Indikátory

P/E (Price/Earnings)

Poměr ceny akcie a zdaněného zisku na akcii. Vyjadřuje, kolik jsou investoři ochotni zaplatit za jednotku zisku v peněžním vyjádření.

P/B (Price/Book Value)

Poměr ceny akcie resp. tržní kapitalizace společnosti a účetní hodnoty podniku, což je zjednodušeně hodnota všech aktiv mínus závazky (jakási likvidační hodnota). Udává, kolik jsou investoři ochotni zaplatit za jednotku aktiv po odečtení všech závazků v peněžním vyjádření. Používá se zejména pro to, že o účetní hodnota o něco lépe odolává účetnickým trikům.

P/S (Price/Sales)

Poměr ceny akcie resp. tržní kapitalizace společnosti a tržeb. Tržby jsou obtížně zmanipulovanou položkou, takže tento ukazatel je velmi přesný. Problémem je to, že jej lze obtížně použít ke srovnávání různých společností, protože jedna koruna tržeb u jedné společnosti se nemusí rovnat jedné koruně tržeb u jiné společnosti. (U zisku je tomu v zásadě přesně naopak, korunu zisku je stále koruna zisku).

Výše uvedené ukazatele je ovšem nutné hodnotit v kontextu, protože sami o sobě nemají význam. Porovnávejte poměrové ukazatele s:

  • historickými hodnotami těchto ukazatelů u stejné společnosti
  • ukazateli konkurenčních společností a jejich historickým vývojem
  • ukazateli celého trhu

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services