Lampárna: Vzal jsem hypotéku od ČMHB

K psaní tohoto příspěvku mě přivedla snaha laicky vysvětlit princip získání hypotečního úvěru na konkrétním, nijak výjimečném případu a "dát k lepšímu" trable, které jsem musel ve svém případě překonat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2002 10:08, Tomas

vloni jsem si vzal hypoteku. Predtim, jako vsichni, jsem si obesel nebo mne navstivili zastupci vsech hypotecnich ustavu. Nechci zde probirat uroky a poplatky, pouze pristup k zakaznikovi. Protoze pracuji v marketingu, tak jsem se zameril predevsim na chovani a postoj pracovniku jedotlivych bank. Jednalo se o pobocky v Kromerizi:
-vynikajici: CS, GE, HVB.
-dobra: ZB,KB
-otresna: CMHB

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2002 18:51, Aja

tak to musim zkusit

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

7. 5. 2002 12:46 | fmarek

Stále nechápu, že se ještě dnes najdou lidé, kteří věří nějaké finanční instituci. Všechno je jen velký klam. Banky, pojišťovny, fondy, kasina, loterie, parlament, senát, vláda a sportka. Nechápu, proč jste si neobjednal náš nejnovější slamník? Pracovně mu říkáme "stoháček hypoťáček". Proti klasickému slamníku se tam, kromě peněz, zlata, drahých kamenů a kuponových knížek, vejde jedna až dvě osoby. Je to jakási skládačka (balíkové slamníkové lego) a jen na Vás záleží, co si postavíte. Naše řešení je velice levné, komfortní, ekologické a antistresové. K dalším výhodám patří to, že po vybydlení nějakého území, rozeberete domeček a necháte přepravit jinam a tam opět postavit. Náhradní díly dodáváme vždy až po nové sklizni. Je tu jeden malý problém - myši. Buď se smíříte s tím, že domečku tohoto tipu nebudete sám a nebo si připlatíte a mi Vám nabalíme (pardon přibalíme) kočku. Případně si počkat na nový tip slamníku - pracovně DEREGULAČNÍK. Franta Slamník a Božka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 12:44 | Pavel

V Česku je ale velký problém. Tady nefunguje kapitalismus. Resp. funguje, ale jen v něčem. Podívejte se na banky, které "fungují" plně deregulovaně. Ty soutěží o zákazníka tak že "kdo je dražší" ten je lepší. ČSOB zdražení zdůvodní tím, že ostatní banky zdražily. Kde tady funguje konkurence?
Dtto deregulace. Víte, co se stane, když se uvolní nájemné? Půjde nahoru nebo dolů? Jak rychle? Jaké to bude mít další dopady? Já to nevím. Ekonomické procesy se prostě nedají jednoduše modelovat a myslím, že naši politici-ekonomové na to koukají jen a jen politickými brýlemi a o žádnou analýzu se ani nepokouší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 12:13 | To valím voči!

Ještě jste zapomněl na to zda nebyl někdo kulak a jaké jsou vyznání. Výpis z rejstříku trestů by také nabyl k zahození. Vysvědčení ze základní školy bych asi nepožadoval, ale zdravotní dokumentaci ano. Doporučení uličního výboru (KSČM, ČSSD, ODS - dál dle libosti) by také nebylo k zahození. Je třeba každého pořádně prolustrovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 11:57 | rozumdohrsti

Je to prostě problém. Nefungující trh s byty ....vyděračské banky, které těží z této situace .... tuší český občan, jak probíhají hypotéky v Německu, Dánsku či Belgii???? Faktem je, jakou právní oporu v zákonech má věřitel u nás a jakou např. v EU???? Přesto objem poskytnutých hypoték dost razantně stoupá a příjem žadatelů je stále v dost velkém odstupu. Prostě střední třída se moc netvoří. Stále je tu obrovská masa lidí, co by hypotékou svoji bytovou situaci řešit chtěli ....ale nesplní kritéria. Je to uzavřený kruh. Jak to napsal p. Obešlo = vím že to není ideální, ale co v této situaci dělat jiného??? Eric to zase pěkně sejmul = počká, až si na ten podnájem nebo koupi bytu vydělá = přeji velkou trpělivost!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 11:45 | Eric

