Jak se nespálit při koupi repasovaných počítačů

Zprávy z finančních trhů, 9. 12. 2016 00:54

Praha, 8. prosince 2016

Stále více Čechů si pořizuje takzvané repasované nebo předváděcí počítače.
Ušetřit se tak dají desítky procent z původní ceny přístroje a lze takto pořídit i modely z elitních řad, které si ještě několik let udrží nadprůměrný výkon.
Existují ale oblasti, na které by si měl dát člověk pozor, aby se při nákupu nespálil. „Rozhodně se vyplatí porovnávat nejen ceny, ale i zákaznický servis, komunikaci obchodu a reference,“ říká Tomáš Netopil, produktový manažer e-shopu Počítárna.cz.
Podívejte se na pár tipů, které vám poradí, podle čeho si takovou techniku vybírat.

Co jsou a nejsou repasované nebo předváděcí počítače

Chcete-li koupit opravdu repasovaný počítač a ne jen například opravovaný přístroj z druhé ruky, hledejte takový, u kterého prodejce garantuje, že prošel odborným servisem a je po technické stránce stoprocentně v pořádku.
Přípustné jsou kosmetické vady, které vzniknou běžným užíváním.  

„Jedná se typicky o firemní počítače, které se ve velkých společnostech obměňují v pravidelných cyklech a starší modely jsou následně dány zpět do prodeje.
Takový počítač prochází důkladnými zátěžovými testy na kompletní funkčnost, je vyčištěný a reinstalovaný,“ uvádí Tomáš Netopil.

Další kategorií, se kterou se mohou zákazníci často setkat, jsou předváděcí počítače.  Ty bývají většinou krátkodobě vystaveny na předváděcích akcích nebo veletrhu.
Patří sem i přístroje ze zrušených objednávek firemních klientů nebo nadvýroby.

„V naprosté většině případů předváděcí počítače nenesou žádné výraznější známky použití.
Jsou zabaleny v originální krabici s veškerým příslušenstvím. Některé kusy mají dokonce fólii na displeji,“ říká Tomáš Netopil.

V obou kategoriích se dají najít modely, které se hodí pro běžné užívání nebo kancelářskou práci, tak i počítače s nadstandardní výbavou, kterou využijí například hráči počítačových her nebo ti, kdo pracují s náročnými grafickými programy.
Ujasnit si dopředu k čemu počítač člověk potřebuje, mu hledání výrazně usnadní a obchodník mu také snáze doporučí vhodný model.

Důvěřuj, ale prověřuj

Při nákupu elektroniky, která není nová, je přirozené zachovat si jistou dávku nedůvěry a obchodníka si dopředu prověřit.
Jedno z vodítek jsou internetové recenze, ve kterých své zkušenosti popisují předchozí zákazníci. Důležité je ověřit si zde, jestli obchod dodává zboží skutečně v takovém stavu, jako inzeruje, a jakým způsobem se vypořádává s případnými reklamacemi. Varovným signálem je, když s obchodem vázne komunikace – nedaří se mu dovolat, nebo na emaily odpovídá s prodlevou v řádu několika pracovních dnů.

„O prodejci značně vypovídá úroveň jeho zákaznického servisu a ochota aktivně komunikovat se zákazníkem, když počítač vybírá, – například mu poradit s výběrem nejvhodnější konfigurace nebo doporučit možné úpravy.
Kontaktovat obchod s nějakým smysluplným dotazem ještě před nákupem, může tedy hodně napovědět o kvalitách prodejce,“ tvrdí Tomáš Netopil.

Co kupuji

Zájemci o koupi počítače by se měli při nákupu repasované nebo předváděcí techniky zajímat o to, v jakém stavu nabízený přístroj je.
Na všechny výraznější vady, jako jsou typicky škrábance, by je měl prodejce dopředu upozornit.
Podle vzhledu se počítače rozdělují do kategorií, které nesou zpravidla označení A+ nebo A pro ty nejzachovalejší přístroje, podle stoupajícího opotřebení pak následují kategorie B a C atd.

„Pokud si zákazník nevybírá počítač přímo na prodejně ale přes internet a obchodník ho nemá na stránkách vyfocený, neměl by být problém si fotografie konkrétního přístroje vyžádat po emailu,“ dodává Tomáš Netopil.

Záruka

Ze zákona má zákazník při nákupu repasované nebo předváděcí techniky nárok na roční záruku.
Pokud některý prodejce tvrdí, že záruka je omezená například jen na půl roku nebo je ještě kratší, upírá zákazníkovi částečně jeho spotřebitelská práva.
Když u takového obchodníka člověk nakoupí, neměl by se nechat odradit a na svých právech při případné reklamaci trvat.

Triky s cenami

Při porovnávání cen na internetu by si měli dát zájemci o repasovaný počítač pozor na obchodníky, kteří uvádějí cenu přístrojů bez DPH a daň naúčtují až při samotné platbě.
Za pozornost stojí také to, zda prodejci porovnávají cenu počítače s jeho cenou při uvedení na trh nebo s obvyklou cenou, za kterou se nyní takový model prodává.
V prvním případě logicky vypadá porovnání úspory podstatně výhodněji, byť se za tuto cenu přístroj již nikde neprodává.

Doručení

Když zákazníkovi doručuje počítač zásilková služba, platí jednoznačné pravidlo, že by neměl přebírat zásilku, která je viditelně poškozená.
Typickým příkladem je promáčknutá krabice, kdy hrozí, že újmu utrpělo i zboží.
Lepší je neriskovat a odmítnout balík převzít – situaci pak bude řešit zásilkovou službu přímo s obchodníkem a zákazník si ušetří řadu starostí. 

Po rozbalení krabice by měli zákazníci zkontrolovat, zda skutečně obsahuje vše, co má.
Tedy vedle samotného počítače také příslušenství, především adaptér, návod a fakturu se správně uvedenou zárukou.
Na počítači by měla být také nainstalovaná originální licence operačního systému.
Solidní obchodník už před nákupem zákazníka upozorní na všechna výraznější opotřebení a vizuální vady, takže při vybalení přístroje by ho neměla čekat žádná překvapení.

„Pokud by počítač vypadal výrazně jinak, než jak prodejce inzeroval, je to důvod mu zboží vrátit a požadovat výměnu za jiný výrobek nebo vrácení peněz.  Varovným znamením by měla být například situace, kdy je počítač viditelně znečištěný.
Pokud při servisu zanedbali čištění zevních částí počítače, je možné, že odbili i podstatně důležitější čištění vnitřku přístroje, nebo počítač servisem vůbec neprošel,“ říká Tomáš Netopil z e-shopu Počítárna.cz.

Dodává, že je ideální, když zákazníci počítač co nejdříve vyzkouší, zda vše funguje tak, jak má, což podle něho v naprosté většině případů bude. Čím dříve se ale člověk na prodejce obrátí s případnými problémy, tím větší má šanci, že se situace rychle vyřeší k jeho spokojenosti.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services