CPI: Růst provozních výsledků v důsledku akvizic

Realitní investor CPI zveřejnil své hospodaření za 1. polovinu roku.
Hrubé výnosy z pronájmu meziročně vzrostly o 42 % na cca 2,2 mld. Kč, kde hlavní roli hrály významné akvizice provedené v loňském roce: společnost konsolidovala v polovině loňského roku maďarského developera Ablon a na podzim pak aktiva z Endurance Fund, který dříve patřil do skupiny Orco.
Navzdory akvizicím firmě poklesly provozní náklady a navíc zaznamenala pozitivní přecenění nemovitostí, což pomohlo provoznímu zisku k ještě rychlejšímu růstu (+54 % r/r) na cca 1,74 mld. Kč.
Na finanční úrovni firma loni profitovala z mimořádného zisku téměř 400 mil. Kč z realizace pohledávky za Ablonem koupené pod nominální hodnotou, a vykázala tak tehdy mimořádně finanční zisk.
Finanční úroveň se v důsledku absence takové položky nyní vrátila dle očekávání do záporných čísel. Růst provozního zisku a naopak návrat do finanční ztráty se téměř přesně kompenzovaly, a firma vykázala nezměněný čistý zisk 899 mil. Kč.
Výsledky hodnotíme díky solidní provozní úrovni pozitivně.

CPI se stala na konci 1. pololetí součástí německé GSG Group (bývalé Orco Germany), přičemž tato mateřská společnost byla na konci srpna přejmenována na CPI Property Group. Ředitel CPI Zdeněk Havelka uvedl, že mezi hlavní cíle firmy nyní patří dokončení developerských projektů v čele s projektem Quadrio v Praze, bytového projektu Palais Maeterlinck ve Francii a rekonstrukci budovy bývalé Živnobanky.

 

Mil. CZK, IFRS

1H 2014

r/r

1H 2013

Hrubé výnosy z pronájmu

2199

42%

1551

Provozní výsledek

1744

54%

1134

Finanční výsledek

-688

n.m.

91

Čistý zisk

899

0%

898

Zdroj: CPI

 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services