Banky nedémonizuji (démon je nadpřirozená bytost). Jen je prostě nenávidím pro jejich nenažranost. Jsme na serveru Peníze.cz, tak mluvím o nenažranosti bank (a podobných institucí) a jistě nejsou jediné, stačí se rozhlédnout. "Trh" s byty v ČR je, a to s vámi zcela souhlasím, naprostá a neoddiskutovatelná sračka (útlocitnější čtenáři promiň). Uznávám váš argument, že raději bance než bytoxlákovi. No a jsme u politiky, což? Volby se blíží. Která strana si troufne na deregulaci nájmů? To jsem tedy zvědav... Ať se vám daří pane.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 11:35 | mobeslo

A ještě malý dodatek, pokud není obsah mého sdělení zřejmý: DEREGULOVAT, DEREGULOVAT, DEREGULOVAT...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 11:34 | mobeslo

Milý Ericu, moc jsem se těšil na Vaší reakci. Je perfektní a zábavná, jako vždy. Děkuji, hned je mi lépe na duši. Já myslím, že banky jsou komerční subjekty, které si navenek dovolí to, co jejich zákazníci unesou. Pokud se budeme bavit o úvěru na bydlení, věřte mi, že já bych toho unesl hodně - mnou popisovaná "příkoří" bych byl ochoten dokonce brát jako úpatí ledovce ponížení a "buzerace". Proč tomu tak je? Protože zde neexistuje trh s byty, respektive existuje, ale je nesmírně deformovaný. Kdo za to může? Rozhodně ne banky! Je "normální", aby si 27 letá osoba _kupovala_ nemovitost? Myslím, že nikoliv, mnohem přirozenější by bylo si ji pronajmout, což je pro mě zcela neakceptovatelné - díky regulaci trhu je nájemné na úrovni, která svou výší přesahuje nenasytnost oněch, ve Vašich očích "démonických" bank. A radši své peníze nacpu do kamenné, konzervativní a nepříjemné instituce, nežli kožené bundičce s ulízanými vlasy, případně nepružné a zkompromitované obci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 11:07 | Eric

Možná, že kdyby se lidé jako vy, pane autore, smířili s myšlenkou, že když na něco nemám, tak si to koupím až na to budu mít, anebo si to prostě odpustím, tak by nebylo třeba procházet ponižujícími (programově a úmyslně) procedurami ve zlodějských bankách, když si chci půjčit. Já být bankou, tak bych žadatele o jakoukoliv půjčku (nebo i kreditní kartu, či kontokorent) protáhl kanálem plným nevyvezených řádně uleželých exkrementů, aby si uvědomili, že půjčování není cesta k blahobytu, ale k sebezkáze. A to bych byl bankou morálně zcela čistou, s klienty poctivě smýšlející. Jako klasická shnilá banka bych vám při vyřizování úvěru proléval hrdlo šampaňským. České banky nejsou bankami, ale loupeživými institucemi s podobným, zavádějícím, názvem, proto se chovají jak se chovají. Zlatý slamník...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 10:48 | mobeslo

Na toto byste se spíše měl zeptat prodávajících o:). Prodávající mívají dojem, že peníze dostanou až za příliš dlouhou dobu, že z jejich strany bude potřeba provedení nějakých právních úkonů a podobně. Několikrát jsem se pokoušel tyto představy, či spíše mýty, rozbořit, ale vzdal jsem to po dvou, třech pokusech. Faktem je, že se musí čekat na vyhotovení smlouvy s bankou (lze obejít expres příplatkem) a dále pak na zápis zástavního práva do katastru nemovitostí (nelze oficiálně obejít expres příplatkem). V této souvislosti mě mrzí, že katastr nemovitostí nefunguje rovněž na základě expres příplatků, jako je tomu například u autorit vydávajících cestovní doklady - zde za několik stovek navíc můžete získat cestovní pas do druhého dne. Je sice platný pouze jeden rok, ale je to otázka pouhých 24 hodin.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 10:45 | rozumdohrsti

