Jen firmy s českým sídlem, exkluzivita a zkušenosti. Ceskedluhopisy.cz se osamostatnily

Zprávy z finančních trhů, 20. 2. 2019 15:00

PRAHA, 12. února – Jednu ze zajímavých variant, jak zhodnotit volné peníze, představují korporátní dluhopisy.
Atraktivní jsou díky snadnému pořízení, dostupnosti – díky nízkým nominálním hodnotám – i předem známé výši výnosu.
Dluhopisy je ovšem třeba pečlivě vybírat, vyhnout se těm nedůvěryhodným. Ceskedluhopisy.cz na svém informačním a inzertním portálu prezentují pouze dluhopisy, které splní přísná kritéria.


Tři roky sbírali nenahraditelné zkušenosti a nyní se rozhodli jít samostatnou cestou.
Ceskedluhopisy.cz se oddělily od Českého průmyslového holdingu a drží si pozici dvojky na trhu s korporátními dluhopisy.
Nechtějí trhu za každou cenu vládnout, raději preferují exkluzivitu a pečlivý výběr emitentů.
Na stránkách ceskedluhopisy.cz je inzerována jen nabídka od důkladně prověřených firem. Přístup, který vysvětlil marketingový šéf Jiří Helich, by se dal shrnout anglickým mottem: „Better save than sorry.“

„Základním parametrem pro nás je, že se musí jednat o české subjekty, další kritéria lze rozdělit do pěti směrů,“ řekl Helich.
Kvintet směrů zahrnuje: reálnost projektu, tým lidí, který za projektem stojí, délku působení společnosti na trhu a množství zkušeností, zajištění majetkem a také odvětví, ve kterém společnost podniká.
Ceskedluhopisy.cz často odmítají rizikové projekty. „Chodí nám spousta nabídek od firem, které plánují emisi dluhopisů.
V praxi se ale setkáváme častěji s tím, že projekt odmítneme, než abychom zveřejnili prezentaci jeho dluhopisů.
Na dnešním dluhopisovém trhu najdete spoustu dluhopisů společností, které nejsou na tento typ financování připraveny a pro zájemce o dluhopis se rozhodně nejedná o investici s nízkou mírou rizika,“ popsal Jiří Helich.

Ceskedluhopisy.cz nejsou účastníkem smluvního vztahu mezi emitentem a investorem, zájemce o dluhopis tak vše objednává přímo od emitenta bez jakýchkoliv poplatků.


Jednou z kategorií firem, které nemusí být na vydání dluhopisů připraveny, jsou například nyní tolik populární start-upy.
Helich ovšem podotýká, že nutně neodmítá začínající firmy.
Pokud za projektem stojí seriózní lidé, strany se dohodnou. „Neznamená to, že odmítáme společnosti na začátku, ale zkušenosti lidí z firmy jsou pro nás důležitým rozhodovacím parametrem,“ přiblížil.


Zmíněná kritéria i opatrná taktika, které ceskedluhopisy.cz, uplatňují, mají jediný cíl. „Snažíme se minimalizovat riziko.
Zveřejňujeme pouze projekty, které splnily výše stanovená kritéria,“ shrnul Jiří Helich s tím, že cílem ceskedluhopisy.cz je kvalitní prezentace dluhopisů.

Zájemců je mnoho, protože dluhopisy představují v očích investorů velmi interesantní možnost, jak investovat.
Lákavé jsou úroky pohybující se od šesti do zhruba deseti procent, mnohdy nízká minimální výše investice (na stránkách ceskedluhopisy.cz je momentálně minimem 10 tisíc korun) i jednoduché objednání dluhopisů od emitentů. „Stačí podepsat smlouvu, zaslat peníze a dluhopis je součástí portfolia zájemce,“ přiblížil Jiří Helich.
Návštěvníky podle něj oslovuje také to, že předem znají výši výnosu a jeho frekvenci.

O společnosti ceskedluhopisy.cz
Ceskedluhopisy.cz jsou inzertní a informační portál se zaměřením na firemní dluhopisy.
Prezentuje pouze vybrané firemní dluhopisy českých společností.
Portál Ceskedluhopisy.cz započal svou činnost pod hlavičkou Českého průmyslového holdingu a.s. před 3 lety.
V té době holding plánoval vydat emisi korporátních dluhopisů, na tehdejším trhu ale nenalezl vhodného partnera, který by jim s emisí dluhopisů pomohl. Vyústilo to v založení portálu s cílem prezentovat pouze vlastní dluhopisy Českého průmyslového holdingu a.s.
Z důvodu rostoucí poptávky se společnost rozhodla umožnit prezentaci i externím společnostem.
Z důvodu velkého množství aktivit Českého průmyslového holdingu a.s. došlo 1.11.2018 k vyčlenění projektu ceskedluhopisy.cz do nové společnosti České dluhopisové tržiště s.r.o.



Zdroj:    Tisková zpráva
Partners Financial Services