Spasí nás břidlice?

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 22. 6. 2011 | 3 komentáře
Nedávná návštěva Baracka Obamy v Polsku měla důležitější téma, než je americká letecká základna nebo zrušení víz pro Poláky cestující do Spojených států. Těžba zemního plynu z břidlic pomocí amerických technologií může změnit budoucnost Polska, ale i celé Evropy. Už teď se však objevují první problémy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

22. 6. 2011 22:18 | Slávka

Samozřejmě,že se pokusnými vrty zabývají pouze zahraniční firmy.Nejen pozemní statky jsme prodali,ale i podzemní darujeme do cizích rukou o vzdušných nemluvě.Rozpusťte všechny instituce,předejte vládu velmocím a děte k ponku.Zaprodanci!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2011 13:29 | sniper76

Nejsem žádný ekolog, přesto souhlasím s moratoriem na těžbu všech surovin v česku. Důvod je ten, že většina surovin je ve světě stále velmi levná a tedy i dostupná. Proto je lepší nakupovat zalevno v cizině a svoje si v zemi nechat napozději až to, co přijde z ruska nebo odjinud bude hodně drahé nebo nedostupné. Vydrželo to tam v zemi milióny let, vydrží to i další desetiletí či staletí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2011 12:12 | Necítící se být pánem světa

To že plyn z břidlice, ekologové, Rusko, USA, lobisti, Evropa hrají každý vlastní hru je jasné. Opravdu je ale na místě obávat se toho, že získaný plyn obohatí kde koho a nám zůstane jen znehodnocená krajina a problémy. . Češi se musí v první řadě odnaučit myslet jako MY, tedy stát či Evropa, prostě globální cosi. Jak nám (nakonec většině, ale každému z jiného důvodu) vždy zůstanou jen oči pro pláč. Naopak je potřeba starat se jen o to co je kolem mne, nejlépe jen o to co mi patří. Zde máme opět značné problémy. Například s územními plány, starosty co prodávají obecní pozemky, vyvlastňováním, stavebními úřady, ochranáři historických staveb,... . Zpět k břidlici! Víte že: - se při těžbě změní toky podzemních i povrchových vod a to ne málo? - tuny a tuny saponátů budou vháněny do krajiny a zbytky tam zůstanou celá desetiletí? - je potřeba vodu se saponáty skladovat v obřích nádržích? - v okolí vrtu musí být vybudována značná dopravní infrastruktura? - dopravní provoz v okolí vrtu bude neustálý a obrovský? - břidlice může mít docela velkou hodnotu například i ve stavebnictví a krajinu to nezničí zdaleka tolik? - v Pensyvánii (USA) došlo k otravě spodních vod? - se může stát a stává se to, že metan pronikne do půdy a do vody? Voda ve studních ve státě New York (USA) byla hořlavá. - dochází k otřesům půdy? V Arkansasu již bylo registrováno více než 1000 otřesů půdy. . To je jen zlomek všech známých problémů. V Polsku již prý také nějaké byly, ale nemohu teď nic najít. To je obecný problém s informacemi. Ještě před rokem se daly havárie ke kterým došlo v souvislosti s těžbou břidlicového plynu běžně dohledat. Někdo se však evidentně snaží tyto informace skrýt a dnes velmi těžko dohledávají. Doporučuji vám také prohlédnout si fotky podobných těžebích lokací... pokud i potom byste s klidem rozhodovali o krajině kde sami nežijete a nutili k tomu vámi volené zástupce (ano mluvím o oněch nenáviděných politicích) tak vás asi vážně patří zabít!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Petr Sýkora

podnikatel, Dobrý anděl

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Sýkora
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services