Venezuela by v případě nesnížení produkce kartelem OPEC navýšila vlastní produkci

Zprávy z finančních trhů, 28. 5. 2015 16:00

Podle listu Financial Times se zdá, že se Venezuela vzdala naděje na prosazení návrhu o snížení produkční kvóty, o kterém by mohl jednat kartel OPEC 5. června.
Venezuela má největší zásoby surové ropy na světě a plánuje vytvořit novou směs ropy, která smíchá těžší ropu s lehčí variantou, jako je například z Alžírska.


Ačkoliv prezident země Nicolas Maduro by rád viděl návrat ceny ropy k 100 dolarům, tak zástupci ropných firem mluví o nutnosti se přizpůsobit nové realitě.
Příjmy z prodeje ropy činí 96 % celkových exportů pro Venezuelu, která je jednou z nejchudších zemí v rámci kartelu OPEC.


Největším importérem ropy z Venezuely je ideologický nepřítel USA.
Export do USA se z maxima v roce 1995 snížil o polovinu na 700 tisíc b/d. Důvodem ale není rostoucí nabídka americké ropy z břidlic, ale rostoucí import kanadské těžké ropy z ropných písků. Řada rafinérií v USA nemůže lehkou ropu z břidlic zpracovat.
Těžká ropa se prodává s diskontem vůči ropě lehké.
Vytvořením nové směsi by Venezuela mohla ropu prodávat za vyšší cenu.


Na druhé straně někteří analytici plán zpochybňují a upozorňují na riziko nedostatečné poptávky po této nové směsi. Zástupce ropné společnosti v západní Africe upozornil na to, že vyšší náklady na transport, skladování a mixování ropy převýší přínosy.


Mixování typů ropy je v ropném průmyslu běžné, nicméně nejedná se o permanentní řešení.
Ropa se míchá, když zrovna konkrétní rafinérie potřebuje v určitém období typ ropy, která zrovna v daném místě není k dispozici. Jedná se například o krátkodobé výpadky v transportu ropy.


Včera prezident Maduro oznámil dohodu s ruskou firmou Rosneft, která by měla pomoct investicí 14 mld. dolarů zdvojnásobit produkci ropy v následujících letech.


Zdroj: Financial Times


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services