ČR - Inflace v červenci zpomalila, ale inflační tlaky stále sílí

Inflace – červenec
Inflace v červenci podle očekávání zpomalila na 2,3 % r/r (2,6 % v červnu). Ve struktuře výsledky neobsahují větší překvapení.
Vůči červnu se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,2 % m/m, a to hlavně kvůli růstu cen dovolených (24 %) se začátkem letní sezóny.
O síle inflačních tlaků v ekonomice svědčí i to, že letošní nárůst je dvojnásobný, než tomu u cen dovolených bylo v červenci obvyklé poslední dekádu.
V opačnému směru zapůsobil výrazný pokles cen potravin (-1,9 % m/m), a to hlavně kvůli levnější zelenině (-12 % m/m) a ovoci (-5 %). Následně v kombinaci s vyšší srovnávací základnou z loňského roku ceny potravin (-0,1 % r/r) meziročně klesly a poprvé po téměř 2 letech nezvyšovaly inflaci. U ostatních položek k výraznějším změnám nedošlo.
Celkově se inflační obrázek příliš nemění, letos pozvolna zrychluje jádrová inflace (bez volatilních položek jako potraviny a energie). V druhé polovině roku by inflace měla kolísat kolem úrovně 2,5 %.
Pro ČNB výsledky nepřináší nový impulz, na druhou stranu podporují postoj, že pokud nezačne inflační tlaky tlumit posilování kurz koruny, centrální banka do konce roku zvýší sazby ještě 1-2x.
 
Peněžní a dluhopisové trhy výsledky přešly bez reakce.
Kurz koruny také nereagoval, pouze v ranním obchodování koruna oslabila o 5 haléřů na 25,65 CZK/EUR v reakci na oslabení všech měn v regionu. 

Zdroj:    ATLANTIK
Partners Financial Services