Kolik peněz zaplatí za rok kuřáci na spotřební dani z tabáku?

Jan Stuchlík | rubrika: Otázka dne | 20. 4. 2010 | 1 komentář
Kolik peněz zaplatí za rok kuřáci na spotřební dani z tabáku?
I letos zaplatí kuřáci za krabičku cigaret více peněz kvůli růstu sazby spotřební daně z tabáku a cigaret. Víte, kolik na ní ročně stát vybere? Tipněte si a dozvíte se víc.

Kuřáci naplní každý rok státní rozpočet zhruba čtyřiceti miliardami korun.Tolik dohromady za rok zaplatí na spotřební dani z tabáku a cigaret. Poslední známé číslo je z roku 2008, kdy celkový výběr této daně činil 37,5 miliardy korun. O rok dříve si státní rozpočet pomohl díky kouření o téměř 47 miliard korun. Pokles výběru si ministerstvo financí vysvětluje předzásobením obchodníků cigaretami s nižší sazbou daně v roce 2007.

Letos platí kuřáci za krabičku cigaret spotřební daň o zhruba 2,50 koruny vyšší než loni. Stát by tedy měl vybrat více, nicméně i letos se může projevit efekt předzásobení obchodníků.

Nejvýznamnější spotřební daní je daň z minerálních olejů. Jde především o daň z benzínu a motorové nafty. V roce 2008 se na této dani vybralo 84 miliard korun, přičemž tato částka rok od roku roste. Státnímu rozpočtu z této daně zůstává 90,9 procenta, 9,1 procenta náleží Státnímu fondu dopravní infrastruktury.

Příjmy v řádu miliard korun nesou rozpočtu ještě daně z lihu a lihovin (7 miliard korun v roce 2008) a daň z piva (3,5 miliardy korun v roce 2008). Celkem stát vybral v roce 2008 na všech spotřebních daních 125,5 miliardy korun, vyplývá ze státního závěrečného účtu za tento rok. Na celkových příjmech státního rozpočtu se spotřební daně podílely necelými dvanácti procenty.

Kolik peněz zaplatí za rok kuřáci na spotřební dani z tabáku?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz získají politické strany za každý voličský hlas ve volbách?

19. 4. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Kolik peněz získají politické strany za každý voličský hlas ve volbách?

Politickým stranám, které získají v rámci celé ČR aspoň 1,5 procenta odevzdaných platných hlasů, přinesou volby peníze do jejich rozpočtu. Víte, kolik získají za každý hlas? Tipněte... celý článek

Kteří Češi mají nejhůře zabezpečenou domácnost?

16. 4. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kteří Češi mají nejhůře zabezpečenou domácnost?

Řada Čechů na zabezpečení své domácnosti příliš nedbá. Nemá tak doma ani základní bezpečnostní opatření. Tipněte si, kteří Češi mají nejhůře zabezpečenou domácnost, a dozvíte se víc.... celý článek

Kolik by měla činit dividenda ČEZ?

15. 4. 2010 | František Mašek

Kolik by měla činit dividenda ČEZ?

Kolem společnosti ČEZ a jejích zisků se vede řada diskusí. Víte, kolik by mohla podle odhadu analytiků letos činit v korunách hrubá dividenda společnosti na akcii? Tipněte si a dozvíte... celý článek

Kde v Evropě je nyní nejlevnější benzín?

14. 4. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Kde v Evropě je nyní nejlevnější benzín?

Kvůli růstu cen ropy jsou poslední týdny ve znamení zdražování pohonných hmot. Čeští řidiči si sice stále stěžují na ceny benzínu, ty ale ani zdaleka nepatří k těm nejdražším v Evropě.... celý článek

Partners Financial Services