ČEZ zdražuje a mění obchodní podmínky. Jeho zákazníci proto mohou odejít jinam

PR článek | rubrika: PR Článek | 10. 4. 2018
Největší energetická společnost u nás zdraží od 1. června ceny elektřiny o 4 procenta. Kromě toho vstoupí v platnost nové obchodní podmínky firmy ČEZ pro dodávky elektřiny i plynu. To znamená, že všichni zákazníci energetického giganta mohou odstoupit od smlouvy z důvodu zvýšení cen a změny podmínek. Jak postupovat? A vyplatí se přechod k jiné společnosti?
ČEZ zdražuje a mění obchodní podmínky. Jeho zákazníci proto mohou odejít jinam

Velkoobchodní ceny elektřiny na burzách letí vzhůru. To promítli do svých ceníků zatím jen někteří významní hráči na českém energetickém trhu a pár menších dodavatelů. Například společnost E.ON zdražovala o 6 procent na přelomu loňského a letošního roku. Nyní ke stejnému kroku sahá i ČEZ. U jakých produktů poroste cena elektřiny odběratelům energetického obra?

Zdražení elektřiny zasáhne asi 60 % klientů ČEZ

4% navýšení ceny, které pocítí domácnosti na své faktuře za energie v červnu, se týká standardních produktů, kde není nijak fixována cena elektřiny. Podle mluvčího ČEZ Romana Gazdíka se v takové situaci nachází 60 % jejich klientů. Ostatní odebírají elektřinu podle smluv s fixovanou cenou, takže tam k žádnému zdražení ani dojít nemůže. Na energetických burzách se očekává vytrvalý cenový růst kvůli zlepšující se situaci mnoha světových ekonomik, proto aktuálně přichází správná doba pro zvážení fixace cen elektřiny.

Proč mohou změnit dodavatele i ti, kterým energie nezdraží?

K odstoupení od smlouvy bez sankce mají odběratelé podle energetického zákona právo, pokud dojde ke zvýšení cen či ke změně obchodních podmínek. Zatímco cena elektřiny nestoupne každému zákazníkovi firmy ČEZ, obchodní podmínky se mění s účinností k 1. červnu úplně všem. Je tedy jedno, jestli jde o klienta se smlouvou neurčitou, nebo určitou či o odběratele elektřiny nebo plynu.

Zákazníci mohou bez udání důvodu a zároveň bez sankce odstoupit od smlouvy s ČEZ do 10 dnů před řádně oznámenou změnou obchodních podmínek, tedy do 21. května 2018. Stačí do té doby vyplnit formulář pro odstoupení, který najdete třeba na stránkách ERÚ, a zaslat ho ČEZu.

Vyplatí se vám vůbec přechod jinam? Pokud vám vrtá hlavou tato otázka, není nic jednoduššího než si srovnat ceny elektřiny v některé z internetových kalkulaček a do pár minut víte, na čem jste. Samozřejmě v případě ČEZu musíte připočíst chystané zdražení. U průměrné rodiny půjde asi o necelých 20 Kč měsíčně. Zdražení zasáhne více domácnosti, které elektřinou topí nebo ohřívají vodu.

Jak ušetřit za elektřinu bez změny dodavatele?

Nevyplatí se vám změna dodavatele? Nevěšte hlavu, snížit účty za elektřinu můžete i jinak. Zkuste třeba odhalit energetické žrouty ve vaší domácnosti. Po zadání několika základních parametrů ohledně využití elektřiny u vás doma si můžete v interaktivní kalkulačce spočítat spotřebu a zjistit, který spotřebič vám odčerpává nejvíce drahocenného proudu. Pak už je jen na vás, jestli starou lednici nebo náročnou plazmovou obrazovku brzy vyměníte, nebo pomalu začnete šetřit na nové zařízení. Možná ale získáte klid na duši a jen se dozvíte, že ve vaší domácnosti se žádný hladový žrout elektřiny neschovává.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Obleč se jako včelař. Penny láká na slevu v netradiční akci

Penny láká na poněkud netradiční slevu. Kdo v pondělí 20. května přijde na prodejnu řetězce oblečený ve včelařském oblečení, dostane cukr krystal bílý za sníženou cenu 14,90 koruny... celý článek

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

17. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Jak reklamovat problémovou dovolenou. Na návrat domů nečekejte

Neproběhla vysněná dovolená podle vašich představ? Poradíme, kdy můžete dostat své peníze zpět a jak při reklamaci efektivně postupovat.

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

16. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Penny rozšiřuje prodej na dálku. Nákup rozveze už i po Praze

Online objednávku a rovážku přes aplikaci dopravní společnostii Wolt testuje diskontní řetězec Penny už od loňského roku. Doteď mohli službu vyzkoušet zákazníci v Brně a Hradci Králové. Nově... celý článek

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

16. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu. 

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Partners Financial Services