Týdenní výhled: Ifo má klesnout

Zprávy z finančních trhů, 24. 11. 2014 09:50

 

Makroekonomické události 24.-28. listopad

 

Týdenní výhled: Ifo má klesnout

 

Trhy budou ovlivněny makroekonomickými událostmi zejména v první polovině týdne.
Listopadový Index Ifo (pondělí, 10.00 SEČ), Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (úterý), Index PMI Chicaga a Prodeje nových domů (obě středa) totiž budou následovány svátkem ve Spojených státech. Den díkůvzdání v USA zastaví obchodování na tamních trzích ve čtvrtek a omezí jej také v pátek.

 

Trhy čekají mírné oslabení indexu Ifo, které by znamenalo popření prvních známek stabilizace slábnoucího trendu indexu, respektive růstu ek. aktivity tohoto roku dle jiných předstihových ukazatelů.
Ještě v říjnu ovšem pokračovalo slábnutí předstihových ukazatelů, na čemž se v případě Ifa rovnoměrně podílely poklesy podindexů současné situace a očekávání.
Ty klesly podobně jako celkový index Ifo na přibližně dvouleté minimum. Tendence zprávy je nadále nepříznivá pro akcie a euro.

 

Spotřebitelská nálada amerických domácností po dlouhých letech od světové finanční krize v posledních měsících vyrostla na svůj dlouhodobý solidní normál, který je současně maximem od předkrizového roku  2007.
Navíc důvěra obyvatelstva v ekonomiku by měla dále sílit.
Přes posílení trhu práce ale zůstává růst mezd trvale nízký, proto se zřejmě optimismus domácností zatím stále nepřelil do výraznějšího zvýšení spotřebitelské poptávky a následně inflace.
Regionální i národní ukazatele ek. aktivity včetně trhu domů nadále potvrzují solidní expanzi ekonomiky.
Data americké ekonomiky jsou stále příznivá pro akcie a dolar, nepříznivá pro dluhopisy a zlato.


Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.
www.highsky.cz - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy


Zdroj:    HighSky
Partners Financial Services