Paní ředitelko Bardová: co si takhle ověřovat občanský průkaz (heslo dne: co je psáno ...není dáno)??? Ověřil bych Policii ČR, Matriku (rodné číslo může být falešné), pak bych si pozval příbuzenstvo alespoň do 5. větve = můžou být mezi sebou majetkově nevypořádaní = bacha na to!!!!, pak bych pokračoval průzkumem závětí a hlavně ... majetku jednotlivých členů rodinného klanu. Ať máte co dělat!!!! Jen tak dál = klienti se poženou jak zběsilí!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 10:22 | Pavel

Hypotékám moc nerozumím a nechápu proč některým prodávajícím vadí financování hypotékou? Peníze dostanou tak jako tak, ne? A navíc od banky, takže jsou zaručeně čisté... Děkuji za vysvětlení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 9:36

Já jsem si v r.2000 vyřizoval také u ČMHB úvěr a mám podbné zkušenosti. Na každé schůzce si vzpomněli na nějaký nový doklad. Na rozdíl od Vás jsem nemusel shánět úmrtní list, ale musel jsem sehnat potvrzení zda jsem absolvoval základní vojenskou službu. Jinak poplatky má ČMHB pěkně vyšroubované nahotu tak, aby to ještě dlužník spolknul, i kdýž ztěžka. Měsiční poplatek 220,- Kč za správu úvěru se státní podporou, tak to je luxus, kam s hrabe eBanka. Za potvrzení o skutečně zaplacených úrocích se musí zaplatit 100,- Kč, chtěl bych vidět ty náklady s tím spojené. A nakonec jako novinku zavedli rozesílání výpisů z účtu e-mailem, háček je v tom, že pokud již máte uzavřenou smlouvu, zaplatíte další poplatek 200,- Kč. Při sazbě 8,- Kč za e-mail (to je taky pěkná pálka) a 15,- za dopis se náklady uhradí za 29 měsíců. No někde si musí vynahradit snížení úroků.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 8:22 | Honza

V roce 1999 jsem si bral u ČMHB hypotéční úvěr na přestavbu a přístavbu rodinného domu. Co se týče např. doby vyřizování - při podání žádosti mi bylo sděleno, že vyřízení trvá 4-6 týdnů. Ozvali se přesně 1 den před uplynutím 6 týdnů. Hlavní problém byl ale v tom, že mi do zástavní smlouvy pro katastr nemovitostí uvedli již nové rozměry domu, což katastrální úřad odmítl zapsat, protože jsem ještě neměl kolaudační rozhodnutí. Banka tvrdila, že je to tak správně a s katastrálním úřadem taky nebylo možno hnout. Nakonec jsem přes známé na ČÚZK zjistil, že chybu skutečně udělala banka. Ta se po dlouhé době uvolila se mnou smlouvu přepracovat tak, aby bylo možno do katastru vložit zástavní právo. Vrchol byl, že požadovali znovu poplatek (cca 1000,- Kč) za další smlouvu. Po mé stížnosti, že chyba byla na straně banky, mi laskavě poplatek odpustili s tím, že mi v rámci dobrých vztahů vycházejí vstříc. Ani slovo o tom, že to zavinili oni, natož nějaká omluva! Když si představíte komunikaci s úřady, kdy na všechno mají 30 dní lhůtu, tak uběhlo hruba půl roku než jsem mohl opět začít stavět. Abych pravdu řekl, cítil jsem několikrát takovou beznaději, že jsem se na to už chtěl vykašlat. Do určité doby jsem musel úvěr vyčerpat. No a vrchol byl ten, že díky výše uvedenému problému jsem asi o týden tuto lhůtu překročil a banka požadovala pokutu za nevyčerpání. Už jsem neměl sílu se s nimi dohadovat a pokutu ve výši cca 1200,- Kč jsem zaplatil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 8:03 | mobeslo

Já jsem se setkal jak u "obchodního manažera", tak u úvěrového analytika s přístupem zhruba v duchu "to jsou požadavky centrály, a ty my nemůžeme ovlivnit ani předvídat". Toto byla dost univerzální odpověď, až jsem získal dojem, že "centrála" je nějaká nadbytost, která se chová zcela nepředvídatelně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 7:58 | mobeslo

