Týdenní komentář k trhu

Zprávy z finančních trhů, 17. 4. 2014 16:43

 

Uplynulý zkrácený týden (většina burz zavřena na Velký pátek) se nesl ve znamení dění na Ukrajině a výsledkové sezóny.
Situace na Ukrajině se nadále vyhrocuje zásahem ukrajinské armády na východě země.
Obava z otevřené vojenské intervence ze strany Ruska je stále nasnadě a trhy tento aspekt velmi silně vnímají, což je patrné z reakce trhu při jakýchkoliv informacích z východu Ukrajiny.
Výsledková sezóna v USA pokračovala především bankami a technologiemi. Oba sektory podaly spíše smíšená čísla.
Domácí index PX zakončil týden na 1006 bodech, což znamenalo 1,4% t/t pokles.

 

Z domácích zpráv připomeneme technické faktory.
V úterý (15.4.) se akcie Philip Morris ČR naposledy obchodovaly s nárokem na hrubou dividendu 880 Kč/akcie (820 Kč dividenda a 60 Kč část zrušeného rezervního fondu). Ve čtvrtek (17.4.) se obchodovaly naposledy s nárokem na hrubou dividendu 230 Kč akcie Komerční banky.
Akcie PMČR zakončily týden na 10 570 Kč (-5,6 % t/t) a akcie KB na 4 748 Kč (-0,5 % t/t).

 

V pondělí proběhla z našeho pohledu spíše jen technická valná hromada CME, která dle očekávání schválila nové financování tj. emisi práv s warranty na nové akcie a zvýšení maximálního počtu kmenových akcií ze 300 na 440 mil. ks.
Titul zakončil čtvrteční obchodování na hladině 54,9 Kč (-5,0 % t/t).

 

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo Orco (-9,1 %; 16 Kč). Titul byl bez výraznějších zpráv týkajících se konkrétně společnosti. Na akcii opětovně probíhal výprodej a nelze vyloučit, že dále vyprodával fond Kingstown, který již dříve oznámil, že snížil svůj podíl ve společnosti pod 5% hranici. Naopak největší růst zaznamenaly akcie CEZ (+5,8 %, 585 Kč). Akcie pokračovala v růstu po informaci z předminulého týdne o ukončení tendru na Temelín a z toho pramenící spekulaci na vyšší dividendu, o které se již zmiňovali v médiích i někteří politici. Na trhu je vidět větší zájem zahraničních účtů při současné realizaci zisků z domácích účtů.

 

Pro příští týden zopakujeme výhled s tím, že hlavní váha investorského zájmu bude ležet na výsledkové sezóně, která bude v příštím týdnu z pohledu počtu zveřejňovaných firem masivní.
Současně se bude úzce sledovat dění na Ukrajině, kde vedle nepokojů na východě země probíhají diplomatická jednání mezi EU, USA, Ruskem a Ukrajinou, což hodnotíme pozitivně.
Výhled na obchodování zůstává stejný s očekáváním výrazné volatility díky geopolitickým informacím a reakcí na výsledkovou sezónu.
Jen připomínáme, že BCPP bude v pondělí zavřena z důvodu Velikonočního pondělí.

 

Z domácího trhu připomeneme čtvrteční (24.4.) výsledky společnosti Unipetrol. Očekáváme drobný kladný výsledek (očištěný) na provozu.
Celkově budou výsledky výrazně kladně ovlivněny zhruba jednou miliardou kladného goodwillu za koupi podílu v České Rafinérské.
Neočekáváme, že by výsledky měly výraznější vliv na tržní cenu akcie.

 

V pátek (25.4.) je poslední den pro nárok na dluhopisy a warranty spojené s navýšením kapitálu v CME.
S uplynutím tohoto data neočekáváme žádnou výraznější tržní reakci.  

 

Z makroekonomického výhledu na příští týden se zaměříme na středeční čínská data o HSBC PMI (oček. 48,5 po 48 bodech). V USA budeme sledovat čtvrteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. +2,0 po +2,2 % m/m) a páteční index spotřebitelské důvěry Michigan (oček. 83 po 82,6 bodech). V Německu to budou čtvrteční indexy IFO, kde se stejně jako u ZEW minulý týden očekává mírné zlepšení u stávající situace a naopak mírné zhoršení u očekávání.

 

 

 


Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services