Řecké volby vyhrála Syriza, zemi čeká měsíc vyjednávání s věřiteli ohledně další pomoci

Zprávy z finančních trhů, 26. 1. 2015 09:00
Předčasné parlamentní volby v Řecku vyhrála radikální levicová strana Syriza, dnes bude jednat o vládní koalici. Syriza voličům slíbila konec úsporných opatření a odpuštění části řeckého dluhu, má však jen měsíc na dohodu ohledně další pomoci, jinak Athénám dojdou v červenci peníze.

Alexis Tsipras, předseda Syrizy, svým voličům slíbil, že omezí úsporná opatření, vyrovná rozpočet a 300 tis. zchudlým domácnostem poskytne elektřinu zdarma.
Jeho slíbený sociální program by měl dosáhnout přibližně 115 mld. EUR (asi 6 % řeckého HDP). Vítězství své strany považuje za vítězství všech Evropanů potýkajících se s následky úsporných opatření, které podle něj ničí společnou evropskou budoucnost.


Nová vláda bude mít přibližně měsíc na jednání s Evropskou centrální bankou, Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem, než vyprší současný program finanční pomoci Řecku, bez něhož Řecku dojdou peníze nejpozději v červenci. Tsipras také slíbil, že se pokusí vyjednat odpuštění části řeckého dluhu.


V listopadu 2013 Tsipras v projevu uvedl, že Řecko patří do eurozóny a žádná země by neměla být nucena k odchodu, protože jakýkoliv odchod by znamenal začátek spekulací ohledně dalších kandidátů na opuštění evropské měnové unie.


Podle Philippe Gudina, hlavního evropského analytika v Barclays, by tzv. grexit, odchod Řecka z eurozóny, rozpoutal větší krizi, než kterou Řecko zatím zažilo, stejně jako by znamenal konec Tsiprase.
Neočekává proto, že by Tsipras zamýšlel Řecko k opuštění eurozóny dohnat.


Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


Zdroj:    FIO
Partners Financial Services