Dobrý den, nechtěl jsem tyto osobní věci "tahat" do článku. Nicméně Vám rád odpovím. Dostal jsem lehounce pod sedm procent. Úroková sazba je fixovaná na pět let, to je podmínka při volbě možností splácení v kombinaci s životnímk pojištěním. Odpočet 1% ze základu daně - bojím se, jestli si to nepletete se státní podporou - s dotací úroků. Tuto podporu já nemohu aplikovat, jelikož se vztahuje pouze na nově vzniklé bydlení. Já budu aplikovat pouze možnost "odpisu" placených úroků ze základu daně z příjmu. Z hlediska bonity ČSOB stačí, pokud vám po odečtení "nutných" výdajů - tj. splátka HÚ, leasing, alimenty, spotřebitelský úvěr... zbude 1.5 násobek životního minima. Na ČS se mi nelíbila nutnost otevřít si u tohoto ústavu běžný účet a z něj provádět úhradu splátek. Vím, že je to hrozně malicherný, ale já potřebuji co nejmíň něco "muset". Hypotéku mám na 15 let a souběžné KŽP je nutné uzavřít pouze na dobu splácení úvěru, čili jej nemám do 60 let, je mi totiž necelých 27 let.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 7:58 | Petr Š.

My jsme hypotéku v ČMHB slavně dokončili minulý týden. Taky to trvalo 2 měsíce, ale ty nervy... Například jejich posuzovací technik se zapomněl v odhadu podívat na jednu mapu a žádost nám zamítli. Pak nám volali, že by to šlo, ale že si musíme zajistit věcné břemeno u majitelů cesty. Týden jsme je sháněli (ze dvou se nám podařil sehnat jeden), pak jsem vynadal člověku, co nám ten odhad dělal a vyšlo najevo, že ten bankovní technik tu mapu přehlédl. A jejich reakce? Omluva? Nic. Tak jsme pokračovali dál. Naštěstí jsem byl teoretick ypřipraven četbou všemožných diskuzí a článků na netu, takže téměř pokaždé, když jsem volal "své" obchodnici, mi připodalo, že to jaksi není vše. Tak jsem se jí zepta "A nepotřebujete ještě tohle?" "No vidíte, ještě, že jste se zeptal, málem byhc na to zapomněla!" A to má na vizitce "Senior úvěrový analytik"! Naštěstí se mi kombinaci s KŽP ani nezkoušeli nabídnout. Ale co, o víkendu jsme se stěhovali a teď už jen 20 let být schopni splácet úvěr. Je jasné, že to nemusí být jen případ ČMHB, podobné zkušenosti jistě budou i v osattních bankách - záleží na konkrétních lidech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2002 6:37 | fmarek

Váš příběh je zajímavý a poučný. Škoda, že jste se více nezmínil o finančních záležitostech. Co jste všechno zaplatil a kdy, kolik procent jste dostal a jak vysoká je měsíční splátka. Jakou dobu máte fixovanou první část splácení a zda budete uplatňovat odpočet 1% od základu daně? Případně jak posuzovala ČMHB Vaši bonitu na uvedených 500.000,- Kč? Proč a čím Vás odradila ČS? A v poslední řadě, na jak dlouho jste hypotéku podepsal a zda souběžné KŽP je do věku 60-ti let?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2002 0:28 | mobeslo

Rád bych okomentoval reakci paní Bardové.
Paní ředitelko, díky za Vaše stanovisko. Upozorňuji na podstatný detail: rozvedený nejsem já, ale má matka.
Trvám na svém názoru, že ověřování "skutečnosti" rozvodu mé matky bylo opravdu kontraproduktivní, vzhledem k tomu, že:
a) Na žádosti figurovala pouze jako spoludlužník
b) Rozsudek o rozvodu, stejně jako (jak trefně poznamenáváte) občanský průkaz neobsahuje žádné informace o závazcích vůči bývalému manželovi/manželce. Jak jste prosím případné závazky ověřovali u mé matky? Je sice rozvedená už asi 17 let, ale to na možnosti případných závazků nic nemění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Zdeněk Škromach

politik

Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services