Jak postupovat, aby vám v ruce nezůstal nevyužitý voucher na službu se slevou

Zprávy z finančních trhů, 22. 7. 2016 06:33

Praha, 20. července 2016

Nakupujete rádi na slevových portálech? Hledáte tam výhodné nabídky zájezdů nebo jiných služeb.
Víte, jak bezpečně nakupovat, aby vám před dovolenou nezůstal v ruce nevyužitý voucher? Poradíme vám, čeho byste se měli držet, abyste na dovolenou odcestovali bez problémů.

Je třeba myslet na to, že slevové portály fungují jako přeprodejci slevových nabídek, kteří pouze zprostředkovávají prodej služeb za výhodnou cenu.
Je tedy na místě se o výhodnosti nabídky přesvědčit například tím, že si ji ověříme na stránkách poskytovatele služby a současně se pokusíme získat maximum informací o slevovém serveru.
To by nám mělo napovědět, jestli se jedná o neověřeného nováčka nebo zavedenou firmu.
V obou případech se vám i tak může stát, že zlevněnou službu vůbec nevyužijete, přestože jste za ni zaplatili. To hrozí v případě, že zkrachuje slevový portál, u kterého výhodnou nabídku pořizujete.
Na co potom máte nárok?

Příběh paní Anny, která místo dovolené řešila soudní spor

Zkušenost s krachem slevového portálu má i paní Anna, která si jeho prostřednictvím koupila voucher na levnější dovolenou.
Ještě než odcestovala, portál zkrachoval a cestovní kancelář po Anně požadovala novou úhradu ceny zájezdu, má-li o něj stále zájem. Anna na dovolenou nakonec neodjela.

Paní Anna se obrátila na právní kancelář, aby jí pomohla situaci řešit. „V soudním řízení jsme paní Annu zastupovali. Vzhledem k tomu, že měla od cestovní kanceláře již potvrzenou smlouvu o zájezdu, u soudu jsme uspěli a cestovní kancelář jí musela vrátit celou cenu zájezdu zpět a také uhradit náklady soudního řízení,” říká právník Gabriel Talaga ze společnosti Vilímková Dudák & Partners.

„Slevový portál totiž v daném případě vystupoval při inkasu částky za voucher jako zástupce cestovní kanceláře.
Peníze obdržené za zájezd od paní Anny tak měla cestovní kancelář požadovat od slevového portálu, nikoli od ní,” doplnil Talaga.

Po obdržení voucheru ihned uzavřete smlouvu s poskytovatelem služby

Aby nedošlo k podobné situaci, měl by si každý zákazník slevového portálu nechat po zakoupení voucheru co nejrychleji potvrdit čerpání služby od poskytovatele, čímž dojde k uzavření smlouvy na poskytnutí služby přímo s ním.

„Pokud máte uzavřenou smlouvu přímo s poskytovatelem, nenechte se odradit neochotným přístupem a požadujte vrácení peněz nebo trvejte na poskytnutí služby přímo od něj.
Poskytovatelé slev, kteří své služby nabízeli přes zkrachovalý slevový portál, nemají nárok přenést škodu a náklady na zákazníka,“ upozorňuje Gabriel Talaga.


Zdroj:    FinExpert.cz
Partners Financial Services