Indikátory

P/E (Price/Earnings)

Poměr ceny akcie a zdaněného zisku na akcii. Vyjadřuje, kolik jsou investoři ochotni zaplatit za jednotku zisku v peněžním vyjádření.

P/B (Price/Book Value)

Poměr ceny akcie resp. tržní kapitalizace společnosti a účetní hodnoty podniku, což je zjednodušeně hodnota všech aktiv mínus závazky (jakási likvidační hodnota). Udává, kolik jsou investoři ochotni zaplatit za jednotku aktiv po odečtení všech závazků v peněžním vyjádření. Používá se zejména pro to, že o účetní hodnota o něco lépe odolává účetnickým trikům.

P/S (Price/Sales)

Poměr ceny akcie resp. tržní kapitalizace společnosti a tržeb. Tržby jsou obtížně zmanipulovanou položkou, takže tento ukazatel je velmi přesný. Problémem je to, že jej lze obtížně použít ke srovnávání různých společností, protože jedna koruna tržeb u jedné společnosti se nemusí rovnat jedné koruně tržeb u jiné společnosti. (U zisku je tomu v zásadě přesně naopak, korunu zisku je stále koruna zisku).

Výše uvedené ukazatele je ovšem nutné hodnotit v kontextu, protože sami o sobě nemají význam. Porovnávejte poměrové ukazatele s:

  • historickými hodnotami těchto ukazatelů u stejné společnosti
  • ukazateli konkurenčních společností a jejich historickým vývojem
  • ukazateli celého trhu

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services