ČR - Růst HDP ve 3Q ve všech složkách domácí poptávky

Zprávy z finančních trhů, 27. 11. 2015 10:37

HDP – 3Q /15

Česká ekonomika ve 3Q vzrostla o 0,5 % q/q a meziroční růst zůstal na vysoké úrovni 4,5 % (4,6 % v 2Q). Statistický úřad jen mírně upravil předběžný odhad (+0,5 % q/q; 4,3 % r/r) zveřejněný 13. listopadu.
Za 1-3Q česká ekonomika vzrostla o 4,4 %, což je nejvyšší růst od roku 2007. 

Vysoký růst HDP táhla podle očekávání domácí poptávka, a to ve všech svých složkách – investice, spotřeba domácností a nově také vládní výdaje.
Nárůst fixních investic (+1,3 % q/q; +8,3 % r/r) svým příspěvkem tvoří polovinu růstu (q/q i r/r). Pro nárůst investic byly rozhodujícím faktorem veřejné zakázky na dopravní infrastrukturu (čerpání fondů z EU), které doplnila u firem pokračující obnova vozového parku (+15 %). U celkových investic je překvapením další nárůst zásob, které svým příspěvkem zvýšily HDP o 0,3 p.b., přitom na začátku roku zvýšení zásob tvořilo téměř polovinu růstu a korekce u zásob se odkládá asi až na přelom roku.

Stejně jako předchozí kvartály i ve 3Q pokračoval pozvolný růst spotřeby domácností (+0,3 % q/q; +3,0 % r/r). Tento vývoj odráží pokračující pokles nezaměstnanosti, který v kombinaci s utlumenou inflací vede ke zvyšování reálných příjmů domácností i pří mírném nominálním růstu mezd.

Ve 3Q do růstu HDP promluvily svým zrychlením i vládní výdaje (+2,2 % q/q; +4,4 %), které souvisely s nárůstem veřejných investic do dopravní infrastruktury.
Příspěvek vládních investic k růstu HDP (+0,9 p.b.) ve 3Q kvartále byl dokonce nejvyšší za posledních 12 let.

Příspěvek zahraničního obchodu byl téměř nulový (-0,1 p.b.), když nárůst vývozů (+8,2 % r/r) opět překonal růst dovozů (+9,1% r/r), protože importy zvyšuje silná domácí poptávka (investice, spotřeba domácností). 

Z hlediska nabídkové strany byl dominantním faktorem opět růst přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu (+7,9 % r/r), který doplnil zrychlení ve stavebnictví (+5,5 %) díky dopravním stavbám. 

Za celý letošní rok očekáváme růst kolem 4,4 %.
V příštím roce by měla odpadnout řada jednorázových faktorů (fondy EU, efekt levné ropy) a růst by měl zpomalit na 2,5 %. 

Struktura HDP je pro ČNB neutrální, protože i přes vysoký růst HDP nedochází k výraznému oživení inflačních tlaků a zatím žádnou změnu měnové politiky nečekáme. 

Devizový trh vůbec nereagoval na výsledky HDP, koruna k euru se dál držela beze změny na 27,02 CZK/EUR.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services