuto malou „šikanu“ akceptoval. Obálka rovněž obsahovala přílohu, brožurku „Všeobecné podmínky“. Pořadí vjemů je důležité, pro pochopení záludnosti celého podniku. Jsem důchodce a měl jsem brigádu jako vrátný. Kartou jsem občas zaplatil a dluh pravidelně splácel. Dlužím cca 50 tisíc, ale splácet nebylo obtížné. Nyní nás dědky z vrátnice propustili, aby byla místa pro „civilkáře“. Jinou brigádu se mi nedaří sehnat. Bydlím levně, přesto mi ale po zaplacení podnájmu a splátek, zbývá na jídlo a léky necelých 1000,-Kč/měsíc! Poprosil jsem Citibanku o mírnější splátkový režim, případně splátkový kalendář. Úřednice nejprve striktně odmítla jakoukoliv dohodu (6.1.2004). Pak mi řekla, že opožděná platba se pokutuje 480,- Kč. Na dotaz, jak by to bylo s pokutou, kdybych něco prodal a zaplatil nyní 5 splátek předem a další 4 měsíce „měl náskok“ odpověděla, že i tehdy bych musel za každý takto "předplacený" měsíc zaplatit tuto pokutu, jako za opožděnou platbu! Nakonec mi sdělila, že dohoda o snížení měsíční splátky možná je, ale opět pod pokutu 480,- Kč/měsíc! Dokonce i kdybych se zpozdil s platbou poslední koruny, musel bych platit oněch 480,-Kč!!! Na ČT1 jsem viděl film „Úžer“, pojednávající o lichvě, páchané na Romech. Tato banka si počíná stejně, jako romští vyděrači. Považuji jednání Citibanky za lichvářství a Eurotel podezírám z napomáhání k lichvaření. Lichvy se dopouští, "kdo zneužívaje něčí tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti nebo něčího rozrušení, dá sobě nebo jinému poskytnout nebo slíbit plnění, jehož hodnota je k hodnotě vzájemného plnění v hrubém nepoměru, nebo kdo takovou pohledávku uplatní, nebo v úmyslu ji uplatnit ji na sebe převede.“
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2003 3:13

SHÁNÍM PŮJČKU 60.000KČ NA DOPLATEK DRUŽSTEVNÍHO BYTU V PRAZE.VRÁTÍM V ŘÍJNU TOHOTO ROKU - A TO 70.000 - 75.000 KČ NEBO NABÍDNĚTE PODMÍNKY.ZAPLATIT BYT PŘÍŠTÍ TÝDEN V ÚTERÝ.PŮJČÍ MI NĚKDO?
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2003 16:11 | Petra

No dobře, proč ne, ale když mi banka peníze nepůjčí, protože jsem s příjmy těsně nad hranicí životního minima? Já si tedy od Providentu nic nepůjčila, protože, si myslim, že ty úroky jsou neskutečně vysoký a právě bych se na mém místě obávala té zmíněné spirály. Ale skutečně, pokud nedejbože se "něco" stane a budu potřebovat tolary.. Nevim nevim...
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2003 8:15 | Vena Věčněžasnoucí

Já myslím , že podstata trestného činu je rozhodně naplněna, protože tak draho si peníze půjčí jen člověk rozumově slabý nebo člověk v tísni - přesně tak jak je psáno v zákoně, nehledě na to, že lichvářský úroky jsou určitě nižší než 481 % p.a.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2003 23:33 | Roman Janda

Moje řeč... Hloupý, kdo si půjčuje, blbý ten, kdo má potřebu podnikání Providentu komentovat... Jen pro úplnost - firma Fast Finance už zkrachovala, nebo přesněji - po vyprání kapitálu Motoinvestu sbalila krám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2003 12:32 | Boucek Antonin

Jedno sladke tajemstvi pro dluzniky z kuchyne Providentu (mam primo od zdroje): normalni uroky jsou sice vysoke, dohodnete-li se vsak na splatkovem kalendari, nebudou po Vas chtit zadne penale (cilem Providentu je dostat zpet alespon pujcenou castku). Cili chytry klient Providentu splaci pozdeji a muze si pak pujcit za mene, nez je bezny bankovni urok na spotrebitelske uvery. Ma-li na to ovsem zaludek, je treba podotknout.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2003 12:55 | Josef

Je to stejná lichva jako na sídlišti Chánov v Mostě. Možná, že by šikovný právník na odpovědném státním úřadu oporu v zákoně našel. Neříká se kdesi v Obchodním zákoníku o "ceně obvyklé"? Peníze za stovky procent úroku ročně-to je skutečně nechutné!
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2003 11:40 | Honzajs

A tak raději platí takové nehorázné úroky? jejich blbost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2003 11:22 | Honza Hrubý

Jenže to lidi neví a bank se bojí. Je přeci něco jiného bavit se o půjčce doma v kuchyni nebo v bance, když vás od úředníka dělí sklo.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2003 11:15 | Karel Beránek

Jasně že lichváři. A docela úspěšní, když vidím tu TV masáž Providentu... Proč to nikdo nezakáže?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2003 10:53 | Eric

Kdo nepochybuje o tom, že tito "zajišťovatelé" hotovosti jsou ještě horší než lichváři (pouze pro to nemáme to správné slovo ani zákon, protože jsme už daleko za lichvou) je těmito zlodějskými společnostmi pravděpodobně placen. Tyto společnosti už mají a budou mít na svědomí spoustu sebevražd. Je nutno je okamžitě zakázat. To, že si je někdo pochvaluje je jen důkazem, že je jejich slaboduchost zneužívána. Narkoman taky prosí a děkuje za drogu, miluje svého dealera stejně jako ti, co je jim půjčeno na splacení dluhu. Navíc - kdo ví, že mu normální banka nepůjčí, ví také, že na to nemá. Úvěr od zlodějských velelichvářských v článku zmíněných společností, hodlá splácet z peněz, o kterých v okamžiku, kdy si půjčuje, neví, kde je vezme. Buď kriminálně nebo si znovu půjčí třeba od někoho jiného - ale pak prostě někomu dluh nevrátí. Obvykle tomu měkčímu.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2003 10:43 | Raduz

Lidi prostě neuměj počítat a nebo jsou tak bohatý, že nevěděj co s penězma. Každá banka vám dnes půjčí 8000,- a s podstatně menším ročním úrokem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Kateřina Neumannová

podnikatelka

Jan Sokol

filosof a exministr

Kateřina Neumannová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services