ČR - Růst mezd zrychlil ve veřejném sektoru

Průměrná mzda – 2Q/15

Průměrná mzda (hrubá, nominální) v 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,4 % na 25 287 Kč, reálné mzdy (růst očištěn o inflaci) vzrostly o 2,7 %, což překonalo očekávání (+2,0 %). Nominální růst mezd je nejvyšší od roku 2009, a to hlavně kvůli vývoji mezd ve veřejném sektoru (nom. 4,3 % r/r; reálně 3,6 %). Vláda v několika krocích zvýšila mzdy úředníkům ve veřejném správně, které ve 2Q patřily k nejrychleji rostoucím (nom. +5,6 % r/r; reálně 4,9 %) v celé ekonomice.
V soukromém sektoru růst také zrychlil, ale šlo o pozvolnější tempo (nom. +3,2 %; reálně 2,5 %). Celkově se ekonomický růst na trhu práce rozkládá jak do růstu zaměstnanosti, tak do pozvolného růstu mezd. Následně celkový objem vyplacených mezd vzrostl o 5,5 % r/r ve 2Q, což odpovídá i nominálnímu růstu HDP (5,1 % v 2Q).

I přes zrychlení růstu jsou data pro měnovou politiku ČNB neutrální, protože centrální banka vyhlíží nominální růst kolem 4-5 % jako podmínku pro stabilní inflační očekávání kolem 2 %.
Nadále očekáváme, že ČNB současný režim – nulové sazby a intervenční hladina 27 CZK/EUR – udrží nejen do konce roku 2016, ale spíše i déle.


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services